Реклама

През по-студените месеци е естествено да се тревожим за опасността от настинка или грип. Но възможно ли е да се разболеем и от двете едновременно?

В края на 2019-а специализирано медицинско проучване на Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America,, споделено от редица медии, прави анализ на този въпрос. И грипът, и обикновената настинка са респираторни заболявания, причинени от различни вируси. Грипът се причинява от грипния вирус, докато обикновената настинка обикновено е следствие от риновируси. Възможно е да се заразите и с и двата вируса едновременно, но практически е много рядко срещано.

Проучването анализира голямо количество данни и достига до заключението, че вирусите, причиняващи настинка и грип, си взаимодействат — и всъщност си пречат — в човешкото тяло. Това взаимодействие може да означава, че наличието на грип предотвратява или забавя появата на настинка и обратно.

Учените обаче смятат, че са необходими допълнителни изследвания, за да се установи как точно се случва това взаимодействие. Ако то бъде разбрано по-добре, това може да отвори вратата към потенциални нови ваксини или лечения, които, да речем, имитират начина, по който вирусът на настинка предпазва от грип.

Какви всъщност са симптомите на грипа и обикновената настинка? Двете причиняват подобни оплаквания, като кашлица, кихане и възпалено гърло, затова често е трудно да установим от кое всъщност сме болни. Грипът обикновено протича по-тежко и може да причини допълнителни усложнения, като температура, болки в тялото и силна умора.

Разбира се, има неща, които можете да направите, за да се предпазите както от грип, така и от обикновена настинка. Ето няколко полезни съвета:

  1. Спазвайте добра хигиена: Един от най-ефективните начини за предотвратяване на разпространението на вируси е да миете ръцете си често и да избягвате да докосвате лицето си. Покривайте носа и устата си с кърпичка, когато кашляте или кихате, и изхвърлете кърпичката веднага след употреба. Ако нямате кърпичка, кашляйте или кихайте в лакътя си, а не в ръката. В допълнение е добре да избягвате да докосвате повърхности, които са в контакт с голям брой хора, например в градския транспорт или в супермаркета. 
  1. Останете вкъщи, ако сте болни: Ако се разболеете, важно е да останете вкъщи, за да предотвратите разпространението на вируса сред другите. Повечето хора се възстановяват от грип или настинка в рамките на няколко дни до седмица, но това зависи от цялостното здраве на заболелия и състоянието на имунната му система.
  1. Погрижете се за имунната си система: Базисни неща като балансирана диета, редовни физически упражнения и между 6 и 8 часа сън несъмнено укрепват имунната система. Храни, които са богати на антиоксиданти, могат да помогнат за състоянието на организма Ви и да го защитят от вируси. Подходящи за тази цел са цитрусовите плодове, червена чушка, броколи, чесън, спанак, джинджифил. Пробиотиците, които се намират в храни като киселото мляко и кефира, помагат за укрепване на имунната система, като насърчават растежа на здрави бактерии в червата. Не бива да се пренебрегва и качествената почивка, тъй като знаем, че сънят (между 6 и 8 часа на вечер) е ключов за поддържането на добро здраве.
  2. Помислете за приемане на антивирусни лекарства: Ако се разболеете от грип, в някои случаи антивирусните лекарства са полезни за съкращаване на продължителността на заболяването и намаляването на симптомите. Тези лекарства действат най-добре, ако се приемат в рамките на първите 48 часа, след като усетите първите симптоми.
  3. Използвайте естествени средства за защита: Някои природни средства могат да помогнат за предотвратяване и лечение на настинка и грип. Например приемането на голямо количество течности, включително горещ чай с мед, може да помогне за успокояване на възпаленото гърло, като същевременно поддържа хидратацията на организма. Използването на овлажнител също може да Ви помогне да поддържате въздуха в дома Ви влажен, което улеснява дишането и облекчава кашлицата, когато имате настинка или грип. Етеричните масла, като евкалипт и мента, също са подходящо средство при симптоми като запушен нос и кашлица. 
  4. Други  натурални продукти за предотвратяване на настинка и грип, които се използват все по-често, са хранителните добавки. Един подходящ продукт за тази цел е Stamatin.Той съдържа мощна смес от естествени съставки (екстракт от Радикс Исатидис и Африкански здравец), включително витамин С и цинк. Според множество проучвания точно тези съставки подпомагат защитната реакция на организма и предотвратяват грипните заболявания.

Важно е да се каже, че хранителните добавки не са специализирани лекарства за справяне с по-тежки симптоми, но включването на натурални средства като Stamatin в цялостната Ви рутина може да бъде полезно за предотвратяването на настинка и грип. Те са най-ефективни в комбинация с други превантивни мерки, като добра хигиена и здравословен начин на живот.

В заключение, въпреки че на теория е възможно да се разболеете от настинка и грип едновременно, това не е често срещано явление. Когато спазвате добра хигиена, можете да намалите риска и от двете. Спазвайки тези съвети и предпазни мерки, можете да останете здрави и спокойни през цялата година. 

.