Реклама

Със захлаждането на времето настъпва и сезонът на настинките. Грипът е една от най-разпространените инфекции, които са характерни за преходните сезони. Ако сте от хората, които биха искали да изпробват природни лечебни методи, преди да пристъпят към медикаментите, то тази статия е за вас.

Най-разпространените грип симптоми са висока температура, болка в мускулите, треска, кашлица, хрема, възпалено гърло, общо чувство на отпадналост, като те протичат при всеки индивидуално. Грипните инфекции могат да протичат както безсимптомно, така и да прераснат в усложнения, като например пневмония.

Снимка: Pexels

Леките симптоми на грип всъщност могат да бъдат преодолени с повишен прием на определени натурални храни и билкови екстракти с доказани противогрипни свойства. Тези храни, които могат да подпомогнат естествената способност на организма да се справи със симптомите на грип. Ето ги и някои от тях:

Кои са храните и билките, които облекчават симптомите на грипа?

Ехинацея

Снимка: Pexels

Познатото на индианските племена още от древни времена растение ехинацея е един доказан метод срещу симптомите на грипа. Ехинацеята притежава противовъзпалително, имуностимулиращо и противомикробно  действие. Тя е богата на флавоноиди и антиоксиданти, които допълнително стимулират имунитета. Проучванията показват, че екстрактът от ехинацея увеличава с до 50% защитата на организма срещу грип.

Плодове и зеленчуци

Снимка: Pexels

Едни от най-богатите на витамин C и антиоксиданти плодове като лимон, киви, портокал, грейпфрут, ягода са добро решение, ако при вас са започнали вече първи симптоми на грип.

От зеленчуците най-полезни за укрепване на имунитета са зеленолистните зеленчуци.

Въпреки че витамин C обикновено го свързваме с цитрусовите плодове като портокал и лимон, зеленолистни зеленчуци като например спанак, кейл и броколи също са добър източник на витамин C, което съответно помага за по-кратката продължителност на боледуването.

Пълнозърнести храни

Снимка: Pexels

 

Редовната консумация на всички видове пълнозърнести храни като овес, кафяв ориз,  хляб и спагети от пълнозърнесто брашно укрепват имунната система и увеличават защитата ни от вируси.

Месо

Белтъчините съдържащи се в месото могат да ни помогнат да се справим по-лесно със симптомите на грипа. Пилешкото, рибата, телешкото, яйцата са отличен избор.

И тук няма как да не се сетим за добрата стара пилешка супа, която в действителност е ефективна срещу симптомите на грипа. Нейните противогрипни свойства се дължат на бульона, който съдържа натрий.Той се явява електролит, който подпомага хидратацията на организма. А добрата хидратация от своя страна помага на организма да се пребори със симптомите на грипа.

Млечни продукти

Снимка: Pexels

Съдържащите се пробиотици в млечните продукти  укрепват имунната система и подпомагат естествената  защита на тялото да се бори вирусите.

Киселото мляко един от тези пробиотични продукти, които биха могли да ви помогнат да преодолеете някои от симптомите на грипа като гадене и повръщане. То съдържа пробиотици, калций, цинк, витамин, D, както и витамини от група В, които допринасят за здравословната чревна микрофлора и оптималното храносмилане. Дори само половин чаша на ден кисело мляко може да ни помогне да повишим защитата си от вирусните инфекции.

Друг факт за киселото мляко е, че пробиотиците  в него насърчават производството на така наречените клетки естествени убийци (NK клетки или цитотоксични лимфоцити).Те имат основна роля в защитните механизми на тялото срещу вирусни инфекции.

Чесън

Снимка: Pexels

 

Чесънът се счита за една от храните с най-мощен противогрипен ефект благодарение на антибактериалните си свойства. В него се съдържат антиоксиданти и  веществото алицин, което се явява мощен антиоксидант и притежава свойството да премахва назалната конгестия в горните дихателни пътища.

Джинджифил

Подобно на чесъна джинджифилът също има мощен имуностимулиращ и противовъзпалителен ефект, който може да ни помогне да се правим със симптомите на грипа. Той подобрява кръвообращението и по този начин затопля тялото. Също така джинджифилът има потогонен ефект, тъй като предизвиква изпотяване, както и подпомага пречистването на секрета от дихателните пътища.

.