5 доказани стратегии за справяне със стреса след отмяна на извънредното положение

Плюс бонус съвет за малка и навременна помощ

Реклама

Без съмнение, никой не е бил подготвен за крайната ситуация, от която постепенно се опитваме да излезем - голяма част от хората прекараха дълго време в изолация вкъщи и, малко или много,  негативни чувства като тревожност, депресия и стрес станаха част от ежедневието им. Истината е, че всеки от нас реагира различно на подобна ситуация. Един ще се затвори в себе си, а друг ще потърси помощ, трети ще започне да се тревожи за здравето на близките си, но всеки може да направи няколко неща, които да му помогнат да преодолее стреса, тревожността и притесненията си.

Снимка: iStock

Правете информационни почивки
Чудесно е, че искате да бъдете информирани какво се случва у нас и по света, но голяма част от тревожността и стресът се причиняват от непрекъснатото следене на информационния поток. Едва ли бихте искали постоянно да слушате за вируса. Всеки ден си правете почивки, изключвайки телевизора и лаптопа. В това число влизат и мобилните телефони и социалните мрежи, които постоянно ни облъчват с новини и тежки лични истории. Използвайте няколко часа за забава със семейството – любима настолна игра, четете книги, гответе заедно, идете в парка, когато е възможно. Това ще ви подейства изключително разтоварващо.

Подбирайте храната си
Особено сега грижата за здравето е много важна, защото дълго време са ни липсвали движението и свежият въздух. Храната, която поемаме, е от важно значение в този момент. Сезонът позволява подбор на свежи плодове и зеленчуци, храни, богати на минерали, витамини и полезни вещества, които ще засилят имунната ни система. Възползвайте се.

Упражнявайте се
Не е нужно да тренирате по няколко часа на ден, за да се чувствате добре. Достатъчно е да си поемете дълбоко въздух няколко пъти дневно или да се разтегнете, както и да медитирате. Постойте малко на слънце и въздух. Разходете се в парка или в планината. 

Вземайте дозата си сън
Много хора промениха режима си само защото останаха у дома. Дори да си позволите да лягате по-късно, е важно да зареждате организма си, като спите поне по 7-8 часа на денонощие. Добре е да се наслаждавате на пълноценен сън - изключете мобилните и други електронни устройства и си осигурете пълна тишина и тъмнина. Така сънят е най-качествен. 

Снимка: iStock

Направете нещо полезно
Правенето на нещо полезно за себе си ще премахне голяма част от чувството на несигурност и тревожност и ще ви накара да се почувствате ценни и ползотворни. Помогнете на някой друг - който е загубил работата си или е във временно затруднение. Защото помагайки на другите, ние всъщност помагаме на себе си. И това ще ни накара да се чувстваме добре. 

Бонус съвет: Доверете се на природата!
Понякога ни трябва съвсем мъничко, за да се почувстваме по-добре, по-обнадеждени и да погледнем с положителен знак на нещата. Това малко нещо може да е споделяне с приятел или роднина, глътка въздух на балкона или подходяща билка. Ако не можете да се справите сами с леката депресия и трeвожността, значи ви трябва съвсем малко помощ от Remotiv®. Той е растителен лекарствен продукт, отпускан без лекарско предписание, съдържащ стандартизиран екстракт от Hyperici herba (стрък жълт кантарион). Използва се за  лечение на симптомите при леки до умерени депресии, депресивно настроение, лабилно настроение, вътрешно безпокойство, тревожност, състояния на напрегнатост, включително трудно заспиване и неспокоен сън. Remotiv® е лекарство за възрастни над 18 години.

Усмихни се пак! :)