Топ 5 ползи за здравето от приема на берберин

Реклама

Берберинът е съединение, намиращо се в някои популярни билки – шипка, червена боровинка, куркума и др. Той е обстойно проучван, тъй като много от свойствата му са полезни за човешкото здраве. Това е и причината да е толкова използван в традиционната китайска и аюрведическа медицина от векове.

В Китай берберинът е известен като антибактериално лекарство, което облекчава стомашните неразположения. Изследванията обаче показват, че той може да се използва за лечение на хронични заболявания, висок холестерол, диабет тип 2 и др. Нека поговорим по-подробно за това в статията.

Какви са ползите за здравето от берберина?

Практикуващите китайска медицина и Аюрведа вярват, че берберинът има различни начини на действие в тялото и дори може да доведе до промяна в клетките. Учените също признават, че той има много положителни ефекти, които му позволяват да се бори с редица заболявания. Ще изброим основните от тях.

Помага при лечението на бактериални инфекции

Антимикробната активност на берберина е уникална в сравнение с всички други съединения. Той не само предотвратява образуването на биофилм, но също така засилва бактерицидните ефекти на антибиотиците.

Самият берберин може да увреди клетъчните мембрани на бактериите и да им попречи да произвеждат ДНК и протеини. Това води до тяхната смърт.

Може да намали възпалението

Възпалението отдавна се смята предшественик на много хронични заболявания – сърдечни, стомашно-чревни, диабет и дори рак. Ето защо неговата превенция се счита за толкова важна стъпка в предотвратяването на заболявания.

Според проучвания берберинът има силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да неутрализират оксидативния стрес. Тези свойства позволяват на съединението да предотврати развитието на всякакви възпалителни заболявания.

Помага при лечението на диабет

В допълнение към намаляването на възпалението, берберинът също така е известно, че понижава нивата на кръвната захар. Приемът му в продължение на 90 дни значително намалява високите нива на глюкоза, инсулин и гликиран хемоглобин при пациенти с инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Берберинът е безопасна алтернатива на лекарствата за диабет, тъй като не притежава същите странични реакции. Въпреки това е важно да се консултирате с лекар, който да ви даде съвет за използването му във вашия случай, ако е възможно такова.

Понижава нивото на холестерол в кръвта

Способността на берберина да понижава холестерола е едно от най-важните му качества. Освен това той подпомага отслабването и подобрява сърдечно-съдовото здраве. Тъй като съединението действа на различен принцип от типичните лекарства за понижаване на лошия холестерол, то е от полза за хора, които са развили резистентност към такъв тип медикаменти.

Подпомага лечението на синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ)

Синдромът на поликистозните яйчници се характеризира с високи нива на мъжки полови хормони при жените. Отличава се с хормонален и метаболитен дисбаланс.

СПКЯ е една от причините за следните състояния:

  • Нередовна менструация;
  • Повишено окосмяване;
  • Безплодие;
  • Инсулинова резистентност;
  • Затлъстяване при жените и др.

Оказва се, че берберинът е ефективен при подобряването на състоянието и симптомите, свързани с него. Той е също толкова ефективен, колкото лекарствата, съдържащи метформин, които се приемат за инсулинова резистентност и СПКЯ.

Както вече разбрахте, берберинът може да се използва за лечение на редица здравословни състояния. Ние ви изброихме само малка част от тях. Нашият съвет е да се обърнете към специалист, ако искате да приемате хранителни добавки с берберин. Той ще може да ви запознае по-подробно с ползите му, страничните му ефекти и ще ви назначи подходяща дозировка.

.