Реклама

“Всяка моя героиня има своя конкретна съдба. Като артист за мен е важно не просто да изпея добре партитурата си, а да разкажа историята на една жена. Това е много конкретна и лична работа, за която се подготвям внимателно”, разказва световноизвестното сопрано Соня Йончева.

В успешната й кариера тя се превъплъщава в различни героини от оперната класика - Виолета, Медея, Тоска…

“Работата на артиста остава скрита за публиката, но случването на една героиня е дълъг и труден процес. Той започва от музиката и либретото на дадено произведение, но минава през четенето на книги, разглеждането на албуми, посещението в музеи, по-късно костюм, грим, прическа, динамика на сценичното поведение. Оперният спектакъл днес е сложен процес, в който има и театър, и кино в подхода да представиш убедително едно класическо произведение”, казва Йончева, която продължава да жъне овации по световните сцени и това лято. 

Последните й успехи са свързани с Арена ди Верона, където българката пя в операта “Травиата” пред 6000 зрители и концерт в рамките на фестивала в Залцбург.

На 31 август Соня Йончева ще излезе на специална сцена пред храм-паметника “Свети Александър Невски” заедно с Пласидо Доминго и Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров. 

Музикалното събитие, което се реализира от компанията на Йончева SY11 в партньорство със Столична община, Министерство на културата и bTV ще бъде най-мащабното за последните години в България.

Концертът “Гала в София” ще бъде стриймван по цял свят, съобщават организаторите от SY11.

Излъчването ще се случи на специално създадения за целта сайт на SY11 – watch.sy11events.com, който ще бъде достъпен за закупуване на билети от публиката след 15 август 2021 година. 

Поради големия интерес към събитието, запис ще бъде достъпен за закупуване и след концерта, за меломаните по света, изпуснали живото излъчване. 

На сайта също ще може да се види и документален филм за престоя на Пласидо Доминго и Соня Йончева в София, а в бъдеще ще се качват и други продукции на SY11.

12 камери и 1 дрон ще подсигурят максимално доброто качество на излъчването. Цената на билета за стрийминг или гледане на запис ще бъде 39 лв.

На 17 август в Галерията на открито в Градската градина пред Народния театър “Иван Вазов” ще бъде подредена изложба с фотографии на световни фотографи, които през годините са документирали различните превъплъщения на Соня Йончева.

В откриването от 10.30 ч. ще участват заместник-кметът по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ Мирослав Боршош, Атанас Маев - генерален мениджър на компанията организатор на концерта „Гала в София“ SY11, и кураторът на изложбата Георги Тошев.

“Всяка снимка е документ за времето и състоянието, в което съм се намирала като артист и жена. Имам щастието да работя с фотографи, които успяват да изведат най-интересното от мен в даден период. Разбира се, че повечето фотографии отразяват и работата ми върху дадена героиня”, разказва Йончева.

Берлин, Ню Йорк, Пловдив, Париж, Берлин - фотографии, които подреждат един човешки и артистичен живот.

“Кариерата е поредица от избори. Успехът може да е клопка, да поставя пред теб ограничения. Аз съм избрала да рискувам в професията. Доверявам се на интуицията си при избора на репертоар, партньори. Често са ми казвали “това не е за теб”! Не обичам ограниченията. Животът е динамика. Има трудни решения, но пък щастието е да се справиш с тях”, споделя Йончева. 

Тя определя като един от най-рисковите си избори завръщането на сцена 4 седмици, след като ражда сина си Матео.

“Всички ме смятаха за луда. Трябваше бързо да вляза във форма – физическа и вокална, артистична. Направих го и успехът не закъсня. Рискът беше огромен, защото не се случва в малък театър, а на сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк и залогът е огромен!”

Същото се повтаря, когато Йончева ражда дъщеря си София. 

“Бях на сцената месец след това, навсякъде пътувах с нея, беше зима – Хамбург, Москва, София. След концерт бързах да се прибера, за да я кърмя.”

В част от изложбата са показани за първи път и някои от проектите за рокля на Йончева, с която тя ще се появи на “Гала в София”.

 

За втора поредна година певицата отправя покана чрез конкурс към млади български таланти да се представят на голямата сцена. Миналата година тя покани оперни певци да излязат с нея на сцената на Античния театър в Пловдив. 

Тази година конкурсът е за дизайнери.

“Знам колко е важно някой да ти подаде ръка навреме. Да се вгледа в теб, да те забележи, да ти каже: “Имаш талант! Развий го! Вярвам в теб! Имаш бъдеще!“. 

Миналата година Йончева избра певецът Божидар Божкилов, който участва в спектакъла й “Завръщане”.  На “Гала в София” сопраното ще се появи в рокля на Ваня Нецева, която е завършила „моден дизайн“ при Веселин Йорданов в НБУ.

“Бях впечатлена от детайлите, чрез които долових колко много Ваня ме е опознала като посока и стил. Очарована съм, че в България има толкова много талантливи дизайнери, което направи изборът също толкова труден. Ваня е дизайнер, който най-силно отговаряше на това което с  SY11 търсим като талант, а именно персоналност, чувствителност и личен подход към това което прави. Много се радвам да видя колко млади и даровити дизайнери има в България.”

Поради големия интерес към “Гала в София” тези дни са пуснати допълнителни билети на цени от 60 до 250 лв, които могат да се купят тук.

 

Последни

Реклама