Kaufland провежда 6-степенен контрол на качеството на прясната риба

Ритейлърът отчита все по-нарастващ интерес към витрините за риба с обслужване

Реклама

Най-големият ритейлър у нас налага 6-степенен допълнителен контрол на качеството на прясната риба, която предлага в магазинната си мрежа. Той се реализира по цялата верига – завишени критерии към доставчиците и внимателен избор на артикулите, през логистика и контрол на приема - последователно в централния склад на компанията и във филиалите, до начина на съхранение и излагане на продуктите на витрините. Това обявиха от Kaufland България по време на втората публична дискусия „Нека  поговорим за качеството на храната“, посветена на рибата, рибните и морски изделия, на която специален гост беше проф. Стефан Драгоев, ръководител на катедра „Технология на месото и рибата“ в Университета по хранителни технологии – гр. Пловдив. Модератор на събитието беше дългогодишният журналист и експерт по темите, свързани с качеството, Биляна Гавазова. 

Инвестицията в качеството на прясната риба е инвестиция в доверието на клиента

„Лидерството в ритейла изисква от нас да поддържаме най-високо качество на най-чувствителния към качеството асортимент – прясната риба. За последните 5 години сме разширили броя на рибните ни витрини с обслужване близо 4 пъти, като към момента поддържаме 28 витрини в 10 града в страната. Плановете ни са свързани с това да разширяваме броя на градовете, спрямо изискванията и очакванията на нашите клиенти“, това подчерта изпълнителният директор на Kaufland България Иван Чернев. Той представи данни, свързани с потребителските нагласи на клиентите на веригата, според които интересът към рибните продукти нараства чувствително всяка следваща  година. „Инвестицията в разнообразния асортимент на рибните ни витрини е инвестиция в доверието на клиентите ни“, подчерта още Чернев. 

Каква риба се консумира в различните градове на страната?

Според анализа на най-големия ритейлър у нас консумацията на риба в различните градове в страната е повлиянa от географските предпоставки, както и от чисто вкусовите предпочитания на клиентите. Първият избор в по-голямата част от страната е за ципурата, но освен нея, в столицата най-купуваните видове риба са лаврак и сьомга. София е и градът, в който се купува най-много риба. Най-предпочитаната риба в Пловдив е пъстървата, следвана от ципурата. Във Варна и Бургас много търсени са морските дарове, между които скариди и миди, а от рибите отново най-желана е ципурата. 

Как се разпознава качествената риба

„Консумацията на риба нараства постепенно в последните 20 години, като тя е подчертано по-голяма в по-големите градове. Средната консумация на човек на година е 10-12 кг риба, като предпочитанията варират по вкус и достъпност“, отбеляза в изказването си чл.-кор. проф. дтн инж. Стефан Драгоев. Той представи 5 основни показателя при избор на прясна риба:

  1. Мирис. Прясната риба не трябва да има специфичен мирис. Мирисът трябва да е характерен за рибата или такъв „на море“.
  2. Външен вид – кожа, люспи, цвят. Цветовете на кожата трябва да са ярки. Колкото повече време минава, толкова по-бледа става рибата. Появата на слуз при рибата не признак на развала. При нея това е естествена защитна реакция при улов. Има някои видове, при които, колкото повече слуз има, толкова по-прясна е рибата.
  3. Хриле. Хрилните капачета трябва да са плътно прилапнали към трупа на рибата. Цветът на хрилете при прясната риба е светло червен. Потъмняването им е признак, че рибата не е прясна
  4. Състояние на коремната част. Коремът не трябва да е издут, а да е с естествената форма на рибата.
  5. Очи. Очите на рибата трябва да са съвършено чисти, бистри и изпъкнали, като зениците са черни. Промяната в мътността трябва да подсказва, че рибата е съхранявана дълго време.

Проф. Драгоев подчерта, че за определяне на качеството на рибата трябва да се прави комплексна оценка, тъй като за различните видове риба отделните параметри са специфични. 

Правилно съхранение на рибата след покупката й от хипермаркета

За максимално улеснение на клиентите, Kaufland България предоставя прясната риба от витрината с обслужване в специална рециклируема опаковка от алуминиеви нишки, която гарантира до 4 часа температурно предимство при съхранението на продуктите. Преди да се предадат на клиента, опаковките се запечатват машинно, така че да се обезпечи максимално хигиената на продуктите. Безплатно за всички клиенти на веригата на всяка рибна витрина с обслужване се извършват допълнителни услуги като филетиране или предварителна поръчка „по каталог“. 

Нов видеопроект на Kaufland, посветен на качеството

В края на днешното събитие Иван Чернев обяви предстоящ старт на видеопроект посветен на качеството с дългогодишния журналист, експерт по темите, свързани с качеството, Биляна Гавазова. Първото видео от поредицата предстои да бъде пуснато следващата седмица (тийзър можете да видите тук). 

Ангажиментът на Kaufland България за обезпечаване качеството на предлаганите стоки и услуги е част от философията на компанията. От началото на 2023 г. ритейлърът е инвестирал близо  300 000 лв. в контрол на качеството на продуктите, предлагани в магазинната мрежа. През януари тази година компанията стартира серия от публични дискусии, посветени на качеството на храната „Да поговорим за качеството на храната“, насочени към предоставяне на експертна информация, свързана с проследяване на качеството на отделни продуктови групи. 

За Kaufland България

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. През 2022 г. компанията разполага с 32 хипермаркета в 35 града. С екип от 6 500 служители, ритейлърът е един от най-големите работодатели в страната. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,9 млрд. лв. Компанията развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата. 

.