Реклама

С напредване на годините много мъже се оплакват от проблеми при уриниране. Това е проблем, който е по-разпространен, отколкото очаквате, а в някой случаи изисква и по-сериозно внимание. Кога да се обърнем към лекар, полезни съвети, профилактика и още за здравето на простатата - в последната ни статия.

Когато става въпрос за проблеми, свързани с мъжкото здраве, често се появява темата за доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП), още позната като хипертрофия или аденом на простатата. Но какво точно представлява това и защо трябва да сме информирани по въпроса?

Първо е важно е да се каже, че това е доброкачествено заболяване, което не е раково и не застрашава продължителността на живота, въпреки, че оказва влияние върху качеството на живот на заболелите. Простатата се състои от два вида жлези – периуретрални и периферни. Аденомът на простатата е доброкачествено разрастване на броя на периуретралните жлези, които притискат уретрата. Затова симптомите са свързани най-вече с проблеми с уринирането. Причините за поява на състоянието са неизяснени, но възрастта, начинът на живот и хормоните са сред основните фактори за развитието на аденом.

Доброкачествената хиперплазия е едно от най-често срещаните състояния при мъжете, като според Yale Medicine 50% от мъжете между 50 и 60 годишна възраст са засегнати от него. След 60 цифрата скача на 70%, а при мъжете над 70 години - на 80%. Тази статистика подчертава необходимостта от информираност и навременни действия при поява на състоянието. Добре е мъжете да са наясно, че това е наистина широко разпространен проблем, за който могат да потърсят лекарска помощ преди да са настъпили усложнения.

Въпреки факта, че огромен процент от мъжете са засегнати от ДХП, много мъже се притесняват да потърсят съвет от лекар, което допълнително изостря проблема. Информираността за състоянието е първата стъпка към ефективното му управление и облекчаване на симптомите.

В следващите редове ще разгледаме най-често срещаните симптоми, основните хранителни вещества за поддържане на здравето на простатата, стратегии за хранене и хранителни добавки като Alphain, които могат да подпомогнат едно по-добро здраве.

 • Симптоми

Състоянието често е непредсказуемо - някои мъже изпитват съвсем минимални симптоми, докато други ежедневно се борят със смущаващи такива. Симптомите до голяма степен се дължат на това, че уголемената простата притиска уретрата, което води до множество проблеми с уринирането.

 • Най-често срещаният симптом, свързан с ДХП, е честата нужда за уриниране. Това силно се засилва през нощта, причинявайки проблеми със съня. Честите посещения на тоалетната, които нарушават пълноценния сън, водят до умора и се отразяват на продуктивността и настроението на човека на следващия ден.
 • Следващият симптом е затруднението при започване на уриниране. Това може да доведе до неудобни и продължителни посещения до тоалетната. Допълнително, някои мъже изпитват слаба или бавна струя на урината - друг страничен ефект от притискането на простатната жлеза към уретрата. Това често води до усещането, че уринирането е борба, което с течение на времето предизвиква психически стрес.
 • След това се появява усещането за непълно изпразване на пикочния мехур. Дори след уриниране някои мъже с ДХП могат да имат чувството, че пикочният им мехур все още е частично пълен.
 • В по-тежките случаи, аденомът на простатата може да доведе до инфекции на пикочните пътища, камъни в пикочния мехур и дори до увреждане на бъбреците. Тези усложнения са сравнително редки, но подчертават необходимостта от правилно управление и лечение на ДХП.

Всички тези смущения могат значително да повлияят ежедневието и на качеството на живот на мъжете и често водят до допълнителни усложнения. Добре е да се обърне внимание, че някои от симптомите на доброкачествената хиперплазия могат да бъдат сходни с тези на други заболявания, включително рак на простатата. Затова е наистина важно да потърсите лекарски съвет, ако изпитвате подобни симптоми.

Добрата новина е, че тези симптоми често могат да бъдат овладяни чрез подходящо лечение и позитивни промени в начина на живот.

 • Балансирано хранене и благоприятни хранителни вещества

Когато става въпрос за здравето, всяка хапка е от значение. Храненето, макар и често подценявано, играе ключова роля за поддържане на здрава простата и потенциално предотвратяване или справяне с ДХП. Проучване, публикувано в Journal of Human Nutrition and Dietetics, например, съобщава за значителна връзка между начина на хранене и риска от развитие на аденом.

Във всяко отношение, телата ни се нуждаят от широк спектър от хранителни вещества, за да функционират оптимално. Това важи и за простатата. Редица изследвания показват, че балансирана диета с високо съдържание на зеленчуци и растителни протеини, съчетана с умерени количества пълнозърнести храни и здравословни мазнини, може значително да подпомогне здравето на простатата. От друга страна, приемът на големи количества преработено месо, млечни продукти и наситени и трансмазнини увеличава симптомите и риска от развитие на аденом на простатата.

Някои хранителни вещества се открояват като "пазители на простатата" поради специфичните си ползи:

 • Ликопен: Мощен антиоксидант, който се съдържа в доматите, кайсиите, пъпешите, дините и розовите грейпфрути. Ликопенът може да намали риска от ДХП с до 40%.
 • Селен: Минерал, съдържащ се в бразилските орехи и рибата тон, който се свързва с намален риск от рак на простатата и по-добро общо състояние на простатата.
 • Цинк: Цинкът, който е от решаващо значение за нормалната функция на простатата, се съдържа в рибата, морските дарове, боба, сусама, броколите, спанака, пълнозърнестите храни. Списание Prostate Journal свързва недостига на цинк с по-високия риск от ДХП и рак на простатата.
 • Витамин D: Слънчевите лъчи не са само за щастливи дни, но и за здрава простата. Витамин D се синтезира в кожата ни при излагане на слънчева светлина и се съдържа в храни като мазна риба (сьомга, сардини, скумрия), яйца, гъби и още. Той също играе роля за поддържането на здрава простата.
 • Стратегии в борбата с простатна хиперплазия

Както вече споменахме, приемът на богата на хранителни вещества диета, съсредоточена върху плодове, зеленчуци, постни протеини, пълнозърнести храни и здравословни мазнини може да се отрази позитивно на организма. Например, заменете белия хляб с пълнозърнест и изберете протеини като пилешко и пуешко вместо преработени меса. Сьомгата и авокадото са чудесни източници на здравословни мазнини, а горските плодове, броколите и чушките са пълни с полезни антиоксиданти. Те подпомагат борбата с оксидативния стрес, който също влияе на ДХП. Други полезни храни могат да бъдат бобът, зелето и зеленият чай.

Освен преработеното месо, което включва колбаси, шунки, луканки, меса от консерви и др., високомаслените млечни продукти потенциално изострят симптомите на ДХП и в светлината това е добре да се избягват. Алкохолът и тютюнопушенето също са противопоказни за здравето на простатата, както и високият прием на кофеин.

 • Подпомагане на простатата с хранителни добавки

Въпреки, че балансираното хранене е от ключово значение, добавките могат да предложат допълнителна подкрепа. Подходящи хранителни добавки, които комбинират т основните витамини, минерали и растителни съединения са чудесно допълнение към режима за здраве на простатата. Една добра опция е продуктът Alphain - помага простатната жлеза и уринарната функция при доброкачествена простатна хиперплазия. Благоприятства сексуалната функция, потентността, фертилитета и физическата издръжливост. В допълнение, добавката допринася и за нормалното производство на сперматозоиди и оптималните нива на тестостерон в организма.

 • Отвъд храната: Фактори, свързани с начина на живот

Макар, че балансираното хранене е от значение, има и други фактори, които са от значение при аденом на простатата. Физическата активност (ходене, каране на колело, йога или плуване) подпомага регулирането на килограмите и подобрява общото здравословно състояние. Това косвено се отразява добре и на простатата. Техники като медитация и дишане пък допринасят за справяне със стреса, който също може да влоши симптомите на ДХП.

За финал: доброкачествената хиперплазия на простатата е широко разпространен проблем, който често предизвиква дискомфорт, особено при по-възрастните мъже.  Чрез балансирана диета, позитивни промени в начина на живот и използване на добавки като Alphain, заболелите значително могат да подобрят качеството си на живот. Най-важно обаче е да се консултирате с лекар при появата на симптоми като често уриниране и дискомфорт, тъй като това може да е знак за по-сериозен проблем и нужда от лекарска намеса.

.