Кои са хранителните добавки и билките, които помагат в борбата с диабета?

Реклама

Диабетът е хронично заболяване, което засяга близо 540 милиона души по света. Той се характеризира с високи нива на кръвната захар, които могат да доведат до сериозни усложнения, в случай че не се адресира. Традиционното лечение на диабета включва медикаменти и промяна в начина на живот, но все повече хора се обръщат към природни средства като билки и хранителни добавки. В тази статия ще разгледаме най-добрите хранителни добавки и натурални лекове, които са ефективни при овладяването на симптомите на диабета и подобряването на цялостното здраве. От класическите витамини до билката Гимнема, тези средства могат да бъдат ценно допълнение към ежедневния прием на лекарства за контрол на диабета.

Кои са важните вещества за страдащите от диабет?

Едно от най-важните хранителни вещества е витамин D. Той може да спомогне за подобряване на инсулиновата чувствителност и глюкозния метаболизъм. Добавките с лутеин са важни за забавяне на възпалителните процеси и подобряване на зрението. Освен това изследванията показват, че някои добавки като хром и алфа-липоева киселина могат да помогнат за контрола на кръвната захар при хора с диабет.

Други нутриенти, които оказват сериозно влияние върху здравословното състояние на страдащите от диабет, са витамините от група B. Известни са още като витамини В-комплекс. Те играят важна роля за поддържане на цялостното здраве и благосъстояние. Някои витамини от група В, като В1 (тиамин), В3 (ниацин) и В6, могат да имат специфични ползи за хората с диабет. Например В1 (тиамин) е важен за метаболизма на въглехидратите, който може да бъде нарушен при хората с диабет. В3 (ниацин) може да помогне за понижаване на инсулиновата резистентност, която е често срещан проблем при лица, страдащи от диабет. В6 може да помогне за намаляване на риска от диабетна невропатия и други усложнения.

В тази връзка, пример за подходящи хранителни добавки за хора със захарен диабет са Favio Forte. Те осигуряват всички изброени по-горе витамини и минерали, необходими за цялостна грижа. Favio Forte противодейства на усложненията от високите нива на кръвна захар и балансира енергийния метаболизъм на тялото. Натуралните мултивитамини във формулата зареждат организма с антиоксиданти и намаляват умората и отпадналостта. Добавките обаче не трябва и не могат ефективно да се използват като заместител на здравословното хранене и редовната физическа активност. В допълнение винаги е добра идея да се консултирате с медицински специалист, преди да започнете нов режим на приемане на добавки, тъй като те могат да взаимодействат с други лекарства и да имат потенциални странични ефекти.

Защо и как трябва да се приемат хранителни добавки?

Хората с диабет обикновено имат нужда от приема на добавки, за да се справят със състоянието си и да поддържат кръвната си захар в нормални нива. Липсата на хранителни вещества може да попречи на правилното усвояване на инсулин от организма и да доведе до допълнителни усложнения. Както споменахме, голяма част от тези вещества приемаме при хранене. Затова е ключово за диабетиците да се хранят разнообразно с пресни храни, но само по себе си това често не е достатъчно.

Приемът на хранителни добавки варира от продукта, върху който сте се спрели. В случая на Favio Forte се препоръчва приемът на две капсули дневно, за предпочитане по време на хранене. Дозировката може да варира в зависимост от индивидуалните нужди и винаги е добре да се консултирате с медицински специалист. Освен това е важно да следвате балансиран хранителен режим и да спортувате редовно, докато приемате Favio Forte, за да постигнете оптимални резултати. Имайте предвид, че хранителните добавки не са заместител на медицинско лечение, а допълнение към него.

Значението на природната медицина

Освен добре познатите витамини и хранителни добавки, в природата се срещат някои растения и билки, които оказват влияние върху организма. Преди западната медицина да се развие, хората са използвали предимно продукти с природен произход. Така се заражда етноботаниката – науката, която изучава връзката между хората и тяхната растителна среда. Корените, билките и цветята са били на разположение и оказвали благоприятен ефект върху редица заболявания. Въпреки че ние използваме растенията в наша полза от хилядолетия, етноботаника като наука се появява, когато древногръцкият лекар Диоскорид публикува De Materia Medica. Това е първият каталог с 600 средиземноморски растения, обясняващ какви са техните ползи и как могат да бъдат използвани за медицински цели.

Натрупаното знание от Античността се пренася и в днешната медицина. Според списание Discovery днес над 25% от всички медикаменти и хранителни добавки съдържат поне една природна съставка. [1] Пример за това са добавките за диабетици Favio Forte, чиито капсули съдържат изцяло природни съставки, а приносът им в контролирането на кръвната захар е доказан от редица специалисти. Благодарение на билката Гимнема формулата на Favio Forte поддържа балансирана ендокринната функция на организма и допринася за правилен метаболизъм на глюкозата.

Билката Гимнема – природното решение за висока кръвна захар

Gymnema sylvestre е многогодишна дървесна лиана, която вирее в Азия, Африка и Австралия. Използва се от древността в аюрведичната медицина, а ползите ѝ са многобройни. Наричана е още австралийско краве растение, а на хинди се нарича gurmar, което буквално означава „унищожител на захарта“. Листата на билката съдържат гимнемични киселини. Това са основните биоактивни съставки, които взаимодействат с вкусовите рецептори на езика, за да потиснат временно вкуса на сладкото. Съединенията в билката Гимнема могат също така да се прикрепят към рецепторите на чревните стени, като спомагат за намаляване на абсорбцията на захарните молекули в червата. Този процес може да понижи кръвната захар и да насърчи секрецията и освобождаването на инсулин.

Билката Гимнема оказва влияние върху редица други процеси в организма. Някои от ефектите на екстракта са: 

  • Намаляване на приема на захар 

Екстракти от Гимнема, приемани под формата на таблетки за смучене, вода за уста или чай, намаляват консумацията на сладки храни и общия прием на калории. Изследване от 2017 г., публикувано в Журнала за психофармакология, показва, че екстрактите от Gymnema sylvestre намаляват желанието за консумация на захар. [2] В двойно сляпо проучване участниците, които са получавали таблетки с Гимнема, са отказвали шоколадови бонбони преди изобщо да ги опитат. 

  • Загуба на тегло 

В Япония годишно се консумират 50 тона листа от G. sylvestre с цел намаляване на теглото. Ранни изследвания показват, че оралният прием на екстракт от Гимнема в продължение на 8 седмици може да намали телесната маса при хора с наднормено тегло или затлъстяване. 

  • Традиционна употреба 

В източната и аюрведичната медицина листата и екстрактите от G. sylvestre се използват за лечение на очни заболявания, алергии, запек, кашлица, зъбен кариес, стомашни заболявания и вирусни инфекции. Гимнемата се използва като антиоксидант, антимикробно средство и афродизиак.

 

Има ли и други природни средства в борбата с диабета?

Природните лекове са много, но все още се провеждат изследвания, които да докажат тяхната полза. Сред по-любопитните проучвания е японско изследване от 2013 г., което прави връзка между приема на зелен чай и нивата на кръвна захар в организма. [4] При хората, които пият шест или повече чаши зелен чай дневно, вероятността да развият диабет тип 2 е с 33% по-малка, отколкото при хората, които пият само една чаша седмично. Друго проучване от 2003 г. установява, че хората, които са пили зелен чай последователно за период от 10 години, са имали по-малка обиколка на талията и по-ниски нива на телесни мазнини, което показва, че чаят може да играе роля в намаляване на риска от затлъстяване. [5] 

Сред природните средства за борба с диабета попада още и канелата. Китайската медицина я използва за лечебни цели от стотици години. Тя е била обект на многобройни изследвания във връзка с нивата на глюкоза в кръвта. Преглед на проучване от 2019 г. показва, че канелата помага за понижаване на нивата на кръвната глюкоза на гладно. Разбира се, това природно средство не отменя нуждата от прием на предписаните медикаменти, а за влиянието му върху организма са необходими още проучвания.

Въпреки че няма вълшебно хапче или билка, която да излекува напълно диабета, има редица добавки, които могат да помогнат за справяне със симптомите и подобряване на цялостното здраве. Сред тях ще намерите класическите витамини, билката Гимнема, както и някои неподозирани природни средства като канела или зелен чай. Важно е да се отбележи, че тези добавки не трябва да се използват като заместител на медикаментозното лечение. С правилната комбинация от диета, физически упражнения, добавки и медикаменти хората с диабет могат да водят съвсем пълноценен живот, а междувременно медицината напредва все повече с нови и нови открития за лечение на заболяването. 

[1] https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jnatprod.5b01055

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28944714/

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15168555/

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3689013/

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12972679/