Кредити и такси. Как да избегнем високите такси по кредити?

Реклама

Ниските лихви по кредитите от последните години доведоха до ежегоден двуцифрен ръст в кредитирането. Нарастване има както при ипотеките, така и при потребителските заеми.

Печалбите в банковата система, отчетени от БНБ, също бележат покачване от почти 40% на годишна база. Тези печалби се дължат в огромна степен на по-високите такси, които банките въвеждаха през цялата 2021-ва година. Тенденция, която продължава и през 2022-ра година.

Само за първия месец на настоящата година, банките са спечелили над 127 милиона лева от такси и комисионни, което е с 22% повече от януари 2021-ва.

Какви са таксите при бързите кредити?

Дружествата, предлагащи така наречените "бързи кредити" също отчетоха ръст на кредитирането през 2021-ва година. Най-голямо увеличение има при малките суми, които хората взимат на заем за по няколко месеца. Новоизтеглените кредити със срок до 1 година през 2021-ва година са с 46% повече от тези, през 2020-та. 

Както при банките, така и при бързите кредити, печалбата се генерира в голяма степен от такси, а не от обявената лихва. При тях обаче таксите са от различно естество и често включват различни допълнителни услуги. Хубавото е, че тези допълнителни разходи най-често са по избор. Ако клиентът не държи кредитът му да бъде одобрен и усвоен за минути, той може да си спести такса за експресно разглеждане и одобрение.

Как да избегнем високите такси по кредити?

Потребителите на кредитни продукти, естествено, търсят начин да избегнат поне част от таксите. Ето няколко идеи:

Избери внимателно кредитния продукт според нуждите си.

Дали ще избереш банков продукт, или бърз кредит, понякога зависи от твоя кредитен рейтинг, но друг път е въпрос на личен избор. Има клиенти, които предпочитат бързо и с минимум изисквания да получат пари. Има и клиенти, които планират разходите си в по-далечен хоризонт, за които цената на кредита е най-важна. Срокът, в който ще преминеш през процедура на одобрение е един от начините да спестиш от такси. Планирай нуждите си отдалеч и така няма да си притиснат от времето да доплащаш за такси за експресно разглеждане.

Разбира се, има и кредити, които можеш да получиш бързо и без кой знае какви изисквания, но въпреки това нямат предвидени такси за кандидатстване и одобрение. При Бяла Карта, например, кандидатстваш еднократно, без каквито и да било такси и можеш да разчиташ на одобрен кредитен лимит всеки месец.

Колко пари ти трябват наистина?

Когато теглят кредит, хората обикновено искат да се подсигурят с малко по-висока сума. В Интернет има много на брой кредитни калкулатори, които могат да ти помогнат да изчислиш възможно най-изгодния за теб вариант. При всички случаи е препоръчително добре да сметнеш истинските си нужди и да изтеглиш само толкова пари, колкото наистина ще ти трябват. Имай предвид, че ако в последствие ти потрябват още пари, можеш да рефинансираш заема си, да изтеглиш втори или да обединиш стари задължения.

За какъв срок ще ти трябват парите?

Кредити с по-дълъг срок обикновено излизат по-скъпо на получателите си. Оскъпяването идва от различни фиксирани такси, но и от натрупването на повече лихви. Постарай се да изчислиш за какъв срок най-малко можеш да си позволиш да върнеш парите. Колкото по-кратко, толкова по-евтино. Когато говорим за големи кредити като ипотека е по-трудно да постигнем кратък срок. И все пак, има огромна разлика в разходите за един 20 и един 30-годишен кредит. Същото е и при потребителските или бързите кредити - избери по-кратък срок, за да намалиш разходите си.

В обобщение, за всички е ясно, че в период на ниски лихви финансовите дружества печелят от повече и по-високи такси. Чети внимателно условията на кредитния продукт в процеса на кандидатстване. Потърси алтернативи и проучи добре поне 3 различни кредитора. Помисли внимателно за размера и срока, които можеш да си позволиш, без да се затрудняваш да плащаш, но и без да заробваш утрешното си аз. Помисли за кредити, които ти дават свобода и фиксиран лихвен процент. При Бяла Карта можеш да ползваш само толкова пари, от колкото се нуждаеш, при фиксирана лихва от 3.6% на месец.

 

Тагове: Бяла Карта