Какви опасности може да крие старият матрак?

Ето как старите матраци могат да навредят на добрия сън

Реклама

Всички знаем, че добрият сън има важна роля за здравето на човешкия организъм. В тази връзка, факторите, които оказват влияние върху качеството на съня ви, са многобройни. В това число се нивата на стрес, температурата, осветеността и шума в стаята, някои видове заболявания и дори храните и напитките, които консумирате.

Един от факторите, който хората често подценяват, но който може да нанесе значителни щети на вашия сън и на здравето ви, това е старият матрак. Какви опасности може да крият старите матраци и как да разберете дали е дошло време да смените вашия? Отговорите на тези въпроси ще потърсим в следващите редове.

Как старите матраци могат да навредят на добрия сън?

Малко хора се замислят над този факт, но средностатистически човек прекарва около 8 часа всяка нощ върху своя матрак. С годините употреба, по матраците започват да си личат признаците от употреба. Едно от най-сериозните оплаквания, които могат да се появят, това е неравната повърхност, което се дължи на потъването на някои зони на матрака. Това много бързо довежда до проблеми като скованост, болка и дискомфорт в гърба и кръста.

Неудобният матрак, върху който вече са се появили неравности, има потенциала да направи заспиването почти невъзможно или пък да доведе до много чести пробуждания през нощта. И в двата случая, последствието е едно - недоспиване.

В краткосрочен план липсата на сън може да доведе до усещане за умора, трудност да се концентрирате върху задачите си, както и лесна раздразнимост. Когато недоспиването се превърне в ежедневие, последните върху здравословното и психологическото състояние на човек могат да бъдат много сериозни.

Ако неравностите по матрака не са толкова осезаеми, възможно е да подобрите комфорта с помощта на т.нар. топ матраци. Ако обаче положението е станало сериозно и вечер постоянно се въртите в леглото, докато най-накрая успеете да откриете подходяща поза за сън, това е един от ясните сигнали, че е време да посетите магазин за матраци.

Старите матраци могат да представляват и сериозен проблем за хората, които страдат от алергии. Дългогодишната употреба, съчетана с недостатъчно добра хигиена на матрака, може да доведе до това във вътрешността му да се събере влага, плесен, акари и редица други алергени, които могат да са опасни за здравето. Ако и вие усещате симптоми като парещи и сълзящи очи, затруднено дишане или друг тип дискомфорт, когато легнете в спалнята си вечер, старият матрак може да е причината.

Кога е време да смените матрака?

Подобно на всички останали неща в дома ви, матраците също трябва периодично да се подменят. Средностатистически животът на един матрак продължава между 7 и 15 години, като това зависи от много фактори - материалите, от които матракът е направен, колко редовно го ползвате, почистването и поддръжката и т.н.

Най-лесният начин да разберете, че е време за промяна е появата на някои от признаците като: потъване или поява на неравности по повърхността на матрака, неприятен аромат, скърцане, болки в гърба или кръста, когато се събуждате сутрин, появата на петна върху матрака, както и засилване на алергичните симптоми.

Ако по вашия матрак вече си личат тези признаци на износване, специалистите препоръчват да потърсите нов модел, за да се радвате на комфорт и качествен сън.

.