Реклама

Млад шотландски лекар заминава в Уганда, за да търси приключения и бягство от буржоазните си родители. Започва работа в малка клиника в село в африканската държава. По стечение на обстоятелствата, след малък инцидент, се запознава с новопровъзгласения президент Иди Амин.  Диктаторът е впечатлен от него и го назначава за свой личен лекар. В очите на младия шотландец Иди Амин е честен и решен да промени страната си политик. С течение на времето обаче той осъзнава, че дълбоко се е лъгал в почтеността на президента.
"Последният крал на Шотландия” е базиран на едноименната новела на Жил Фоден. Адаптираният сценарий е дело на Питър Морган и Джереми Брок.
Филмът разказва за истински събития от управлението на диктатора Иди Амин, макар и главният герой да е измислен. За превъплъщението си в ролята на президента на Уганда, Форест Уитакър получава редица награди, сред които "Оскар” за най-добър актьор и БАФТА в същата категория, "Златен глобус” за най-добър актьор в драматичен филм. Самата продукция е отличена с още две награди БАФТА: Най-добър британски филм и Най-добър адаптиран сценарий.
Препоръчителен родителски контрол. Филмът не се препоръчва за лица под 12 години.