Какво е DDoS атака и как да се предпазите от нея?

Експертите от Neterra ще споделят какво представлява тя и как може да се предпазим от нея

Реклама

След като в днешно време почти всяка услуга преминава в онлайн пространството, е важно всички да сме добре осведомени за опасностите, които ни застрашават при извършване на определени дейности през интернет. Една от тях е DDoS атаката. 

В тази статия експертите от Neterra ще споделят какво представлява тя и как може да се предпазим от нея.

Какво представляват DDoS атаките и какви видове има?

DDoS (Distributed Denial of Service) е вид кибератака, при който атакуващият блокира нормалната работа на дадена онлайн услуга, сайт или мрежа. Целта е да направи услугата недостъпна или да прикрие други кибер престъпления - например да отклони вниманието на жертвата и докато тя се бори да възстанови работата на системите си, атакуващите да откраднат данни, финансови средства и др.

Хакерите често използват "злонамерени" компютри или други устройства, които са предназначени специално за целта или са били предварително заразени с вирус или друг вид зловреден софтуер. Има няколко начина, по които кибер престъпниците може да заразят компютрите, с които искат да осъществяват DDoS атаки в бъдеще. Един от тях е да изпратят фишинг имейл, съдържащ линк или файл, който се инсталира на набелязания компютър при клик от негова страна. Друг начин е чрез посещение от страна на потребителя на даден уебсайт, при което софтуерът се инсталира на компютъра му.

В зависимост от начина на изпълнение DDoS атаките се разделят на няколко основни вида:

 

  • Обемни

 

Това е най-често срещаният тип. Тяхната цел е да засипят мрежата със стотици, дори хиляди гигабайта информация за секунда. Постига се чрез изпращане на масивни количества ненужни и излишни заявки към целевия сървър или мрежа, което претоварва мрежовите устройства и изчерпва тяхната пропусклива способност. Това може да причини забавяне или дори спиране на достъпа за легитимни потребители.

 

  • Протоколни

 

Целят се в изчерпване на ресурсите на конкретен сървър или мрежово устройство, а не в самата мрежова пропусклива способност. Използват слабите места в мрежовите протоколи, за да причинят претоварване.

 

  • Приложни

 

Този тип са по-трудни за откриване в сравнение с другите видове DDoS атаки. Насочени са срещу конкретни приложения или услуги, които работят на сървъра. Опитват се да претоварят приложението, като използват слабостите му или начина, по който то обработва заявките. Може да се постигне чрез изпращане на голям брой заявки към даден уеб формуляр или чрез многократно зареждане на някоя конкретна услуга.

DDOS атаките действат на различни нива – от базовата мрежова инфраструктура до конкретните приложения и услуги. Всеки от тези типове изисква различен подход спрямо предпазването и противодействието.

Как да се защитите от подобни атаки?

За да се предпазите от DDoS атаки, е необходимо да приемете някои мерки и да използвате дадени ключови технологии за защита, като:

 1. Проактивни действия и стратегии

 

  • мониторинг на трафика – осигуряването на постоянен мониторинг на мрежата може да помогне да откриете аномалии и да реагирате своевременно;
  • защита на мрежовите ресурси – използването на междинни мрежи ще помогне да се разсее трафикът;
  • сътрудничество с интернет доставчика – интернет доставчиците често разполагат със средства за блокиране на DDoS атаки още в по-ранен етап.

 2.Технологии и инструменти за предпазване

 

  • системи за превенция от интрузии (IPS) – тези системи откриват и блокират атакуванията автоматично;
  • cloud-based DDOS защита – това са облачни услуги, които разсейват атаките преди те да достигнат до вашата мрежа;
  • търговски софтуерни решения – множество компании предлагат специализирани решения за защита.

В интернет света сигурността трябва да е приоритет. DDoS атаките може да са много разрушителни и да имат сериозни последици за атакувания. Той става уязвим за други атаки като например – кражба на данни. 

Важно е всеки, който разполага с уеб сайт или онлайн бизнес, да вземе мерки да се предпази от тях. Не се колебайте да инвестирате в надеждни технологии и практики, за да осигурите безпроблемна работа на вашата мрежа.

Тагове: Neterra DDoS атака DDoS

.