Защо изучаването на английски език е важно?

Реклама

5 добри причини да не отлагате изучаването на английски език

Има изключително много причини, поради които изучаването на нов език, различен от родния е добра идея. Владеенето на втори език ви помага да общувате с нови хора, да опознавате различни култури и да видите света от различна гледна точка.

Но в света се говорят над 6500 езика. Защо при толкова голям брой езици, с изучаването на които можете да се заемете, да се спрете на английския език?

Каква е истинската стойност на този език и защо владеенето му е толкова важно?

Ето няколко добри причини да започнете да посещавате курсове по английски език, без да губите повече време.

Английски е езикът на международната комуникация

Въпреки, че не е най-разпространеният език в света (първенството се държи от мандарин), английският е официален език в 53 държави по света и се говори като първи език от приблизително над 400 милиона души по света.

Като прибавим и факта, че към днешна дата над 1,5 милиарда души говорят английски като втори език, това го превръща във втория най-разпространен език в света и в Европа.

Следователно, да можете да говорите свободно английски означава, че можете да комуникирате с хора от различни националности, без никакви затруднения и без значение дали английският език е техен първи или втори език.

Това е езикът на Интернет и социалните медии

Повече от 80% от онлайн новинарските сайтове и социални платформи използват английски език, за да споделят оригинално мултикултурно съдържание.

Казано по друг начин, владеенето на английски език ви позволява да сте в течение с всичко случващо се по света и да имате достъп до неограничени ресурси. Можете четете статии в чуждестранни онлайн медии, следите телевизионните канали, да  гледате видеа и да следвате чуждестранни блогъри, влогъри или инфлуенсъри.

Да не забравяме и че днес много филми, музика и книги се произвеждат на английски език. Като разбирате този език няма да сте зависими от субтитри  и преводи и можете да подобрявате уменията си за слушане и четене с разбиране.

Владеенето на този език помага за намирането на работа

Английският е езикът на технологиите, науката, авиацията, туризма, дипломацията и културата. Той е в основата и на бизнес отношенията и днес трудно ще откриете компания,  която при наемане на нови служители не изисква от тях да владеят английски поне на бизнес ниво.

С посещаването на курсове по английски език всъщност вие увеличавате шансовете си не само да си намерите по-добре заплатена работа, но да откриете мечтаната работа в някоя от големите български или международни компании.

С английски пътуването е много по-лесно

Както отбелязахме малко по-горе, като втория най-разпространен език от света вероятността английски да се използва като средство на комуникация дори и в страна, която не е англоезична е много голяма.

В този ред на мисли, дори и да пътувате до страна, в която не говорят официално този език, винаги можете да откриете някой, който го разбира и може да ви упъти или помогне, ако изпаднете в затруднение.

Плюс това съобщенията по летищата, менютата в ресторантите, табелите по улиците  в почти целия свят са задължително и на английски.

Да не говорим, че при посещение на различни забележителности обиколките с екскурзовод се извършват на английски, а във всички хотели персоналът задължително знае и говори безупречен английски.

Снимка: pixabay.com

Изучаването на втори език повишава когнитивните способности

Шведско проучване, проведено през 2012 година показва, че изучаването на нов език оказва влияние върху структурата на мозъка и по-специално върху частите на мозъка, които отговарят за паметта, концентрацията, креативността и съзнателната мисъл.

Владеенето на чужд език като английския повишава креативността и подобрява паметта. Двуезичието помага и за поддържане на концентрацията, за повишаване на самочувствието и не на последно място прави мозъка много по-гъвкав и отворен за нови предизвикателства.