Как изгодно и бързо да вземем кола под наем

За да наемем кола изгодно и бързо, трябва да следваме няколко основни правила

Реклама

Няма нищо по-хубаво от това да шофираме по магистралата със спуснати прозорци и силна музика, особено когато сме на път към своята дългоочаквана почивка. Няма значение, дали ще се озовем на златните плажове във Варна, в зелената Морска градина на Бургас или ще се отбием до стария град на Пловдив. Когато пътуваме с кола под наем, ние се движим по собствен график и можем да останем толкова кратко или толкова дълго, колкото искаме. Има основателна причина пътуването с кола под наем да има своя чар, а някои дестинации просто са създадени, за да бъдат обикаляни с кола. Но самият процес по наемането на автомобил понякога може да бъде малко объркващ, особено, ако досега не сме използвали такъв тип услуги. И докато много от нас, пътуващите, са запознати с нискотарифните авиокомпании и туристически агенции, обикновено не сме толкова информирани, когато става въпрос за rent a car услугите.

Наемът на кола в България в днешно време става бързо и лесно, и то не само в столицата ни София, а и в останалите по-малки градове на страната. Повечето компании имат системи за онлайн резервации, които ни позволяват да резервираме бързо и лесно предварително, или може да наемем на място в някой от физически обекти на компаниите. Услугата ни дава пълно спокойствие, защото автомобилите са в изрядно техническо състояние и с валидни документи, като винетка и гражданска отговорност. За да се ускори процесът, се препоръчва да подготвим всички необходими документи, като например валидна шофьорска книжка и кредитна карта. 

От намирането на идеалния автомобил за нашата цел до отговорите на подробни въпроси за застраховката, депозита и други условия - би могло да ни изглежда леко объркващо, ако наемаме кола за първи път. 

За да наемем кола изгодно и бързо, трябва да следваме няколко основни правила.

1. Да проверим за отстъпки и оферти

 

Някои компании за коли под наем споделят оферти и отстъпки, директно на своя уебсайт. Например, оферти, свързани с рождения ден на компанията, или пък коледни и новогодишни предложения. Ако попаднем на подобна оферта, по-добре да се възползваме от нея, стига тя да отговаря на датите и дестинацията, която обмисляме да посетим. Има компании за коли под наем, които освен всичко имат и програма за лоялни клиенти. Затова, преди да резервираме, трябва да проверим дали има отстъпки или оферти, за които бихме отговорили на условията, като например корпоративни отстъпки, правителствени отстъпки, отстъпки за пенсионери или отстъпки, произтичащи от програми на хотели или авиокомпании, в които участваме.

2. Да сравним цените

 

Въпреки че има как да проверим цените на всяка компания за коли под наем поотделно, едва ли ще имаме толкова свободно време да го направим. Най-добрият начин да сравним цените е да използваме търсачка, която събира информация от няколко уебсайта за коли под наем. По този начин няма да е необходима да губим времето си в ръчно сравняване на цените, преди да резервираме. Discover Cars е най-добрата търсачка за коли под наем, тъй като там са събрани голям брой коли от различни уебсайтове, за да ни гарантира, че ще намерим най-добрата оферта. Тук е мястото да добавим, че не трябва да забравяме да сравним и седмичните и дневните тарифи. Например, ако имаме нужда от кола за 4 дни, нека сравним цената и за 7-дневно пътуване. Понякога е по-евтино да направим резервация за цяла седмица и просто да върнем автомобила по-рано. Трябва да имаме предвид, че цените могат да варират в зависимост и от сезона, местоположението и наличността на колите. 

3. Да резервираме по-рано

 

Подобно на резервацията на полетите, колкото повече наближава датата, толкова по-скъп ще бъде автомобилът. Предварителната резервация увеличава вероятността да получим желания тип рент а кар, на желаното място за доставка и разбира се на желаните от нас дати. Агенциите за отдаване на коли разполагат с определен брой автомобили и популярни модели. Икономичните автомобили с голям багажник, хибридните и електрическите градски модели, както и луксозните коли могат да се заемат доста бързо, особено по време на пиковите пътувания. Ранната резервация ще ни помогне да се вмъкнем в бюджета си, а освен това ще ни спести време и неприятности. Като резервираме предварително, можем да избегнем дългите опашки на гишето за коли под наем и да сме спокойни, че нашият транспорт вече е уреден. Друг плюс на ранната резервация е, че можем да координираме по-добре маршрута си. Може да вземем предвид времето за пътуване, времето за взимане и оставяне на автомобила, както и други логистични аспекти, което прави пътуването ни по-ефективно, лишено от излишен стрес. Освен това, когато планираме по-рано наема на кола, ние ще имаме възможност да персонализираме автомобила. Можем да добавим GPS, вериги за гумите или други екстри, които да отговарят на нашите нужди и предпочитания. Като цяло, предварителната резервация ще ни осигури повече възможности, по-добри цени и допълнително удобство, които ще направят пътуването ни по-гладко и приятно.

4. Да се запознаем с условията за наем

 

Изключително важно е да прочетем правилата и условията на агенцията, преди да подпишем договор, тъй като те съдържат важна информация, която може да повлияе на пътуването ни. В условията са описани политиките на компанията, като например период на наемане, застрахователно покритие и такси, които могат да варират в широки граници при различните компании. Когато прочетем тези правила, ще имаме ясна представа за това, с което се съгласяваме, което може да ни помогне да избегнем изненади или неочаквани разходи. Например, може да открием, че дадена компания начислява допълнителни такси за късно връщане на автомобила или за добавяне на допълнителен шофьор към договора за наем. Освен това, условията могат да предоставят насоки за това какво да правим, в случай на инцидент или повреда. Като цяло, отделянето на време за четене на условията за наемане на кола ще ни помогне да вземем информирани решения и да си осигурим безпроблемно пътуване.

Нека си припомняме по-често, че пътуването е един от най-добрите начини за опознаване на нови дестинации, а свободата от автомобила е ненадмина и ни позволява да се отклоним от маршрута си и да се впуснем в незабравимо приключение. Ако приложим написаното по-горе, преди да наемем колата, може да си спестим много време, неприятности и средства.

.