Една жена готви за Коледа - 2 традиционни рецепти с българско свинско месо

Коледа е в хубавата българска песен, която случайно чуваме по радиото и после си я тананикаме цял ден.
Коледа е, когато по прозорците на апартаменти и къщи денонощно светят лампички и хората не ги спират, за да пестят ток.
Коледа е, когато трябва да сготвя свинското месо по-вкусно от всеки друг път в годината. Дори не поглеждам рецептите със заглавие "Свинско по Салвадорски" и "Руло Уелингтън". Коледа е и искам за празника да имам прясно българско месо и традиционна рецепта. Не всяка жена има свекърва на село, приятел с ферма или друг познат, откъдето да купи този продукт. Но хубавото е, че всяка има наблизо магазин BILLA, а от там може да се купи свинско месо със 100% гарантиран български произход. Новото мобилно приложение BILLA Кулинариум ще ми покаже най-близкия магазин, независимо къде се намирам. Месото с етикет „Българска ферма“ е точно такова - чудесен избор за Коледа! Знам, че качеството му е гарантирано, при това от независими експерти, което ми носи спокойствие и сигурност, че коледните празници у дома ще бъдат хубави и вкусни.
Остава да избера между две рецепти - капама или свински пържоли с мед и бира. Първото е традиционно, ще е богато на вкусове, ще се готви дълго и бавно и ще имам време дори да почистя преди коледния обяд или просто да си почина с чаша липов чай в ръка. Пържолите с мед и бира пък са лесни и бързи, приготвят се само със свинско месо и всички гости ще имат сходни порции в чинията.
Капамата е традиционно балканско ястие, което най-често се приготвя по време на зимните празници.
Необходими продукти:
600 г прясно свинско месо с етикет "Българска ферма"
1/2 ч.ч. червено вино
3 скилидки чесън
2 бр. дафинов лист
250 г наденица
250 г телешко месо
150 г ориз
1 голяма кисела зелка
сол, черен и червен пипер
Начин на приготвяне:
1. На дъното на голям глинен съд с капак се подреждат последователно 2-3 листа от киселата зелка.
2. Прясното свинското месо се нарязва на хапки. Овкусява се със сол, черен и червен пипер. Подрежда се върху листата зеле.
3. Засипва се със слой нарязано на ситно кисело зеле, размесено с ориза.
4. В средата се добавят дафиновите листа и небелените скилидки чесън.
5. Отгоре се подреждат на едри парчета телешкото месо и наденицата. По желание може да добавите кървавица и цяло пуешко бутче.
6. Всичко това отново се покрива със смес от кисело зеле и ориз, като най-отгоре се поставят 2-3 цели зелеви листа.
7. Така подредената сурова капама се залива с червеното вино. Може да добавите и бульон. Отворът на глинения съд се покрива с фолио и се захлупва с глиненото капаче.
8. Пече се в умерена фурна в продължение на 3-3 ½ до 4 часа.
9. Капамата се поставя в средата на коледната маса и оттам, докато е още много гореща, се сипва порция на всеки.
Свински пържоли с мед и бира
Хрупкавата медена коричка, в която са обвити пържолите, нежно се топи в устата.
Необходими продукти:
600 г пържоли от прясно свинско месо с етикет "Българска ферма"
2 с.л. пчелен мед
50 мл бира
1 щипка сол
200 мл вода
1 щипка черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Пържолите се начукват леко, за да станат още по-крехки, и се овкусяват със сол и черен пипер.
2. В купа се разбъркват бирата с меда, разтопеното масло и водата. Така приготвената смес се излива в тава за печене.
3. Пържолите се подреждат отгоре. Тавата се слага в предварително загрята на 220°С градуса фурна за 35-40 минути.
4. Чудесна добавка към тези свински пържоли е чаша тъмна бира или червено вино.
За себе си аз избрах - тази година ще е капама. Готвя бавно и спокойно, докато в кухнята звучи музика, а детето прави хартиени гирлянди.
Коледа е, когато малчуганът ляга на пода, до елхата, за да не изпусне идването на Дядо Коледа. И виждаш как очите му стават бляскави от желание и решителност, а после постепенно, бавно, но категорично, клепачите натежават и, въпреки упоритата борба, най-накрая мигличките залепват една за друга. Да оставим парче крехко свинско и за Дядо Коледа. Може пък наистина да намине!
.