Реклама

Ако сте решили да предприемете първото си дълго пътешествие с мотор, най-вероятно вече сте се снабдили с подходящата мото екипировка, обслужили сте мотора и сте разучили маршрута, който ще изминете.

За да бъде обаче пътуването ви не само безопасно, но и много по-удобно и комфортно, има няколко основни аксесоара, които е добре да притежавате.

Стойка за телефон

Този вид аксесоари за мотор са не само много удобни, но и практични, което ги прави едни от най-търсените от мотоциклетистите, без значение дали карат мотора си най-често в границите на града или обичат дългите пътешествия.

Представляват тип държачи, които се закрепват стабилно и удобно върху кормилото на мотоциклета.

Имате ли подобен аксесоар, можете напълно спокойно да използвате всички функции на смартфона си, докато карате мотора си.

Защита от дъжд (дъждобран)

Ако ви предстои дълго пътуване, дъждобранът ще ви е от много голяма полза.

Казваме го, тъй като няма нищо по-неприятно от неочаквано плисналия пороен летен дъжд, докато сте на мотора.

Затова е добре да имате под ръка качествен дъждобран за мотоциклет, който може да ви предпази в случай, че дъждът ви изненада на пътя и няма къде да се подслоните.

Този вид аксесоари се предлагат в почти всички магазини за мото екипировка, така че, ако решите да се подсигурите няма да ви е трудно да откриете подходящия размер, цвят или марка дъждобран.

Мото багаж (чанти, раници, дисаги)

По време на пътешествието си ще се нуждаете от място, на което да съхранявате удобно всичките си документи, лични вещи и дрехи.

За щастие, на пазара се предлагат различни видове мото багаж като чанти, раници (твърди и меки), дисаги и твърди куфари и от вас се иска просто да се спрете на най-удобния за вашия мотор и стил на езда багаж.

Така например, любителите на спортните мотори предпочитат раниците, докато феновете на круизърите най-често се спират на кожените дисаги или на твърдите куфари.

На какъвто и мото багаж да се спрете, този мото аксесоар ще ви е от много, ама много полезен при пътуването ви из страната.

Заключваща система

Тази система ще ви е от полза както у дома, така и на път, тъй като може да осуети опитите за кражба на мотоциклета ви доста ефективно.

На пазара се предлагат два основни вида заключващи системи: дискови устройства и вериги (кабели).

В зависимост от вида и модела, някой заключващи системи позволяват заключване както на предната, така и на задната гума, докато други заключват спирачния диск на мотора.

Проследяващо устройство

Ако се притеснявате, че въпреки заключващата система все пак има вероятност моторът ви да бъде откраднат, тогава проследяващото устройство е сред задължителните аксесоари, с които трябва да се оборудвате преди път.

На пазара се предлагат различни видове устройства, които ви позволяват да проследите местоположението на мотоциклета си.

Някой от устройствата ви предупреждават, ако някой се опитва да компрометира двигателя на мотора ви, други ви предоставят GPS координати къде е паркиран, а има и такива, които ви сигнализират, ако някой се опитва да премести двуколесното ви возило.

Тапи за уши

Има мотористи, които смятат, че тапите за уши не са чак толкова важни, но нашият съвет е да не пренебрегвате този мото аксесоар, тъй като шума от мотора наистина може да бъде доста неприятен, особено, ако карате в продължение на часове.

С едни качествени персонализирани тапи за уши можете да намалите диапазона на шума, генериран от движението на мотора и да предпазите слуха си.

Снимка: pixabay.com

 

Бонус: Опора за китката за газ

Ако нямате круиз контрол на мотора, по време на дългата езда ръцете ви със сигурност ще се уморят да отваряте и затваряте дросела.

Опората за китката е аксесоар, специално проектиран за дълга езда. Монтира се над ръкохватката на дросела и ви позволява да го отваряте и затваряте, без да се налага да напрягат излишно ръката си.