Как да разчетем отчетените резултати за кръвно налягане - Sendo

Как правилно да измерим кръвното си налягане? Какви са стойностите на кръвното налягане през денонощието? Съвети за полезни навици и нормално кръвно налягане

Реклама

Най-важното:

● Какво означава понятието кръвно налягане?
● Какво сигнализират отчетените стойности на апарата ни за кръвно?
● Кои полезни навици да включим в ежедневието си, за да поддържаме кръвното си в норма?

В днешно време все повече хора се интересуват от подобряване качеството си на живот. За целта често пъти те провеждат всякакъв тип изследвания - консултация с различни специалисти, лабораторни кръвни изследвания и други, с цел да проследят здравословното си състояние. Едно от най-често провежданите изследвания обаче е измерването на кръвното налягане. То е и най-лесният начин в домашни условия да оценим състоянието на сърдечно-съдовата ни система.

Чрез проследяване стойностите на кръвното налягане можем да предприемем навременни превантивни мерки не само за здравето на сърцето си, но и за другите системи в нашия организъм. Показанията на кръвното налягане могат да разкрият основни здравословни проблеми като заболявания на бъбреците или хормонален дисбаланс. Ето защо е добре да знаем и да разбираме какво сигнализират отчетените резултати на апарата за кръвно.

Понятието “кръвно налягане”

Кръвното налягане се определя от силата, която кръвта упражнява върху стените на артериалните кръвоносни съдове. Затова и по-правилно е да се нарича артериално кръвно налягане.

Мерната единица за кръвно налягане се обозначава с милиметри живак/милиметри живачен стълб (mmHg) поради историческото си значение и точността, която осигурява при измерването. Използва се за количествено определяне на налягането, упражнявано от кръвта върху стените на артериите. Съвременните цифровите устройства също се калибрират в mmHg, за да съответстват традиционна единица.

Кръвното налягане се изразява като две основни стойности - систолно и диастолно. Систолното налягане (наричано още “горна граница”) съответства на фазата на сърдечния цикъл, през която сърдечният мускул се свива, тоест изпомпва кръв към артериите. Също равносилно е и на “фаза на изтласкване” на кръвта от сърцето. Знаейки, че сърцето действа като помпа, съответно след свиването следва фаза на отпускане - диастола (отчита се като “долна граница”). Сърдечният мускул се отпуска и налягането в кръвоносните съдове спада. В тази фаза сърдечният мускул си почива от свиването и отново се пълни с кръв - период на презареждане.

Как правилно да измерим кръвното си налягане?

На първо място трябва да разполагаме с надежден апарат за кръвно, който да измерва стойностите ни с клинична точност. Ето защо може да се доверим на автоматичния дигитален апарат за кръвно налягане на SENDO, който е лесен за употреба и гарантира реални стойности.

Необходими условия за по-точни резултати:

● Кръвното налягане се измерва на нивото на мишницата в седнало положение.
● Измерванията да се правят на една и съща ръка - за сравнимост на резултатите.
● Краката да не са кръстосани, а да се опират плътно на пода, без да висят. Гърбът да бъде подпрян, без напрежение в мускулите, тъй като има вероятност от временно повишаване на артериалното налягане.
● Измерването да се извършва след период на покой в спокойна обстановка. Обикновено след поне 3-5 минути в състояние на покой се отчитат по-точни резултати.

Кога да измерваме кръвното налягане?

Сутрин и вечер - най-добрите часове са преди закуска и преди вечеря. Изберете едно и също време всеки ден и проследявайте редовно стойностите си на кръвното налягане именно в определения от вас часови диапазон.


Стойностите на кръвното налягане през различните части на денонощието

В отговор на външните фактори стойностите на кръвното налягане са различни. Ето кога кръвното налягане има тенденция да бъде по-високо или по-ниско:

По-високо кръвно налягане:

Сутрин. Кръвното налягане често е по-високо сутрин, което е известно като „сутрешна хипертония“. Това се дължи вследствие естествения циркаден ритъм на тялото.
При стрес и безпокойство. Емоционалният стрес, тревожността или напрегнатите ситуации могат временно да повишат кръвното налягане.
Физическа активност. По време на тренировка или физическо усилие кръвното налягане обикновено се повишава, за да достави повече кислород на мускулите.
Кофеин, никотин, алкохол. След консумацията на тези вещества кръвното налягане се повишава.


Понижено кръвно налягане:

Нощ. Кръвното налягане е склонно да бъде по-ниско през нощта поради липсата на физическа активност и стресови ситуации.
Медикаменти. Някои антихипертензивни (за високо кръвно) лекарства могат да понижат кръвното налягане значително до достигане на стойности под нормата (120/80 mmHg).

Важно е да се отбележи, че ако отчитаме значителни колебания в кръвното налягане, е добре да се консултираме с медицински специалист, тъй като могат да показват сериозни здравословни проблеми.


Най-честите фактори, които повлияват правилното измерване на кръвното налягане

Неправилно поставен маншет. Трябва да бъде върху гола ръка, а не върху дрехите. Поставянето на маншета върху дрехите може да доведе до значително повишаване на стойностите (с 10 до 50 mmHg).Физическа активност непосредствено преди измерването. Дейности като бързо ходене например, непосредствено преди измерването, могат да окажат сериозно влияние на измерването на кръвното ви налягане. Както споменахме по-горе, препоръчително е преди измерване на кръвното да отделите няколко минути за почивка.

Неправилна позиция на ръката. По правило тя трябва да бъде отпусната в покой, стабилно подпряна, на нивото на сърцето. Ако я оставите да виси надолу, ще получите по-ниски от реалните показатели.

Говорене. Понякога дори минимални усилия като говоренето могат да доведат до получаване на грешни резултати при измерването.

Алкохол/кофеин. Консумацията на алкохол и кофеин (кафе, черен/зелен чай, енергийни напитки) може да повиши нивата на кръвното ви налягане, като според проучванията този ефект може да продължи от 30 минути до няколко часа. Тъй като при различните хора, тези субстанции оказват различни ефекти и действат при всеки индивидуален период от време, най-добре измервайте кръвното си налягане преди консумацията им.

Стойностите на кръвното налягане

Както всеки е запознат, за нормално кръвното налягане се счита 120/80 mmHg. По-точно трябва да се знае, че стойностите при всеки човек може да варират, съответно и нормата за всеки е различна. За оптимален диапазон се смята между 90/60 mmHg и 120/80 mmHg.

Повишеното кръвно налягане или високо нормално се характеризира със следните показания: систолно налягане 120-129 mmHg и диастолно - по-ниско от 80 mmHg. Като хипертония първа степен се означава кръвно налягане със систолни стойности от 130-139 mmHg и диастолни - 80-89 mmHg. При хипертония втора степен кръвното налягане е със стойности 140/90 mmHg и по-високи. Хипертония трета степен настъпва когато показанията надхвърлят 180/120 mmHg. Ако сте измерили такива високи стойности само веднъж, то не е задължително да имате хипертония. Диагнозата се поставя само след проследяване на кръвното налягане от лекар.

Заболяванията на сърдечно-съдовата система са от голямо социално значение, тъй като са често срещани. Хипертоничната болест (“високото кръвно”) засяга голяма част от хората. Характеризира се с трайно повишаване на систолното кръвно налягане над 140 mmHg и на диастолното над 90 mmHg. Често пъти болните първоначално нямат оплаквания. След известен период от време обаче започват да съобщават симптоми като главоболие, сърцебиене, световъртеж и кръвотечение от носа. Именно заради дълговременния период, през който те не са проявявали който и да е от посочените симптоми, диагнозата не е поставена веднага. Затова специалистите препоръчват ежедневно измерване на кръвното налягане в домашни условия особено при пациенти, които са фамилно обременени.

Освен високото кръвно налягане, рисково е и състоянието на ниско кръвно налягане - артериалната хипотония. Тогава силата на кръвта срещу стените на артериите е по-ниска от нормалната. Съответно притокът на кръв към жизненоважни органи е недостатъчен и са налице симптоми като главоболие, слабост, чувство на студ в ръцете, световъртеж.

Полезни навици за нормално кръвно налягане

Поддържането на нормални стойности на кръвното налягане е от решаващо значение за цялостното здраве на организма. Ето някои здравословни навици, които могат да помогнат:

Балансирана диета

Спазването на диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни благоприятства кръвното налягане. Препоръчително е също да намалите приема на готварска сол, тъй като натрият се натрупва в кръвоносната система и води до привличането на повече вода в кръвоносните съдове. Задържаното количество вода води до повишаване на налягането в кръвоносните съдове, в резултат се стига до хипертония.

Редовни упражнения

Редовната физическа активност (бързо ходене, плуване и тн.) повишава ефективността на сърцето при изпомпване на кръв, поради което се понижава кръвното налягане. Стремете се да отделяте поне 150 минути за упражнения седмично.

Регулиране на теглото

Поддържането на здравословно тегло е ключово. Загубата на излишни килограми дори и в умерени граници може да има значително въздействие върху кръвното налягане. Наднорменото тегло затруднява работата на сърцето да изпомпва ефективно кръвта в тялото. Това често води до високо кръвно налягане и по-високи нива на нездравословни мазнини в артериалните съдове, създавайки условия, които улесняват развитието на сърдечни проблеми. Загубата на излишни килограми е една от най-важните мерки за положително въздействие върху кръвното налягане.

Ограничете алкохола

Системната алкохолна злоупотреба се отразява на здравето и налягането в кръвоносните съдове, като стимулира симпатиковата нервна система. Това води до стесняване на кръвоносните съдове и повишаване на кръвното налягане. Освен това алкохолът нарушава баланса на натрий и калий в организма, което допълнително допринася за повишено кръвно налягане. Поради тази причина специалистите съветват пациентите да откажат алкохолната консумация или тя да бъде ограничена до умерени нива.

Откажете тютюнопушенето

Никотинът в цигарите повишава кръвното налягане, като свива кръвоносните съдове и увеличава сърдечната честота, което води до повишени нива на кръвното налягане. Отказът от този вреден навик ще доведе до по-добро функциониране на сърдечно-съдовата ви система и до цялостно по-добро общо състояние на организма.

Справяне със стреса

Хроничният стрес може да повишава кръвното налягане, като предизвиква освобождаването на хормона на стреса - кортизол. При напрегнато ежедневие е добре да си създадете навика да практикувате техники за релаксация - дълбоко дишане, медитация или йога.

Ограничете кофеина

Докато умерената консумация на кофеин като цяло е безопасна, прекомерният прием може временно да повиши кръвното налягане. Кофеинът е стимулант, който временно повишава кръвното налягане чрез стимулиране на освобождаването на адреналин.


______________________________________________________

Често задавани въпроси:

Има ли значение на коя ръка измерваме кръвното налягане?

Според специалистите можем да мерим кръвното налягане, на която ръка ни е по-удобно. Но обикновено се препоръчва да се използва лявата ръка за рутинни измервания на кръвното налягане, тъй като често дава по-последователни и точни резултати. Това е така, защото лявата ръка е по-близо до сърцето и осигурява по-пряко отразяване на системното кръвно налягане. Възможно е обаче да има ситуации, при които използването на дясната ръка е необходимо, например когато лявата ръка е наранена или има съдови проблеми.

На коя граница - горната или долната - трябва да се обръщаме повече внимание?

Медицинските специалисти обръщат повече внимание на систолното налягане (горната граница). Това е така, защото високото систолно налягане е рисков индикатор за сърдечно-съдови заболявания (особено при хора над 50-годишна възраст).

_______________________________________________________
Източници:

● https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/zdravosloven-nachin-na-zhivot/zabolyavaniya/izmervane-na-krvno-nalyagane/pravilno-izmervane/
● https://acibademcityclinic.bg/mladost/blog/detaili/kak-se-izmerva-pravilno-arterialno-nalyagane
● https://lifeinfo.bg/%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B5/

Референции:
● medpedia.framar.bg/физиология/артериално-налягане 

 

.