Реклама

Периферната нервна система (ПНС) е сложна мрежа от нерви, отговорни за предаването на сигнали между централната нервна система (ЦНС) и останалата част на тялото. Тя изпълнява основни жизнени функции и може да бъде предразположена към нарушения, които могат значително да повлияят на качеството на живот на човека. Едно от тези състояния е полиневропатията, която може да бъде контролирана и потенциално предотвратена чрез определени мерки. В тази статия ще разгледаме подробно периферната нервна система, свързаните с нея състояния, по-конкретно полиневропатията и насоки за справяне с подобни състояния.

Периферната нервна система е разделена на две основни части: соматична нервна система, която контролира волевите движения и рефлексите, и автономна нервна система, която управлява неволевите функции като сърдечния ритъм и храносмилането. ПНС включва голямо разнообразие от нервни влакна, всяко от които има специфични функции. Сетивните нерви пренасят информация от тялото към мозъка, като ни позволяват да усещаме болка, температура и допир. Двигателните нерви, от друга страна, предават сигнали от мозъка към мускулите, което позволява движение и координация.

Няколко състояния могат да засегнат периферната нервна система, което води до различни симптоми и усложнения. Някои от най-често срещаните състояния включват:

 • Периферна невропатия. Това състояние се появява, когато нервите на ПНС са увредени или функционират неправилно, което води до нарушаване на чувствителността, движението или функцията на органите. Периферната невропатия може да се дължи на няколко причини, включително диабет, травми, инфекции и излагане на токсини.
 • Синдром на Гилен – Баре. Това рядко автоимунно заболяване кара имунната система на организма да атакува ПНС, което води до силна слабост в мускулите, а в тежки случаи и до парализа. Точната причина не е известна, но често се появява след инфекция или ваксинация.
 • Синдром на карпалния тунел. Това състояние се причинява от притискане на средния нерв при преминаването му през карпалния тунел в китката. Симптомите включват болка, изтръпване и мравучкане в ръката и пръстите. 

Заболяването, което разглеждаме в повече детайли днес, е полиневропатията. Това е специфичен вид периферна невропатия, която се характеризира с едновременна неизправност на множество периферни нерви в цялото тяло. Това състояние може да е резултат от различни причини като диабет, злоупотреба с алкохол, бъбречни нарушения и недостиг на витамини. Полиневропатията се разделя на няколко вида въз основа на засегнатите нервни влакна: 

 • Сензорна полиневропатия. Засяга сетивните нерви, което води до промяна или загуба на усещане.
 • Моторна полиневропатия. Засяга двигателните нерви, което води до мускулна слабост и атрофия.
 • Автономна полиневропатия. Нарушава автономната нервна система, което води до проблеми с неволевите функции като храносмилане и регулиране на кръвното налягане. 

Ако вече страдате от полиневропатия, лечението ѝ и контролът над нея обикновено включват справяне с първоначалната причина за заболяването, здравословен и балансиран начин на живот и приемане на лекарства или терапии за облекчаване на симптомите. В някои случаи състоянието може да бъде изцяло излекувано, ако причината се идентифицира и отстрани рано.

При хората без полиневропатия превенцията е от ключово значение. Воденето на здравословен начин на живот, включващ редовни физически упражнения, балансирана диета и избягване на прекомерната консумация на алкохол, може значително да намали риска от развитие на състоянието. Редовните прегледи и наблюдението на състояния като диабет също могат да помогнат за ранното откриване и лечение.

 

Едно комплексно решение, предназначено за подпомагане на лица с полиневропатия и други нарушения на периферната нервна система, е Fenaxon. Той съдържа мощна комбинация от активни съставки плюс витамини и антиоксиданти, които могат да помогнат за подобряване на здравето на нервите и облекчаване на симптомите, свързани с тези състояния: 

 • Куркумин: естествен полифенол със силен противовъзпалителен ефект. Действа директно върху огнището на възпаление и има облекчаващо действие.
 • Уридин монофосфат: спомага за възстановяването на увредените нервни клетки и допринася за по-доброто предаване на нервните импулси. 
 • Ацетил-L-карнитин: има благоприятно действие при хроничен дискомфорт. Той може да помогне и за предпазване на нервните клетки от увреждане, причинено от свободните радикали и възпаление в организма.
 • Магнезий: намалява оплакванията като мравучкане и изтръпване.
 • Витамини В комплекс: играят решаваща роля за функцията и възстановяването на нервите. Витамините от група В, по-специално В1 (тиамин), В6 (пиридоксин) и В12 (кобаламин). Те спомагат за поддържането на защитното покритие около нервните влакна, наречено миелинова обвивка, и улесняват предаването на нервните сигнали.

Важно е да се отбележи, че въпреки че Fenaxon може да спомогне за облекчаване на симптомите и да поддържа здравето на нервите, е редно той да е съпътстващо лечение в комбинация с други способи за справяне с определено състояние. 

Воденето на здравословен начин на живот, регулярните посещения при лекаря, както и използването на поддържащи комплексни продукти като Fenaxon могат да помогнат за превенция на полиневропатията и за справяне с нея, а и за поддържане на цялостното здраве. 

.