Реклама

Двигателното масло служи за смазване на компонентите на двигателя, минимизирайки триенето на металните му части, предпазвайки ги от износване и корозия. Следователно ролята на моторното масло е да защитава двигателя на вашия автомобил. Затова е изключително важно не само да проверявате нивото му, но и да го сменяте регулярно, следвайки препоръките на производителя. 

Колко често трябва да се сменя маслото на двигателя?

В действителност няма категоричен отговор на този въпрос, тъй като всичко зависи от това дали карате на дизел или бензин, колко често и по какви пътища най-често шофирате и не на последно място на колко години е превозното ви средство.

Най-лесно можете да се ориентирате като погледнете в книжката за поддръжка на автомобила си, тъй като там трябва да е посочен приблизителния период, в който е препоръчително да бъде извършена смяна на моторно масло и филтър.

Обикновено при по-старите автомобили на бензин препоръките са смяната да се извършва на всеки 10 000 км, докато при новите автомобили смяната може да надхвърли 15 000 км. Ако пък карате автомобил с дизелов двигател смяната може да е на 25 000 или дори 30 000 км.

Защо е необходима смяна на двигателното масло?

Автомобилните двигатели имат много движещи се метални части, които при работата се трият една в друга, а от силата на тяхното триене се създава топлина. Маслото, което се намира в двигателя, абсорбира тази топлина, позволявайки на всички негови вътрешни елементи да работят ефективно, без триене и без прегряване.

Но както всяко нещо на този свят и двигателното масло не е вечно и след време се разваля, замърсява или казано по-простичко се износва. А стане ли това, то вече не може да предпазва елементите на двигателя ефективно.

Ето защо е много важно не само да следите нивото на моторното масло, но и да го сменяте навреме, преди да причини щети на вашия двигател.

Как да разберете, че е време за смяна на маслото?

Ако автомобилът ви е сравнително нов, тогава със сигурност на таблото си имате предупредителна лампа, която светва, когато нивото на маслото е ниско или когато е време за смяна.

По-старите автомобили не са оборудвани с подобен индикатор и ако и вие карате такъв, се налага да извършвате проверката за нивото и състоянието на маслото ръчно и с помощта на измервателната пръчка.

Ако при проверката установите, че нивото на маслото е ниско или ако забележите, че течността е променила цвета си и е станала по-тъмна и гъста, това означава, че е време за смяна.

Снимка: pixabay.com

Има и няколко други признака, които подсказват, че маслото е старо и най-вероятно трябва да бъде сменено: 

  • Шумове при стартиране на автомобила - Ако колата пали гладко, но издава странно щракане, това може да се дължи или на прекалено ниското ниво на моторно масло, или на това, че е замърсено и сгъстено. 
  • Бавно ускорение - Ако маслото е старо и силно замърсено двигателят работи по-бавно, което на практика означава, че ще му отнема все повече време, за да отговори на командите и съответно ще ускорява все по-бавно и тромаво. 
  • По-често доливане - Ако забележите, че се налага все по-често да доливате масло, това е индикация или че отнякъде изтича масло, или че двигателят работи с мръсно масло.

Можете ли сами да смените двигателното масло?

Най-лесният, сигурен и бърз начин е да оставите смяната на професионалистите от вашия сервиз.

Даваме ви този съвет, тъй като, макар и да е възможно сами да се справите, професионалистите разполагат както с необходимите инструменти, така и със знанията да извършат смяната на маслото и филтъра бързо, качествено и без никакви грешки. 

.