Реклама

Правилната грижа за зимните гуми е от ключово значение за дългия им живот. Когато те са прекалено износени, значително се увеличава спирачният им път, както и се влошава контролът при завиване. Това излага вас и другите участници в движението на опасност.

Но какво да направите, за да издържат зимните ви гуми възможно най-дълго? В крайна сметка инвестирането в нови гуми може да бъда скъпа инвестиция и всеки шофьор иска да навърти възможно най-много километри с един комплект гуми.

С помощта на тези 8 съвета, които сме подбрали за вас, ще научите как да се грижите правилно за своите зимни гуми, за да ви служат те по-дълго.


Съвет 1: Правилен монтаж
Зимните гуми са проектирани така, че шарката на грайферът да осигурява оптимално сцепление при неблагоприятни метеорологични условия. Затова най-често те са еднопосочни, тоест посоката на завъртане на колелото трябва да съвпада с посоката на шарката.

Задължително се уверете, че гумите са поставени в правилната посока след монтажа. Това е обозначено на страничната стена със стрелка и надпис Rotation (въртене) или left/right (лява/дясна).

Съвет 2: Шофирайте внимателно
След като сложите нов комплект зимни гуми, трябва да карате по-внимателно от обичайното през първите 100 километра. По време на производството на гумите се използват различни масла, които намаляват сцеплението. Поради тази причина шофирайте предпазливо през първите няколко карания.

Снимка: iStock

Съвет 3: Карайте бавно, за да стигнете по-далеч
Ако искате да използвате зимните си гуми няколко сезона, трябва преди всичко да избягвате агресивното шофиране. Колкото по-плавно ускорява водачът, толкова по-добре за гумите. Също така при висока скорост има повече триене отколкото при по-ниска, което ускорява износването.

Съвет 4: Променете стила си на шофиране
Както споменахме и в предния съвет, внимателното шофиране ще удължи живота на гумите ви. Редовното рязко потегляне, ранното превключване на по-висока предавка и внезапното спиране са врагове на всяка зимна гума. Когато шофирате внимателно, ще запазите протектора и ще избегнете инциденти, а същевременно ще спестите и от гориво.

Съвет 5: Проверявайте по-често налягането
Когато излезете от сервиза, гумите ви са напомпани според препоръките на производителя. Но през зимния сезон може да очаквате големи температурни амплитуди.

Затова при много студено време налягането в гумите може да спадне с до 0.3 бара. Добре е да го проверявате периодично дори и колата да е стояла навън само един час.
Съвет 6: Бъдете предпазливи
Тясно място за паркиране и бърза маневра може да доведе до неусетно удряне на гумата в бордюра. Това може да се случи на всеки поне веднъж. Затова трябва да се стремите да избягвате такива грешки, защото е възможно да нанесете сериозни щети по гумата.

Ако все пак ви се случи, проверете гумата за пукнатини или издуване на страничната стена. Ако казусът е такъв, задължително трябва да смените гумата.

Снимка: iStock

Съвет 7: Грижа след смяната
След като смените гумите напролет, инспектирайте ги добре. Отстранете внимателно с отвертка камъчетата, заседнали в грайфера. Проверете също дали клапаните не са изкривени и капачките им се затварят плътно.

Ако се виждат вдлъбнатини или пукнатини отстрани на някоя от гумите, тя трябва да се подмени.

Съвет 8: Правилно съхранение
Последният ни съвет е да съхранявате зимните си гуми на хладно и сухо място, без пряка слънчева светлина. Така ще ограничите процеса на стареене на каучуковата смес. За да избегнете деформиране, гумите, монтирани на джанти, трябва да се съхраняват хоризонтално – подредени една върху друга. Ако са без джанти, поставете зимните гуми вертикално една до друга.

 

 

.