Реклама

Както казват, правилните инструменти правят половината работа. Без значение дали сте начинаещ ентусиаст, или професионален майстор, важно е да имате някои основни инструменти на разположение, за да се справите с различни задачи, свързани с домашни подобрения и ремонти. Специалистите от itt-shop.bg ще споделят кои са те в следващите редове.

Основни ръчни инструменти за DIY ентусиасти

Създаването на кутия с инструменти е важна част от подготовката на всякакви домашни проекти. Ето с какви ръчни инструменти трябва да разполагате: 

1. Отвертка 

Отвертката е един от най-основните инструменти, които трябва да присъстват във всяка добре оборудвана кутия. Съществува голямо разнообразие от видове – плоска, кръстата, квадратна, шестограм и други, които се използват за затягане и разхлабване на винтове и болтове. Внимателно изберете отвертката, която е съвместима с вида глава на винта или болта, който ще обработвате. Най-добре е да имате няколко размера в кутията си, за да може да се справите с различните типове. 

2. Чук 

Чукът е друг важен инструмент, който всеки домашен майстор трябва да притежава. Той се използва за удряне в дърво, метал или друга повърхност. Чуковете са налични в различни размери и тегло. Когато избирате, трябва да вземете предвид каква дейност ще извършвате. За по-фини, като поставяне на гвоздеи в меки материали, подходящ е по-лек чук, докато за по-тежки работи, като разбиване на стени, е нужен по-тежък чук. 

3. Клещи 

Клещите са предназначени за захващане и задържане на предмети. Те са особено полезни, когато трябва да затегнете или разхлабите винтове и гайки. Също така може да се използват за изваждане на пирони или други малки предмети. Има много видове, затова изберете клещи, които са подходящи за вида работа, която ще извършвате. 

4. Гаечен ключ 

Гаечният ключ се използва за затягане и разхлабване на гайки и винтове. Разполага с подвижна глава, която позволява регулиране на отвора на ключа, за да се побере на различни размери. Наличен е в няколко размера, така че трябва да изберете правилния за дадения проект, за да избегнете повреда на гайките и винтовете. 

5. Макетно ножче 

Познато още като канцеларски нож, то е изключително полезно за извършване на точни и фини резове в картон, тънка пластмаса, тапети и дори дърво. Благодарение на своята острота и възможността за смяна на остриетата, макетното ножче осигурява прецизност и удобство при работа, което го прави идеален за детайлни DIY проекти, моделиране и ремонтни дейности в дома.

Без наличието на правилните инструменти може да се сблъскате с трудности и да загубите време и пари.

Итт Шоп

Инструменти за измерване и нивелиране

Всяка успешна работа изисква точност и прецизност.

Нивелирът е един от най-полезните инструменти за осигуряване на точност и перфекционизъм във вашите проекти. Това е от съществено значение при монтажа на рафтове или просто за прецизно нивелиране на мебели.

Ролетката е друг инструмент, който е важен за всяка кутия. Тя ви позволява да измерите разстоянието между две точки. Намира приложение при проектирането на обзавеждане, рязането на материали и дори при проверка на размерите на стаите.

Електроинструменти, които всеки майстор трябва да притежава

Когато става дума за по-големи проекти и работа с по-трудни материали, електроинструментите са незаменими. Ето някои от най-използваните:

  • винтоверт изключително удобен за завинтване и развинтване на винтове с различни размери и форми, което го прави незаменим помощник при монтажни и демонтажни работи, сглобяване на мебели, закрепване на елементи и много други дейности;
  • бормашина – тя ви позволява да правите отвори в различни материали като дърво, метал или пластмаса. Бормашината е незаменима при поставянето на закрепващи елементи или при сглобяване на мебели;
  • перфораторът – инструмент, който е предназначен за пробиване на отвори в по-твърди материали като бетон или тухла. Има по-голяма сила и ефективност от стандартната бормашина;
  • ъглошлайфът – за рязане, шлифоване и полиране на различни материали. Той е идеален за по-големи проекти като реновации или изграждане на метални конструкции.

След като знаете всичко това, вече е време да създадете своята кутия с инструменти и да започнете вашите следващи проекти. Разгледайте онлайн магазините, за да намерите най-изгодните предложения.

 

.