Скритите предизвикателства на живота с диабет

Реклама

От диабет страдат 500 000 души само в България, но близо половината от тях не знаят, че са развили болестта. Световната здравна организация говори за “тиха епидемия” от диабет в глобален мащаб, тъй като всяка година 7 милиона нови пациенти се сблъскват с така наречената захарна болест.

Заболяване, при което тялото не може правилно да усвоява глюкозата и да я превръща в енергия, диабетът изисква ежедневен строг контрол. Страдащите от диабет трябва да контролират храната, теглото, нивата на стрес и физическата си активност.

От изключителна важност е пациентите да следят редовно редица жизнени показатели, включително нивата си на кръвна захар, но не само. Поне на шест месеца е нужно да посещават ендокринолог за контролни прегледи и изследвания.

Всички тези усилия могат да намалят опасните усложнения от захарната болест с до 35%. Но и правят живота с диабет ежедневно предизвикателство.

Хранене при диабет

Диабетът е болест, при която организмът не е в състояние пълноценно да метаболизира глюкозата в храната и да я достави до клетките за енергия. За този процес на преобразуване е отговорен хормонът инсулин, който се отделя в панкреаса. В зависимост от типа диабет, в тялото на пациентите или не се отделя достатъчно инсулин, или клетките не реагират на него (инсулинова резистентност). Така след хранене в кръвта остават опасно високи нива на глюкоза - състояние, известно като хипергликемия.

Избягването на резките скокове в нивата на кръвната захар започва с контрол на храненето.

Болните от диабет имат нужда от въглехидрати, но в точно изчислени количества. Важно е да избягват “бързите” въглехидрати, които се съдържат в сладкишите, бялото брашно, алкохола, както и в голяма част от плодовете. При повечето пациенти с диабет тези храни не са напълно забранени, но трябва да се ограничат и също така да се консумират контролирано. За улеснение на контрола на кръвната захар може да се използват хранителни добавки с натурален произход, като Favio Forte. Подсилената формула с билката Гимнема подкрепя балансирана ендокринната функция на организма и допринася за правилен метаболизъм на глюкозата, а добавените мултивитамини зареждат организма с антиоксиданти и в значителна степен намаляват умората и отпадналостта. Как можете още да си помогнете?

“Правилото на чинията”

За пациентите с диабет зеленчуците са особено важни. Освен че съдържат ценни за организма витамини и микроелементи, те са богати на фибри и имат свойството да забавят освобождаването на глюкоза в кръвта.

От там идва и “правилото на чинията” при сервирането на всяко едно хранене. Половината от чинията при всяко едно хранене е препоръчително да бъде салата. От остатъка се стремим ¼ да е съставена от протеини (например немазно месо) и ¼ да са нишестени храни (например картофи, кафяв ориз, грах, сладък картоф, нахут).

Защо нишестените храни са важни, но количеството им трябва да бъде контролирано?

Нишестените храни са важен източник на енергия за всеки организъм, както и на ценни нутриенти като витамините от група B. При диабет обаче преобразуването на нишестето или скорбялата в енергия е затруднено и по тази причина дозирането трябва да бъде внимателно. Освен това, като добавяме зеленчуци осигуряваме нужните фибри, за да може освобождаването на глюкоза в кръвта да става бавно, а не ударно.

Режим на хранене при диабет (1)

Вече споменахме, че пациентите с диабет трябва непрекъснато да следят нивата си на кръвна захар. Поддържането им стабилни е въпрос на ежедневни усилия. Много от хората с диабет трябва задължително да се хранят по три пъти на ден и да спазват точно определени часове.

При диабет се препоръчва и броене на въглехидратите, тоест изчисляване на това колко въглехидрати се приемат с всяка една порция. Паралелно с това се следи и как се променя нивото на кръвната захар. Така пациентът може да прецени как консумацията на точно определени порции въглехидрати в точно определени часове влияе на нивата на глюкоза в кръвта, за да може да си изработи оптимална за състоянието диета.

Важно е да се поддържа здравословно тегло

Тъй като диабетът е съвкупност от метаболитни затруднения, за пациентите често е трудно да постигнат и да задържат здравословно тегло. Така стигаме до темата за физическата активност - важна за всеки човек, но абсолютно задължителна за страдащите от диабет. Вместо много интензивни тренировки, е по-добре да избират леки упражнения или ежедневни разходки по минимум 30 минути.

Прием на достатъчно полезни витамини

Заради ежедневните хранителни ограничения, за хората с диабет може да е особено трудно да си набавят редовно всички необходими на тялото микронутриенти. Полезно е да приемат специален мултивитаминен комплекс като Favio Forte, който компенсира повишената нужда от витамини и минерали при диабетиците. Добавката съдържа витамин D, който подобрява имунитета (2), лутеин и витамин А, които предпазват зрението от увреждане, цинк и хром, които подобряват действието на инсулина, както и витамин А, витамин B6, витамин C и други.

Мултивитамините Favio Forte са подходящи и за хора в преддиабетно състояние и заедно с внимателно съобразен хранителен режим и редовна физическа активност могат да помогнат за контрол на диабета и за пълноценен живот с миниален риск от усложнения.

Да не се превишава препоръчваната дневна доза от 2 таблетки. Не е заместител на разнообразното хранене. Да се държи далеч от деца. Заявление БАБХ №15206/16.09.2020 ЦУ2000426/01.10.2020

1.) https://www.circufiber.com/blogs/diabetes-resources/emotional-side-of-living-with-diabetes
2.) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2085234/

.