Борба с къртиците в градината – съвети за прогонване

Реклама

Градината е домашното убежище, място за отмора и удоволствия, което носи красотата на природата директно в дома. За жалост обаче, понякога, спокойствието бива нарушено от неочаквани гости. Къртиците, с техните непрекъснати изкопавания, са сред главните вредители в един двор и може сериозно да навредят на усилията, които се полагат за поддържането му. 

От екипа на Otrovi споделят, че с правилния подход за борба, може да защитите своята градина и двор от къртици. Нека разгледаме как в следващите редове.

Познати методи за борба с неканените гости
Къртиците са животни, които предпочитат мека и влажна земя, богата на насекоми. Това ги прави чести гости в добре поддържаните дворове. Техните дупки и проходи под повърхността обаче може сериозно да нарушат структурата на почвата и да увредят кореновата система на растенията.

Спечелването на борбата изисква стратегия и търпение. Ето няколко доказани метода за прогонване:

уреди за прогонване – съществуват специализирани уреди, които излъчват вибрации или звуци, настроени на неприятна за къртиците чистота. По този начин ги карат да си тръгнат;
капани – често простите и изпробвани решения, се оказват най-добри. Традиционните капани може да бъдат ефективен начин за прогонване на къртиците. Имайте предвид обаче, че при тях – вашата намеса с ръчно отърваване от вредителите, е от основно значение;
отрови – използването на отрови в борбата трябва да се прави с изключителна предпазливост, като се спазват всички инструкции за безопасност, за да не се навреди на други екземпляри от растителния или животинския свят.

Изборът на подходящ метод за прогонване зависи от личните предпочитания, размера на засегнатата площ и степента на сериозност на проблема. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, които трябва да бъдат внимателно обмислени.

Натурални методи за прогонване 
Натуралните методи стават все по-популярни сред градинарите, търсещи екологично чисти и безопасни решения в борбата. Те са съобразени с опазването на природата и не навреждат на други животни или растения.

Използването на средства за прогонване, които разчитат на миризми, отблъскващи къртиците, е един от най-разпространените натурални подходи. Заравянето на парчета доматени стъбла или памучни топки, напоени с рициново масло, може да създаде неприятна среда за къртиците. 

Друг вариант е засаждането на растения със силна миризма, като чесън или нарциси, които служат като естествен репелент.

Създаването на физически бариери е още един ефективен натурален метод за прогонване. Засаждането на определени видове растения, които имат дълбоки и силни корени, може да предотврати проникването на къртиците. В този случай – растенията създават натурална преграда, която затруднява изкопаването на нови проходи.

Превантивни мерки
След като възстановите контрола над своята градина, е важно да предприемете стъпки за предотвратяване на бъдещи инвазии. Поддържайте мястото си чисто от отпадъци и плевелна растителност. Това са компоненти, които хем замърсяват пространството ви, хем привличат къртиците.

Също така, подобрете дренажа на земята, за да намалите привлекателността ѝ за къртиците. Поставянето на специални, здрави мрежи под повърхността на земята може да предотврати проникването им

Борбата с вредителите е непрекъснат процес. Професионалистите от otrovi.com споделят, че изборът на подходящите методи и продукти е ключов и има възможност значително да увеличи шансовете ви за успех. 

С малко повече търпение и навременни действия, може да запазите градината си като място за удоволствие, а не арена за борба с неканени вредители.

 

.