Как да разпознаем и се справим с пневмонията?

Пневмонията е едно от най-известните видове лечими инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища

Реклама

Пневмонията е едно от най-известните видове лечими инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища, което е една от най-честите причини за хоспитализация на деца и възрастни.  Спада към категорията на хроничните и често рецидивиращи заболявания.

Пневмонията представлява инфекция на белите дробове, която се причинява от различни микроорганизми като вируси, бактерии или гъбички. Диагностицира се чрез лекарски преглед и рентгенова снимка.

При този тип инфекция се засяга белодробния паренхим, при който се възпаляват алвеолите на дробовете и в тях започва натрупване на секрет или гной. Тя обаче може да се причини и от неинфекциозен причинител. Лекува се успешно, но за протичане на пълно възстановяване е необходим период от поне няколко седмици.

При пневмония приемът на кислород е затруднен.

Симптомите на пневмонията могат да варират по сила, затова и при всеки човек протича различно.

Едни от най-честите симптоми на пневмонията са висока температура, суха и влажна кашлица, затруднено дишане и задух при извършване на ежедневни дейности, втрисане, болка в гърдите, гадене и повръщане.

Въпреки напредналостта на съвременната медицина и разнообразието от противомикробни средства за борба с вирусите, пневмонията си остава на пета позиция в статистиката на заболяванията, които имат смъртен изход.

Как да разберем, че имаме пневмония?

Има някои симптоми на пневмония, които обикновено не свързваме с този вид зараза, като например липса на апетит, промени в настроението, ниско кръвно налягане, изпотяване.

Симптомите на пневмонията са подобни на тези на други сериозни инфекциозни и онкологични заболявания като астма, белодробен едем и белодробен карцином, бронхиектазна болест.

Заразяването с пневмония се осъществява чрез кихане, кашлица, контакт със заразен човек. Всъщност човек може да се зарази от друг, дори ако при другия човек няма ясно изразени симптоми на пневмонията.

Начинът на протичане на пневмонията зависи възрастта и общото здравословно състояние на заразения, както и от типа на микроорганизмите причиняващи инфекцията.

Снимка: pixabay

Най-голям риск пневмонията крие за хора над 65-годишна възраст и за деца на по-малко от 5 години. Всъщност тя е едно от заболяванията, които са основни причини за смъртност сред децата под 5-годишна възраст.

Пневмонията може да се окаже рискова и за хора страдащи от заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност, ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест), муковисцидоза (кистична фиброза), бронхиектазия,  както и хора с много слаба имунна система.

Рискови фактори за възникване на пневмония са тютюнопушене, напреднала възраст, преболедуван грип, затруднено откашляне или преглъщане вследствие на прекаран инсулт, както и някои придружаващи заболявания.

Като цяло развитието на пневмония при децата под 2-годишна възраст и възрастните хора крие най-голяма опасност и трябва да се предотврати, тъй като имунната система при тези две възрастови групи е най-слаба.

Пневмонията се лекува с антибиотични медикаменти, които потискат растежа и размножаването на микроорганизмите причинители на инфекциозното заболяване.

Кои са основните начини за предотвратяване на пневмонията?

Според инициативата на UNICEF и Световната Здравна Организация от 2009 г. за превенция и лечение на пневмонията животите на повече от 1 милион деца могат да бъдат спасени всяка година, ако мерките за лечение и превенция на пневмонията са били въведени и в най-бедните страни по света така широко, както и в богатите страни.

Ваксиниране

Съществуват различни ваксини за защита от някои видове пневмония. Едни от тях са за пневмония предизвикана от грипен вирус и пневмококови бактерии познати с наименованията (Haemophilus influenzae тип B и Streptococcus pneumoniae).

Всъщност ваксините не осигуряват 100% защита от развиване на пневмония. Но проучванията показват, че хората, които са ваксинирани и развият пневмония, след това имат по-леки симптоми и инфекцията протича за по-кратък период от време. При ваксинираните има също така и по-малък риск от усложнения.

Поддържане на добра хигиена и укрепване на имунитета

Редовното миене на ръцете с вода и сапун и дезинфекция с убиващ микробите препарат е един от най-лесните начини за предпазване от пневмония в ежедневието.

Друга превантивна мярка е редовният прием на храна и хранителни добавки богати на витамини и минерали за стимулиране на имунитета.