Реклама

Той е открит още през 1830 г. и според редица проучвания, може да подпомогне лечението при различни сериозни здравословни проблеми. Чували ли сте за витамин B17?

Природата е най-добрият лекар - тази стара максима често ни кара да се интересуваме от свойствата на различните хранителни вещества, включително витамини и микроелементи, за да научим как те могат да подпомогнат естествените оздравителни процеси в тялото.

Сред най-масово популярните витамини едва ли ще откриете витамин B17. Той обаче отдавна е обект на голям научен интерес. Медицинската общност изучава връзката между витамин B17, наричан още амигдалин и възможното лечение на онкологични заболявания. Ползите от амигдалина обаче не свършват дотук и затова го определяме като едно от веществата, за които си заслужава да научим повече!

В кои храни се среща витамин B17?

Витамин B17 е изолиран за пръв път от ядките на горчивия бадем. Името на тази ядка (Prunus amygdalus) дава и името амигдалин на новооткритото естествено съединение. По-късно науката уточнява, че B17 условно се нарича “витамин”.

 

Горчивият бадем обаче не е ядката с най-висока концентрация на амигдалин, на първо място са кайсиевите ядки. Витамин B17 откриваме още в семките на плодове като ябълките и крушите, както и в костилките на черешите, прасковите и сливите.

Витамин B17 в борбата с рака

Учените проявяват интерес към силата на витамин B17 да унищожава раковите клетки, без да засяга здравите такива. Проучване от 2018 г. (1) се фокусира именно върху конкретните дози амигдалин, които могат да се окажат ключа към по-успешната борба с рака.

Важно е да подчертаем, че витамин B17 не бива да се приема в произволни количества, тъй като прекалено високите дози от него могат да бъдат токсични. Хранителни добавки за цялостно подсилване на организма като Apriben могат да бъдат най-подходящият избор. В Apriben нивата на витамин B17 (амигдалин) са дозирани оптимално, съчетани с екстракти от гъба шийтаке, гъба рейши и гъба чага. Продуктът е отлично допълващо средство за цялостно подсилване на организма и за засилване на имунната защита.

 

Витамин B17 в помощ при високо кръвно и не само

Има индикации, че витамин B17 в добре контролирани дози може да подкрепи работата на имунната система и да помогне за предотвратяването на редица възпалителни и други увреждащи процеси. (2)

Той е използван успешно и в борбата с високото кръвно. Едно от активните съединения във витамин B17 - тиоцианат, има свойството да регулира високото кръвно. Затова при хората с високи граници витамин B17 може да бъде добър естествен помощник, намалявайки риска от атеросклероза, инфаркти, инсулт и коронарни сърдечни заболявания.

1 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986699/

2 - https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2354.2007.00786.x

.