Любопитната история на маслото гхи

Освен че е изключително вкусно и полезно, маслото гхи може да се похвали и с дългата си и интересна история

Реклама

Гхи маслото е пречистено краве масло. Освен че е изключително вкусно и полезно, то може да се похвали и с дългата си и интересна история. То произлиза от земите на днешна Индия още преди Новата ера.

Името му идва от санскрит. През годините е смятано за течно злато и мазнина на боговете. Поради изключително горещия климат по тези географски ширини, на хората им се налагало да намерят някаква алтернатива на обикновеното масло, която да не се разваля толкова бързо, колкото до него, то не се разваляло така лесно тъй като високите температури го карали да гранясва.

По традиция в аюрведа и в Индия като цяло се ползва биволско масло, а не краве, тъй като както знаем, кравите имат свещен статут в религията на повечето хора тук.

Природата на гхи е такава, че то помага за балансирането на вата и пита дошите. Въпреки това се отразява добре и на хората, при които е доминираща кафа дошата, стига, разбира се, да е в умерени количества. Още в Сушрута Самхита е записано, че то е полезно за организма и помага за преодоляването на редица състояния. Освен това то е лишено от лактоза, така че може да се използва и от хора с предразположеност към млечна алергия.

Рецептата за масло гхи се състои в пречистването на обикновено краве масло. Нека погледнем процеса стъпка по стъпка от самото начало. Започваме, като помогнем на млечните белтъци да се отделят от мазнината в млякото. Това може да стане, като го сварим и охладим до около 40 градуса, след което го увиваме в плат, за да може да запази тази температура.

След 12 часа добавяме закваската. След това сместа се “бие”, докато стане на масло (само че тук консистенцията ще бъде малко по-рядка, отколкото при маслото). Можете също така да го затворите добре в буркан и да разклатите, докато се получи. Маслото се прочиства допълнително чрез преваряване, докато получи златист, богат и ароматен вкус.

По време на тази обработка всички примеси изплуват на повърхността и можем леко да ги премахнем с помощта на дървена лъжица. Друг вариант е, след като се подвари и пресече, да продължим да варим млякото на бавен огън, докато се отделят мазнините от лактозата.

Дори съвременните индийците и до ден днешен, посветени или не в аюрведа и йога, често използват гхи масло вместо мазнина в ястията, които приготвят. Това важи също и за други народи от южноазиатските страни като Бангладеш и Пакистан. В почти всяка една от рецептите предлагани от Ayurveda Clinic Sofia също се използва гхи.

В много части на Индия хлябовете, както и редица ястия, често се сервират, гарнирани с домашно гхи масло. Към него можем да добавяме различни подправки по свой вкус, които го правят още по-екзотично.

То е чудесна алтернатива на животинските, както и на растителните мазнини, когато става дума за каквато и да било термична обработка на храните. Ако не успеете да си направите сами, можете да си купите едно бурканче от магазина и да го съхранявате в хладилника или просто на тъмно и хладно място вкъщи. Имайте предвид, че срокът на годност може да варира спрямо конкретните условия. Освен това текстурата и цветът на маслото варират спрямо маслеността на млякото, начина и температурата на приготвяне.

Рецептата за гхи е донесена за пръв път в Америка малко след средата на XIX век, поне според свидетелствата, открити в готварски книги от епохата на гражданската война в САЩ. Макар и отначало тази рецепта да остава сравнително тясно разпространена, през последните години гхи става истински хит за американците в тяхното старание да започнат да се хранят по-правилно, а и благодарение на насищането на страната с имигранти от Индия и Южна Азия.

Маслото гхи е една идея по-рядко от стандартното краве масло, имайте това предвид, ако решите да го прибавите занапред към своите рецепти. Може би ще се наложи леко да калибрирате пропорциите.

Снимки: Unsplash.com, AyurvedaBansko.bg

.