Ендокринната система и Хашимото: какво трябва да знаем?

Реклама

Всички знаем колко е важен хормоналнияТ баланс за здравето на организма. Сигурни сме, че много пъти сте чували за ендокринната система и проблемите, свързани с нея, за “разбъркани” хормони и смущаващи симптоми като умора, повишаване на теглото, депресия и още.

Ендокринната система представлява сложна мрежа от органи и жлези в нашето тяло, която е ангажирана със задачи като регулиране на растежа, управление на метаболизма, контрол над стреса и още. В тази статия ще разкажем повече за най-голямата ендокринна жлеза, а именно щитовидната, за проблемите, асоциирани с нея и за състоянието Хашимото. Разглеждаме в детайл симптомите, диагностиката и лечението на Хашимото, както и и профилактиката с хранителни добавки. 

 • Щитовидната жлеза               

Щитовидната жлеза е разположена в предната част на шията, тежи средно между 20 и 60 грама, а формата ѝ наподобява тази на пеперуда. Въпреки малкия си размер, тя всъщност е най-голямата ендокринна жлеза и е изключително важна за организма. Щитовидната жлеза произвежда хормони, които регулират скоростта, с която тялото превръща храната в енергия – метаболизма, и играе основна роля в растежа и развитието на човешкото тяло.Тя произвежда три хормона: тироксин (Т4), трийодтиронин (Т3) и калцитонин. Т3 и Т4 са основните хормони, които са от значение за метаболитните процеси, а калцитонинът участва в регулирането на нивата на калций в организма. 

 • Тиреоидит на Хашимото: що е то? 

Хашимото или тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление на щитовидната жлеза. С течение на времето състоянието води до хипотиреоидизъм - друг често срещан проблем, който се характеризира с недостатъчна активност на щитовидната жлеза, която в резултат не произвежда достатъчно хормони. 

Симптомите на това заболяване често могат да включват гуша, което е видимо уголемяване в областта на шията, както и умора, депресия и повишаване на теглото. В допълнение, тиреоидитът на Хашимото причинява затруднена концентрация, непоносимост към студа и болки в ставите. Важно е да се каже, че заболяването е много по-често срещано при жените, отколкото при мъжете. 

 • Как се развива Хашимото? 

Смята се, че тиреоидитът на Хашимото се появява в резултат на две неща: генетична предразположеност и фактори, свързани с околната среда. Това означава, че ако ваши роднини страдат от Хашимото, може да сте изложени на по-висок риск от заболяване. Освен това, някои фактори от околната среда, като например излагане на радиация или определени опасни химикали, също могат да допринесат за развитие на състоянието.

При болестта на Хашимото имунната система погрешно атакува щитовидната жлеза. Белите кръвни клетки, наречени лимфоцити, се натрупват в щитовидната жлеза и произвеждат протеини на имунната система, още познати като антитела. Тези антитела атакуват и в крайна сметка унищожават клетките на щитовидната жлеза.

Както споменахме по-горе, с течение на времето това увреждане може да доведе до намалено производство на хормони на щитовидната жлеза, които са от решаващо значение за регулирането на функциите на организма. Този недостиг е причината за симптомите на болестта на Хашимото. Рискът от развитие на болестта на Хашимото се увеличава и ако имате други автоимунни заболявания като целиакия, ревматоиден артрит, синдром на Шьогрен или диабет тип 1. 

 • Симптомите и за какво да следим 

Страдащите от Хашимото често не усещат симптоми в ранните стадии на заболяване, което е и причината състоянието традиционно да остава недиагностицирано. Затова е важно да планирате лекарски прегледи при ендокринолог поне веднъж в годината, особено ако имате генетична предразположеност към Хашимото. С напредване на времето и задълбочаване на заболяването, пациентите често се оплакват от един или повече симптоми на хипотиреоидизъм: 

 • умора
 • повишаване на теглото
 • намалена толерантност към студ
 • ставни и мускулни болки
 • запек
 • суха кожа или суха, изтъняла коса
 • нередовен менструален цикъл или проблеми с фертилността
 • забавен сърдечен ритъм (брадикардия) 

Освен това, при Хашимото щитовидната жлеза често се уголемява, водейки до подутина в предната част на врата. Увеличената щитовидна жлеза, наречена гуша, може да създаде дискомфорт, но обикновено не причинява болка. 

 • Какви могат да бъдат усложненията от Хашимото? 

Хормоните на щитовидната жлеза са от съществено значение за правилното функциониране на редица системи. Следователно, когато болестта на Хашимото и хипотиреоидизмът не се лекуват, могат да възникнат много усложнения. Те включват: 

 • Сърдечни проблеми. Хипотиреоидизмът може да доведе до влошаване на сърдечната функция, увеличаване на размерите на сърцето и аритмия. Освен това, нивата на холестерол и липопротеини с ниска плътност (LDL) - "лошият" холестерол, може да се увеличат и това е рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания и сърдечна недостатъчност.
 • Проблеми с психиката. Депресията или други психични разстройства могат да се появят в началото на болестта на Хашимото и могат да станат по-тежки с течение на времето.
 • Сексуална и репродуктивна дисфункция. При жените хипотиреоидизмът може да доведе до намалено сексуално желание (либидо), неспособност за овулация и нередовно или прекомерно менструално кървене. Мъжете с хипотиреоидизъм може да имат намалено либидо, еректилна дисфункция и намален брой сперматозоиди.
 • Проблеми по време на бременност: Хипотиреоидизмът по време на бременност може да увеличи риска от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Бебетата, родени от жени с нелекуван хипотиреоидизъм, са изложени на риск от намалени интелектуални способности, аутизъм, забавяне на говора и други нарушения в развитието.
 • Микседем: Това рядко, животозастрашаващо състояние може да се развие при дългосрочен, тежък, нелекуван хипотиреоидизъм. Неговите симптоми включват сънливост, последвана от дълбока летаргия и безсъзнание. Микседемната кома може да бъде предизвикана от излагане на студ, успокоителни, инфекция или друг стрес върху тялото ви.  
 • Как се диагностицира заболяването? 

За да се диагностицира Хашимото, вашият лекар ще назначи кръвни изследвания, които включват: 

 • ТSH тест. Тироид - стимулиращият хормон (TSH) се произвежда от хипофизната жлеза. Когато хипофизата установи ниски нива на тиреоидни хормони в кръвта, тя освобождава TSH, който стимулира отделянето на щитовидни хормони. Високите нива на TSH в кръвта сочат към хипотиреоидизъм, което е и причината точно този тест да се използва при диагностицирането на Хашимото.
 • Т4 тестове. Както споменахме в началото, един от основните хормони, които се произвеждат от на щитовидната жлеза е тироксин (Т4). Ниското кръвно ниво на Т4 потвърждава резултатите от теста за TSH и показва, че проблемът е в самата щитовидна жлеза.
 • Тестове, изследващи нивата на антитела: Обикновено при болестта на Хашимото, имунната система произвежда антитела срещу тиреоидната пероксидаза (TPO), протеин, който играе важна роля в производството на хормони на щитовидната жлеза. Повечето хора с болестта на Хашимото ще имат TPO - антитела в кръвта си. 
 • Как се лекува Хашимото? 

Как вашият лекар ще лекува болестта на Хашимото обикновено зависи от това дали щитовидната жлеза е увредена до степен, че да доведе до хипотиреоидизъм. Ако нямате развит хипотиреоидизъм, лекарят ви може да реши първоначално да следи симптомите и нивата на хормоните на щитовидната жлеза редовно. 

Чудесна добавка за профилактика на ендокринната система е Sarita: aктивните съставки на продукта оптимизират производството на тиреоидни хормони и се борят със симптомите на намалена функция на щитовидната жлеза. Sarita съдържа натурални екстракти и аминокиселини, които благоприятстват метаболизма и когнитивните функции и защитават клетките от оксидативен стрес.

Що се отнася до медикаменти, лечението обикновено включва ежедневен прием на синтетичния тиреоиден хормон левотироксин (L-тироксин), който замества хормоните, които щитовидната жлеза вече не е в състояние да произвежда в достатъчни количества. 

Балансираният хранителен режим също играе решаваща роля за справяне със симптомите на болестта на Хашимото. Много хора с това заболяване съобщават за облекчени симптоми, когато спазват балансирана, богата на хранителни вещества диета, често съобразена с изключването на глутен или специфични храни като соя или млечни продукти. Добра идея е да обсъдите начина си на хранене с вашия лекар или диетолог. 

Редовната физическа активност е друг важен аспект от лечението на Хашимото. Физическите упражнения, като йога, плуване или ходене, могат да помогнат за подобряване на настроението, намаляване на умората и поддържане на цялостното здраве. Управлението на стреса чрез медитация или дихателни техники също често има положителен ефект върху благосъстоянието на организма. 

В обобщение, въпреки че болестта на Хашимото е хронично заболяване, то е изключително често срещано и може да бъде ефективно управлявано с подходящото лечение, промени в диетата и начина на живот и контрол над стреса. Добрата новина е, че на пазара съществуват и висококачествени продукти за профилактика и облекчаване на симптомите като Sarita, които да ви подкрепят при наличието и лечението на подобни проблеми. 

Тагове: хашимото Sarita