Реклама

Живеем в свят на AI, електрически коли, умни домове и електронно банкиране. Всички тези технологии променят ежедневието ни по един или друг начин, елиминирайки голяма част от баналните дейности като седмичното пазаруване в супермаркета или посещението на банков офис. Tова ни носи много удобство и бързина, но безопасността на нашите финансови данни трябва да бъде на първо място.

Последните проучвания показват, че българските граждани са сред най-небрежните в ЕС по отношение на защитата на техните лични данни в интернет. В следващите редове ще намерите нашите 8 съвета за сигурно онлайн банкиране и пазаруване.

Използвайте силни пароли

Основно правило за онлайн сигурност е да се избягва използването на лесни и предвидими пароли като «123456». Експертите препоръчват да използвате комбинация от големи и малки букви, цифри и символи, да обновявате паролите си редовно и да не използвате една и съща за различни дигитални акаунти. Никога не съхранявайте финансовите си данни на обществени компютри и устройства или на хартиен носител в портфейла ви. За целта съществуват различни инструменти за управление на паролите.

Изберете електронно банкиране с двуфакторна защита

Двуфакторната защита гарантира сигурността на данните ви, тъй като освен парола, при вписване в платформата за онлайн банкиране трябва да въведете и допълнителен еднократен код.  По този начин имате втори слой защита на профила ви, който би спрял достъпа до акаунта, дори в случай че някой е научил паролата ви. За да направите онлайн плащане, ви трябва както парола за електронното банкиране, така и мобилен тоукън или цифров сертификат и SMS код, с които да потвърдите транзакцията.

Избягвайте обществени Wi-Fi мрежи

Никога не влизайте в онлайн банкирането си през публични и незащитени Wi-Fi мрежи. Те са по-уязвими към атаки, които могат да засегнат сигурността на вашето устройство и данни. От една страна, вашата информация може да бъде прихваната лесно от хакер, а от друга – има възможност за разпространение на зловреден софтуер или компрометиране на данните на потребителите, които използват обществената мрежа.

Активирайте уведомления за движение по вашата сметка

Автоматичните уведомления за движението по сметката ви дават не само информация за активността на акаунта ви, но и ще ви помогнат бързо да идентифицирате евентуални неоторизирани или необичайни транзакции. По този начин, можете навременно да сигнализирате банката и да научите какви последващите действия трябва да предприемете в подобна ситуация.

Пазарувайте от познати онлайн търговци и марки

За онлайн покупки се доверете на утвърдени марки и уебсайтове. Ако имате съмнения, проверете контактната информация и ако такава липсва, вероятно сте попаднали на фалшив търговец. Внимавайте какви финансови данни изискват от вас и пазете копия на направените поръчки и транзакции. Уверете се, че уебсайтът на търговеца използва защитена връзка – ако URL адресът започва с https://, то връзката е криптирана и безопасна.

Плащайте с виртуална карта

Банка ДСК, например, предлага възможността да правите онлайн плащания с виртуална карта, която гарантира сигурността на вашите финанси и лични данни. Картата се захранва със собствени средства, но за разлика от стандартните дебитни карти, дава възможност за разплащане с онлайн търговци, които приемат само кредитни карти.

Актуализирайте редовно софтуера на устройствата

Редовното актуализиране на софтуера на вашия компютър или телефон се препоръчва от банковите експерти по сигурност. Антивирусният софтуер и браузърът, който използвате, също трябва да бъдат с последните налични версии, за да сте осигурили максимална защита на устройствата ви.

Бъдете внимателни и се информирайте

В последните години финансовите измами са все повече и все по-сложни. Затова е важно да бъдете нащрек, да внимавате за съмнителни имейли, прикачени файлове или съобщения. Информирайте се за актуалните измамни схеми и начините, по които да се предпазите, а ако имате съмнения, свържете се с вашата банка.

.