Реклама

Косачките за трева са едни от най-популярните градински машини. Може да се каже, че те са емблемата на градинската техника. Използването им осигурява множество ползи, като най-основната е постигане на красива, добре поддържана морава във Вашия двор.

Когато закупувате такъв уред, трябва внимателно да съобразите мощността и функциите му с размерите и условията във Вашата градина. В текста по-долу сме посочили основните видове косачки за трева, предимствата, които Ви осигуряват и няколко съвета за използването им.

Видове косачки за трева

Косачки с избутване 

⦿ Електрическа косачка за трева

Електрическите косачки за трева се захранват на ток, като са предназначени за по-малки дворове и градини, както и за по-леки работни задачи. Предимството им е че са леки, лесни за избутване и екологични.  Цената им пък е изключително достъпна. При работата с такъв уред е важно да внимавате с кабела - да не се спънете в него или без да искате да го прережите.

⦿ Бензинова косачка за трева

Бензиновите косачки се захранват от бензинов двутактов или четиритактов двигател. Подходящи са за обработване на по-големи площи и по-висока трева. Тези машини не притежават кабел, което прави работните движения много по-лесни. Тези косачки обаче отделят вредни емисии, доста по-шумни са от електрическите, а цената им също е по-висока.

⦿ Акумулаторна косачка за трева

Захранват се от презареждащи се Li-ion батерии и са изключително удобни за работа - без кабел, който да пречи. Сравнително леки са, както и много лесни за боравене. Не отделят изгорели газове. Недостатък е, че батериите се изтощават и трябва да прекъсвате работата си, за да ги зареждате.

Тракторни косачки

Тракторните косачки са големи колесни машини, които се управляват подобно на малък трактор. Те най-често се задвижват от бензинов двигател и се използват за косене на големи тревни площи. Имат висока мощност и много голям кош за трева.

Снимка: istockphoto.com

 

Палцови косачки

Палцовите косачки са подходящи за косене на висока трева, храсти и тръни. Тези уреди лесно произвеждат дълги откоси върху различни по вид терени. Много са удобни и за терени под наклон.

Косачки робот

Този вид косачки работят почти напълно автономно, като действат с помощта на акумулаторна батерия. Осигуряват гладко косене на средно големи тревни площи. Косачката робот се движи в определени граници - ограда около терена, който се обработва. Гарантират перфектна тревна площ, като не изискват физически усилия и спестяват много време на потребителя.

Основни предимства на използването на косачка за трева

Правилен растеж

Редовното косене ще гарантира, че тревата е равномерна по височина  и хомогенна по цвят. Това спомага за подобряване на добрия външен вид на Вашата морава.

Естествено торене

Когато оставите окосената (мулчираната) трева на моравата, тя ще се разложи и ще се смеси с почвата, като по този начин ще я обогати. Това ще подобри цялостното здраве и външния вид на тревата.

По-здрава трева

Когато косите моравата си редовно, това помага на най-здравите тревни стръкове да растат и да се размножават. По този начин също подобрявате цялостното здраве и вида на тревата.

Добра естетика

Прясно окосената морава увеличава привлекателността на Вашия дом и пейзажа на Вашата градина.

Съвети при косенето с косачка

Косете само 1/3 от височината на тревата

Твърде ниското косене може да повреди тревата и да повлияе негативно на растежа й. Също така може да насърчи растежа на плевелите, което пък да навреди на здравето на тревата.

Проучете сорта на тревата, която ще обработвате

Тази подробност е от съществено значение за определяне на оптималната височина, на която тревата във Вашата градина трябва да расте. Така можете и да поддържате подходящата дължина на ножовете на косачката.

Косете, когато тревата е суха

Косенето на мокра трева може да доведе до слепване на стръковете, което да забави работата Ви. Препоръчително е да изберете сух ден, за предпочитане сутрин или вечер, за да свършите работата бързо и ефективно. Това ще Ви помогне и да избегнете изтощението от жегата.

По-голяма височина за трева, растяща на сянка

Тревата, която расте в сянката на други растения, може да не получи достатъчно хранителни вещества, вода и слънчева светлина, ако е твърде ниска. Най-добре е да я поддържате по-висока, за да гарантирате доброто ѝ здраве.

***

Ако желаете да се оборудвате с качествена и изгодна косачка за трева - можете да заложите на OnlineMashini.bg.

Там ще намерите широка гама градинска техника, сред която всякакви видове косачки за трева. Всички машини се предлагат на изключително изгодни за потребителя цени, както и с безплатна доставка за покупки над 70 лв.

Поръчвайки от OnlineMashini.bg ще получите бързо обслужване и експедитивна доставка. Артикулите достигат до Вас в срок от 3 работни дни, като в много случаи ще ги получите още на следващия ден.

.