Реклама

Наближава краят на грипния сезон, но това не означава, че трябва да спрете да предприемате мерки за здравето си. Въпреки че случаите на грип намаляват, заболявания като обикновената настинка и редица вируси остават широко разпространени. В тази статия ще разгледаме ефективни средства, които ще Ви помогнат да останете здрави и да се борите с вирусите не само през зимата, но и през цялата година. 

Какво представляват вирусите?

Вирусите са малки инфекциозни агенти, които могат да причинят широк спектър от заболявания при хората. Те се състоят от генетичен материал (ДНК или РНК), затворен в белтъчна обвивка. Това им позволява да навлизат в клетките гостоприемници и да използват техните механизми, за да се възпроизвеждат и разпространяват. Някои от най-известните примери за вируси включват обикновената настинка, грипа, херпеса, ХИВ и коронавирусите. Вирусите могат да засегнат почти всяка част на тялото, включително дихателната, храносмилателната и нервната система. Въпреки малкия си размер тези патогени могат да окажат силно въздействие върху здравословното състояние.

Какво ни прави уязвими към вирусите?

Вирусите са много умели в нахлуването в човешкия организъм, но какво ни прави толкова уязвими към тези малки патогени? Истината е, че телата ни имат някои слабости, от които вирусите могат да се възползват. Вирусните агенти навлизат в тялото чрез ежедневните дейности и социални контакти. Има безброй начини, по които можем несъзнателно да се изложим на вируси – от споделянето на прибори до докосването на замърсени повърхности. През зимата прекарваме повече време в затворени и непроветрени помещения, а студеното време също може да допринесе за риска от заразяване. Ниските температури осигуряват благоприятни условия за оцеляването на патогените в околната среда. Имунната ни система невинаги е в състояние да се пребори с всички вирусни патогени – особено ако вече сме отслабени от нездравословен начин на живот или други хронични заболявания.

  

Как да се предпазите от заразяване?

За да се предпазите от вирусите и да поддържате здрава имунната си система, е важно да си създадете определени навици и да следвате полезни практики. Някои от ключовите стъпки в борбата с вирусните инфекции са:

  • Здравословното хранене

Балансираната диета е от първостепенна важност за цялостното здравословно състояние. Включвайте много плодове и зеленчуци в храненето си и се старайте в менюто Ви да присъстват предимно храни с ненаситени мастни киселини като омега-3 и омега-6. Проучвания показват, че тези хранителни вещества подпомагат имунната система в битката с вирусите. Храни с високо съдържание на ненаситени мазнини са рибните продукти и морските дарове. Други хранителни вещества, които помагат в борбата с вирусните инфекции, са цинкът и витамин C. Тях ще откриете в зърнените култури и цитрусовите плодове. 

  • Приемът на хранителни добавки

Не винаги балансираното хранене е достатъчно за правилната работа на имунната система. Тогава идват на ход хранителните добавки. Чрез тях можете да си набавите така нужните витамин C и цинк, които помагат при борбата с вирусите. Полезен продукт, в случай че не приемате достатъчно витамини от диетата си, е Stamatin. Той подпомага организма в борбата с вирусните инфекции чрез високото съдържание на гореизброените витамини с комбинация с натурални съставки от билки, подходящи както за профилактика, така и при остри фази на вирусни инфекции.

  • Редовната физическа активност

Спортът помага да поддържате тялото си във форма и подобрява кръвообращението. Освен това физическата активност подсилва защитните механизми на организма срещу редица вирусни инфекции. Упражненията с умерена до силна интензивност в продължение на 60 минути по няколко пъти в седмицата могат да бъдат ключови за укрепване на имунната система. 

  • Личната хигиена и предпазните мерки

Честото миене на ръцете и покриването на устата, когато кашляте или кихате, са базисни, но важни принципи за високата лична хигиена. Добра идея е и да не докосвате силно замърсени повърхности, ако не можете веднага да почистите ръцете си, например в градския транспорт. Добре е да избягвате непроветрени и препълнени пространства. Тези прости мерки могат да помогнат за предотвратяване на разпространението на вируси и да Ви запазят здрави.

 

Помощ от природата в защитата от вируси

Освен балансираната диета, спортуването и спазването на хигиена, природата крие някои свои тайни в борбата с вирусите. Използването на билки като лекарство датира от хиляди години. Билките са използвани за лечение на различни заболявания – от дребни оплаквания до по-сериозни болести. Много съвременни лекарства дори са получени от растения или са вдъхновени от традиционни билкови средства. 

Що се отнася до борбата с вирусите, билките са естествен и допълващ подход към стандартното медицинско лечение. Установено е, че някои билки притежават антивирусни свойства и подпомагат имунната система, което ги прави полезни при превенцията и лечението на вирусни инфекции. Например африканският здравец има доказано действие при бронхит, синузит, настинка и други състояния на дихателната система. Това растение се среща в Южна Африка и е познато в Европа още от 19-и век. Днес то намира широко приложение в медицината и е част от изцяло натуралната формула на Stamatin. Освен африканския здравец, в добавките Stamatin ще откриете и интересната съставка Radix Isatidis. Това е корен от китайската билка Isatis Tinctorial, която е известна със силното си антивирусно действие. Radix Isatidis блокира развитието на вирусите и допринася за бързото оздравяване. 

Макар вирусите да са упорити, здравословният начин на живот може да Ви предпази от вирусни инфекции. Въпреки че грипният сезон е към своя край, вирусните патогени все още са около нас – затова е добре да имате едно наум като се грижите за здравето и имунната си система. 

.