Складовата база на Kaufland България получи TÜV сертификат за качество

Най-големият логистичен център у нас задава нови критерии в ритейла

Реклама

Логистичният център на Kaufland България в село Стряма, който е и най-големият на Балканите, получи престижния сертификат за качество TÜV AUSTRIA. Той е издаден в удостоверение на това, че дейностите в складовата база отговарят на най-високите международни стандарти – безопасност на храните, качество на процесите и контрол на рисковете. Фокус на одита и сертификацията са процесите, свързани с приема на свежи месо и риба.

Лoгиcтичнaтa бaзa на Kaufland се състои от две мегаструктури, разположени на площ от 112 000 кв.м. Общият капацитетът на складовия комплекс надвишава 110 000 палетоместа. Над 1 045 000 са общо палетата, които всяка година се комисионират в него и се транспортират до всичките 63 хипермаркета в цялата страна. 580 са служителите, които работят за обезпечаване на всички процеси в него. При прием на стоките, на място в Централния склад се извършва и ключова част от качествения контрол на продуктите, предназначени за магазинната мрежа на най-големия ритейлър у нас. Специалисти по качеството ежедневно одитират постъпващите артикули и съблюдават за това те да отговарят на критериите за цвят, структура, размер и вкус.

„Полученият международен сертификат TÜV AUSTRIA валидира високото качество, което поддържаме при ежедневното изпълнение на вътрешните си процеси. Одитирането и издаването на сертификат TÜV е дълъг, сложен и много прецизен процес и ние преминахме успешно всички стъпки от него. Нашата Логистична база няма аналог в България – както с мащаба си, така и с характера на процесите, които протичат в нея. Качественият контрол, който се извършва на място в нея и който е задължителен за всеки един продукт, който постъпва ежедневно, е нещо на което много държим и с което се гордеем“, коментира Иван Чернев, изпълнителен директор на Kaufland България.

Процесът по издаването на TÜV сертификат включва проверка на вътрешните процедури в компанията от независими одитори. Сертифицираният обект подлежи и на непланирани одити докато носи печата с логото на TÜV. Над 150 са точките по вътрешните правилници от протокола за проверка, по които се следи за изрядността и които са затвърдени от TÜV AUSTRIA. Сред тях са критерии за хигиена, безопасност на храните, температура на съхранение и излагане на стоката, облекло и поведение на служителите, подредба и годност на продуктите. Сертификатите се издават по най-новите стандарти 9001:2015 и 22000:2018. 

За TÜV AUSTRIA

Тази година организацията празнува своята 150-та годишнина. TÜV е съкращение от Technischer Überwachungsverein, което преведено от немски език означава Асоциация за технически инспекции. Тези асоциации предоставят независима експертиза, която тества, инспектира и сертифицира технологии, продукти и системи. Високо признат в световен мащаб като търговска марка на доверие и качество, TÜV сертификатът гарантира, че даден продукт, услуга или процес са тествани за безопасност и че отговарят на изискванията на националните, регионалните и международните разпоредби в съответната категория. Той гарантира на потребителите, че продуктът е проверен за всякакви дефекти или потенциално опасни материали. 

За Kaufland България

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 600 служители. През 2022 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.