Какво всъщност е концентрацията и как да я постигаме по-лесно?

На всеки е познато това чувство – когато стоиш пред дадена задача с часове, но вечно има нещо друго, което да те разсейва

Реклама

Малко неща са по-фрустриращи от това да знаем точно какво и как искаме да свършим, но да нямаме възможността да се концентрираме за достатъчно дълго, че да го доведем до край. На всеки е познато това чувство – когато стоиш пред дадена задача с часове, но вечно има нещо друго, което да те разсейва. С времето подобни състояния се появяват и обострят по една или друга причина, но те не бива да са причина за отчаяние – решения има. Първата стъпка е да разберем какво е концентрацията и защо я губим в определени случаи.

Концентрацията, най-общо казано, е капацитетът ни да фокусираме вниманието си върху даден обект или дадена задача и да я завършим наведнъж, без прекъсвания. До голяма степен това е несъзнателен процес, който най-ясно се усеща, когато нещо в изпълнението му се затрудни. Загубата на концентрация се изразява в много симптоми – от обикновено блуждаене на мисълта през деградация на краткосрочната памет, та чак до т.нар. Brain fog, замъгляване на мозъка, което пречи на пълноценната мисъл и създава усещането за дистанция между човека и заобикалящия го свят. Тези състояния варират в своята сериозност; някои от тях са просто досадно препятствие в определени моменти от деня, а други могат да се превърнат с времето в наистина дебилитиращи състояния, които вредят сериозно на менталното здраве и на жизнените функции. Концентрацията е ключов компонент от паметта – без нея губите ефикасност по отношение на учене, работа, четене и други подобни дейности, които изискват изострено внимание в продължение на по-дълги периоди. При липсата на концентрация често се изпускат важни детайли, вземат се неоптимални решения, правят се излишни действия. С няколко думи – ако не можете да се фокусирате, пред Вас се откриват много нови променливи, които ще Ви забавят или дори затруднят. 

Враг на концентрацията често е пренасищането с външни стимули. За добро или зло, в модерния свят трудно бихме могли да се абстрахираме напълно от тези дразнители – при нас импулсът да отворим пощата например се съчетава с обикновената професионална необходимост. Телевизия, интернет, шумни булеварди, денонощни новини, реклами. Всичко се отразява на нашия мозък и го изтощава. А с изтощението идва и понижаване на капацитета за концентрация върху едно-единствено действие. Именно затова този феномен все по-често се наблюдава у младите. Всеки тийнейджър знае добре за какво става въпрос. Четете една страница от учебника си и след това получавате необясним импулс да погледнете телефона си за 30 секунди. Това е проблем с концентрацията; мозъкът просто не може да се съсредоточи върху нещото пред себе си за дълъг отрязък от време. 

За щастие, има начини да противодействаме на шумното, забързано ежедневие. На първо място става въпрос, когато говорим за физическото и менталното здраве, за балансирано хранене. Тялото ни се нуждае от определени минерали и витамини, за да подпомага правилната дейност на мозъка. Що се отнася до витамините, това са тези от Б групата. Тях можем да си набавим от яйца, особено от жълтъка, определени видове сирене, както и някои плодове и зеленчуци, конкретно ябълки, банани и портокали. Най-важният минерал пък е магнезият. Него ще откриете в тъмния шоколад, пълнозърнестите храни, спанака, боба и някои видове ядки. 

Отделно имаме и още един любим метод за справяне с всякакви видове неразположения и здравословни проблеми – физическата активност. В случая не става въпрос за тренировки, колкото за упражнения за дишане и концентрация. Нещо като медитация – фокусирайте се върху правилната стойка и следете дишането си. Опитайте се да не допускате други мисли в главата си. Кръстосани крака, прав гръб, дълбоко дишане. Можете да правите вариации на това упражнение и на работното си място. Когато се усетите изтощени или напрегнати, дръпнете се встрани за десетина-петнадесет секунди, затворете очи, сложете два пръста на сънната си артерия и бройте заедно с пулса на кръвта си. Отново ключовият елемент тук е да се фокусирате върху това действие и да не допускате други мисли да нарушават мисловния процес. Към това добавете упражнения за мозъка – судоку, кръстословици, игри за памет и игри с думи – както и правилен режим на спане. Често сънят се подценява, що се касае до будния живот, но той действително е основата на здравето ни. 

Тук споменаваме и Selenogin Super като добър съюзник по пътя към укрепването на концентрацията и грижата за мозъка. Продуктът е специално разработен с комбинация от гинко билоба и цитиколин, за да подпомага мозъчната дейност и нервните клетки. Това на свой ред помага с кръвооросяването и насърчава концентрацията. Цитиколинът има благоприятно действие върху централната нервна система и помага на нервните клетки да предават информация чрез производството на ацетилхолин. Гинко билобата е изпитана във времето билка, която подобрява паметта и лекува дори състояния като шум в ушите, които влияят особено осезаемо върху способността ни да се концентрираме, когато около нас е тихо. Освен тези компоненти Selenogin Super включва още селен, който осигурява клетъчна защита и регулира дейността на щитовидната жлеза, витамин Б5 (пантотенова киселина), който се справя с чувството за отпадналост, както и биотин, още познат като витамин Б7, който намалява безпокойството, като съдейства на метаболизма. Всичко, от което се нуждае мозъкът – на едно място. За Вас остава да положите необходимата грижа и да бъдете постоянни в своя здравословен начин на живот.