4 сигурни начина да се предпазите от вируси

Реклама

Ако сте решили да се предпазите от вируси и да подобрите тонуса, подсилвайки общото си здраве и имунитета си, има лесни начини за това. 

Много от хората, които живеят нездравословно, не виждат връзката между устойчивостта на вируси и конкретен ритъм на живот. Често те се притесняват да направят дори малки стъпки към това да подобрят общата си кондиция. Погрешно смятат, че здравословният начин на живот е свързан с много лишения и с ежедневно следване на сложни правила.

Днес ще ви докажем, че това не е така! В статията споделяме четири научно доказани начина да бъдете устойчиви на вируси, да подобрите общото си здраве и да се чувствате по-енергични. 

Тези съвети не са сложни за следване, но за сметка на това науката е категорична, че имат осезаем ефект. Единственото, което ви е нужно, е постоянство. Постепенно превърнете тези малки стъпки в част от живота си, за да се насладите на дългосрочния резултат и трайно да подобрите общото си здравословно състояние!

1. Движете се, но тренирайте и с тежести

Едва ли има човек, който не знае колко важно е всеки ден да си осигуряваме умерено физическо натоварване. Половин час бързо ходене и малко стречинг е минимумът, който е нужен за това да поддържаме своя тонус. Доказано е, че 30-минутната енергична разходка увеличава броя на левкоцитите в кръвта, което подпомага имунната ни система да се справя с инфекциите.

Кардио упражненията обаче не са достатъчни и към тях е много важно да включим и тренировки с тежести - независимо дали ще използваме собственото си тегло или ще разчитаме на дъмбели или фитнес уреди.

Тренировките с тежести увеличават и поддържат мускулната маса, което обикновено е за сметка на мастните депа в тялото. Поддържането на телесните мазнини в норма намалява риска от редица сериозни заболявания. Освен това, мускулите ни съхраняват резерви от така наречените Т-клетки или лимфоцити - “войниците” на имунната система на клетъчно ниво, чиято функция е да откриват и унищожават болните клетки в тялото ни.

Всяко едно продължително боледуване изтощава запасите на организма от лимфоцити, затова наличието на достатъчно мускулна маса е важно за процеса на нормално възстановяване.

Умерените упражнения с тежести носят и още ползи за здравето ни:

  • Подобряват състоянието на сърдечно-съдовата система;
  • Помагат за увеличаване на костната плътност и за превенция на фрактури и на остеопороза
  • Допринасят за по-спокоен и пълноценен сън;
  • Действат благоприятно върху психичното здраве, включително и като подобряват състоянието на хората, които страдат от тревожност и депресия. (1)


2. Смейте се, медитирайте и се срещайте с любими хора!

Между психиката ни и имунната система има директна връзка, а положителните емоции ни правят по-здрави физически.

Днес този факт е научно доказан, макар че преди няколко десетилетия предположението, че щастието подсилва имунната ни защита е звучало като фантасмагория. Дори самите учени не са вярвали в него. 

През 80-те години например, вирусологът Ричард Глейзър започва да изследва връзката между стреса и имунната система. “Когато започнах проучването си, никой не вярваше какво може да причини стресът на имунната система, дори аз самият, казва той. (2)

Днес вече се знае, че имунните клетки имат рецептори за невротрансмитери, тоест те директно си “говорят” с нервната система. А прекомерният стрес, отрицателните мисли, потиснатостта, депресията, липсата на достатъчно позитивно общуване ни действат негативно и на физическо ниво и нарушават имунитета.

Затова радостните преживявания имат цялостно благотворно влияние - те ни тонизират и помагат на организма да функционира добре.

А още по-добре действат споделените позитивни емоции! Ако искате да сте здрави, поддържайте своя социален кръг, отделяйте редовно време за срещи с хора, които обичате и които ви разведряват. Днес вече ни е известно, че самотният начин на живот е свързан с редица рискове за психическото и физическото здраве. Хората с добър социален живот пък са по-здрави и живеят по-дълго. (3) 

3. Грижете се за своя чревен микробиом

Какво представлява той? Чревен микробиом наричаме бактериалната флора, която живее в чревната лигавица на всеки човек. Може би не знаете, че именно в червата ни се намират по-голямата част от клетките на имунната система. Те изпълняват изключително важна за здравето функция, а именно да ни предпазват от вредни микроорганизми, проникнали в тялото ни чрез храната, както и да подпомагат изчистването ни от вредните токсини.

Когато позволим в чревната ни микрофлора да настъпи дисбаланс, тази ключова защитна функция е нарушена (4). Имунната ни защита отслабва, ставаме уязвими срещу инфекции и възпаления, започваме да боледуваме по-често и като цяло да се чувстваме вяли и без тонус, намалява продуктивността ни, влошава се състоянието дори на кожата и на косата.

За да поддържаме своя чревен микробиом в отлична форма, от решаващо значение е как се храним. Запомнете тези няколко прости правила:

Избягвайте преработените храни. Пакетираните снаксове, замразените пици, тортите, сладкишите, както и преработените меса, сирена и колбаси.
Яжте достатъчно плодове и зеленчуци. Зеленолистни, ряпа, зеле, моркови, цвекло, тиква, ябълки, круши, горски плодове, киви и други.
Естествени пребиотици. Това са храни, които при ферментацията си в организма служат за храна на добрите бактерии. Такива храни са чесън, лук, аспержи, артишок, леща, овес.
Ферментирали храни. Киселото мляко, различните видове туршии, кефирът, ябълковият оцет съдържат пробиотици, които подпомагат чревния микробиом да поддържа своя оптимален баланс.
Избягвайте алкохола. Той дразни изключително много и прави чревната лигавица пропусклива. Също така, добре е да ограничите кафето до максимум едно на ден. 

Намалете празните калории за сметка на истински полезната храна 

Газирани напитки, сокове, сладкиши, бял хляб - всички те представляват висококалорични продукти, които не носят никаква хранителна полза на организма.

Захарта и рафинираните въглехидрати доставят много от така наречените празни калории. “Празни”, тъй като в тях няма ценни нутриенти, витамини или фибри. Сладкото и белият хляб причиняват рязък скок в нивата на кръвната захар и ни дават енергия за около 60 до 90 минути, след което следва също толкова рязък срив. Изведнъж започваме да се чувстваме сънливи и не можем да се концентрираме. Това е и причината захарта да се смята за един от продуктите, които вредят на цялостния ни тонус.

Ако искате да се чувствате енергични и да запазите добрата си форма, заменете сладкишите, пицата и белия хляб с пълнозърнести продукти, чисто месо, зеленчуци, ядки и плодове.

Допълнително можете да подсилите организма си с хранителна добавка, която да подобри цялостната ви устойчивост към вируси и да ви подсили физически. Такава добавка е Stamatin - комбинация от витамин C, цинк, екстракт от африкански здравец и екстракт от радикс исатидис. Stamatin е зиключително ефективен при първи симптоми на вирусна инфекция. Специално подбраните натурални съставки помагат на организма да възстанови естествените си защитни сили при стресови състояния. Stamatin e отлично допълнение към един балансиран начин на живот, в който грижата за себе си е превърната в ежедневен навик. 

А както се убедихте от фактите в тази статия, това не е нито твърде скъпо, нито твърде сложно! Дори и само следването на тези четири основни правила е достатъчно да ви осигури по-добро здраве, сила, енергия и добър имунитет.

 

 

1 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950543/
2 - https://www.scientificamerican.com/article/how-happiness-boosts-the-immune-system/

3 - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29035688/

4 - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25567038/

Тагове: вируси Stamatin

.