Реклама

Париж, около 1775-а година, 14 години преди избухването на безредиците, които водят до революция. Благородниците тънат в разкош, празнуват, кроят интриги и пръскат безразсъдно парите, които бедните изкарват с тежък труд. Вероник е от селски произход. Заедно със сестра си Луиза е дадена от баща си за отглеждане при графиня дьо Бомарше. Но по време на едно фриволно празненство Луиза е изнасилена от един от гостите. Същата нощ при пълна дискретност при графиня дьо Бомарше пристига херцогът на Орлеан. Той току-що е организирал неуспешно покушение срещу краля и е изпратен в изгнание.

Луиза се самоубива и Вероник трябва да отнесе тялото в родното си село. Единствената й ценност е медальон, попаднал случайно у нея. Вероник не знае, че той принадлежи на херцога на Орлеан. Медальонът е единственото доказателство, че херцогът все още не е напуснал Франция и заедно с графиня дьо Бомарше планира ново покушение срещу краля.

Вероник е принудена да работи в кръчма, но в свободното си време се учи да чете и пише с помощта на енорийския пастор, защото голямата й цел е Париж. Щастието й се усмихва, когато Жан Батист, херцогът на Савини, е принуден да пренощува в страноприемницата, защото конят му е окуцял... Вероник преминава през много приключения, като предотвратява убийството на краля.

Щастието на Вероник изглежда пълно, когато херцогът на Савини се жени за нея. В радостта си обаче тя не забелязва, че за парижкото висше общество е неприемливо едно селско момиче да достигне до най-висшите кръгове. Освен това Жан Батист е потомствен аристократ, богат наследник, успял да увеличи богатството си чрез борсови игри, спекулации и лихварство... Вероник иска да бъде посветена във всички дела на съпруга си, но херцогът не й обръща внимание. Егмонт, привлекателният брат на Жан Баптист, е привлечен от Вероник. Тя също изпитва чувства към него. Но Егмонт се готви за далечно пътешествие.

Жан Баптист е ранен смъртоносно от куршум по време на лов. Няма съмнение, че това е убийство.
Вероник иска на всяка цена да разкрие извършителя, но става жертва на чудовищен заговор. Директорът на полицията Берие я обвинява в убийството на съпруга й. Вероник е хвърлена в затвора и положението й изглежда безизходно. Кой би могъл да й се притече на помощ? Всичките й надежди са свързани с Егмонт, но ще достигне ли зовът й за помощ до него, преди той да отпътува?