Реклама

Магнезият е известен като минерал, включващ се в стотици биохимични реакции в организма, което го прави безусловно необходим за здравето и благополучието ви.

Защо ви е нужен магнезий?

Той се включва в производството на протеини, в поддържането на костите и синтеза на ДНК и РНК. Подкрепя растежа, осигурява правилната работа на нервите, на мускулите, на имунната и на други жизнени системи.

Поддържа кръвното налягане в норма, оптимални - нивата на кръвната захар, стабилността на сърдечния ритъм, производството на енергия.

По-високите нива на минерала намаляват вероятността от инсулинова резистентност и риска от диабет тип 2. Свързани са с по-висока костна минерална плътност и по-малко костни фрактури.

Като цяло магнезият в тялото ви в значителна степен е отговорен за здравето и благополучието ви.

Какво причинява липсата му?

Снимка: Getty/Istock Photos

Недостигът му в организма влече множество симптоми. Най-разпознаваемите са:

  • гадене и повръщане;
  • умора и слабост;
  • главоболие и мигрена;
  • намален апетит;
  • изтръпване и мравучкане;
  • болезнени крампи и схващания на мускулите;
  • аритмия;
  • промени в личността.

Невидимите последици от липсата му са повишените маркери за възпаление - сигнал за сериозни хронични заболявания, сред които диабет, сърдечни болести, рак, ставни болести (болки в коленете). Свързва се с намалената плътност на костите и повишения риск за остеопороза.

Ниски нива на магнезий в кръвта са типични за хора с разстройства на настроението като тревожност и депресии.

Кога е препоръчително да го приемате?

Макар че недоимъкът на магнезий е характерен за повечето ни съвременници, хранещи се със западна диета (високопреработени храни и малко плодове и зеленчуци), сериозните дефицити са сравнително редки. Тялото ни има механизми за задържане на минерала, когато приемът му е недостатъчен.

Снимка: iStock

Дефицитите са присъщи на хората с проблеми при усвояването му от храната поради болести или напреднала възраст, на приемащите някои лекарства за диабет, киселинен рефлукс и рак, на злоупотребяващите с алкохол. За тях приемът на хранителни добавки с магнезий е необходимост.

Той помага за лечение на аритмия (неравномерен сърдечен ритъм) и при проблеми със сърцето. Носи ползи за дамите в менопауза, като намалява някои от симптомите (горещи вълни). Използвайте го при запек и като антиацид при киселини.

При състояния на еклампсия при бременни и при тежки астматични пристъпи минералът се инжектира или се влива интравенозно.

Оптималната магнезиева запасеност е определяща при попълване на дефицитите на калия, калция и витамин D, защото тя е условие за правилното им усвояване и оползотворяване и т. н.

За да не се стига до нежелани последици за здравето, ежедневната доза от минерала за възрастни трябва да е между 310 и 420 мг на ден според пола, състоянието и възрастта.

При необходимост от хранителни добавки се консултирайте коя форма е най-добра за вас - таблетки, капсули, течен или разтворим. Уточнете колко време е необходимо да приемате магнезий и кои видове (магнезиеви съединения) ще са ви най-полезни.

Поръчването му от онлайн аптека ви дава възможност за много широк избор и достъп до предварителна информация.

Тагове: магнезий

.