Ползи от средиземноморската диета

Реклама

Средиземноморската диета заслужава внимание през цялата година, но получава допълнителна любов през месец май, когато отбелязваме Международния месец на средиземноморската диета. Хранителната пирамида на средиземноморската диета е създадена през 1993 г. от Oldways, организация с нестопанска цел за обучение по храни и хранене, в партньорство с Харвардското медицинско училище и Световната здравна организация.

Въпреки че официално наречената диета съществува от по-малко от 30 години, това е същата диета, богата на растения, морски дарове и зехтин, която хората в страните около Средиземно море са яли завинаги. И колкото повече се изследва този модел на хранене, толкова повече експерти по хранене са убедени – най-добрият начин да възстановим здравето си е да се върнем към основите и да се храним като нашите предци.

Как да спазваме средиземноморската диета
Най-привлекателното в тази диета е, че всъщност не е „диета“. По-скоро това е гъвкав, дългосрочен, здравословен модел на хранене, който е фокусиран върху цели храни, вместо всичко опаковано или преработено. Плодовете, зеленчуците и бобовите растения са групите храни, които трябва да се консумират най-често (ежедневно или дори на всяко хранене), следвани от пълнозърнести храни, ядки или семена и риба. Разбира се, зехтинът се използва в готвенето и дори като подправка. Силно препоръчано е да разгледате т маркет нова брошура, където ще намерите продукти с европейски произход, включително зехтин, сирена, пресни плодове и зеленчуци, както дори и вина с френски или италиански произход.

Храните, които трябва да се консумират по-рядко (няколко пъти седмично), включват птиче месо, сирене, гръцко кисело мляко или други млечни храни. Докато ядете непреработени храни, нищо наистина не е забранено. Дори червеното вино и качествен хляб са стабилни в диетата. Единствените храни, които са ограничени или запазени само за специални поводи, са червеното месо и десертите или сладките храни.

Също така има голям акцент върху това да бъдете по-физически активни и да се свързвате с другите. Ястията не трябва да се ядат сами, на бягане, а около масата - с приятели, семейство и добър разговор. Наистина, средиземноморската диета е колкото начин на хранене, толкова и по-балансиран начин на живот.

Многото ползи за здравето
Повечето хора свързват средиземноморската диета с по-малко сърдечни заболявания. Наистина е доказано, че подобрява холестерола, намалява съдовото възпаление и кръвното налягане и да – намалява риска от сърдечни заболявания. Според проучване от 2018 г., публикувано в Journal of the American Heart Association, когато хора със съществуваща коронарна болест на сърцето са приели средиземноморската диета, дори те са имали по-малко рецидивиращи сърдечни заболявания и по-нисък риск от смърт поради всякакви причини.

Ясно е, че всеки, който е изложен на риск от сърдечни заболявания, трябва да се храни по този начин. Има обаче много други ползи, които идват от средиземноморската диета. Някои от тях включват:

Минимизира депресията
Хората не само имат по-малко депресия, когато се хранят по този начин, но изследванията показват, че те също имат по-оптимистично настроение и са в състояние да се адаптират по-добре към психологическия стрес.

По-добра мозъчна функция
Когнитивната функция намалява с възрастта, но когато младите хора започнат да се хранят със средиземноморска диета на 20-те си години, те се представят по-добре на различни тестове за когнитивна функция на средна възраст в сравнение с хората, които ядат стандартна американска диета или дори диетата DASH. Подобни резултати са наблюдавани при по-възрастни хора (70+ години), които са започнали диетичния модел на средна възраст.

Средиземноморската диета също намалява риска от болестта на Алцхаймер. При тези с болестта изглежда забавя прогресията чрез забавяне на натрупването на бета-амилоид в мозъка.

Намалява тежестта на автоимунните заболявания
Автоимунните заболявания възникват, когато имунната система на тялото е свръхстимулирана от възпаление и започне да атакува здрави тъкани вместо вредни нашественици. Противовъзпалителните ефекти на диетата са изследвани при няколко автоимунни заболявания, включително псориазис, ревматоиден артрит и възпалителни заболявания на червата. Въпреки че диетата не може да ги гарантира, изследванията подкрепят обратна връзка между придържането към средиземноморската диета и тежестта и прогресията на много автоимунни заболявания.

Може да подобри плодовитостта
Средиземноморската диета може да помогне за намаляване на тази статистика. Проучванията са установили, че може да подобри шансовете за успешна бременност IVF и е свързано с по-добро качество на спермата.

Заключение
Въпреки че е добре известна като полезна за сърцето, средиземноморската диета е полезна и за предотвратяване и управление на много широк спектър от здравословни състояния. По този начин, това е една диета, за която професионалистите в областта на храненето трябва да говорят с всички потребители. Той е гъвкав, лесен за придържане (дори когато вечеряте навън) и е направо вкусен, така че това е начин на хранене, който може да направи всеки по-здрав.

.