Реклама

“Стъклен дом” е първата мащабна телевизионна кинопродукция на bTV, която радва милиони зрители вече втора година. Жанрът на сериала е семейна драма. Изпълнителни продуценти са Димитър Митовски, Димитър Гочев и Росен Цанков - "Камера" ООД.

Първият епизод на "Стъклен дом" беше излъчен на 11 април 2010 г.  
Поредицата се излъчва в праймтайма на bTV. Сюжетът му е съвременен, реалистичен, изпълнен с много динамика и ефектен монтаж, характерен за холивудските кинопродукции. Някои от най-популярните български актьори участват в сериала – Стефан Данаилов, Елена Петрова, Калин Врачански, Стефка Янорова, Георги Кадурин, Красимир Ранков, Юлиан Вергов, Яна Маринова, Асен Блатечки, Радина Кърджилова, Явор Бахаров, Луиза Григорова, Радина Кърджилова, Бойко Кръстанов. В новите серии на сериала зрителите ще видят и известния актьор Башар Рахал.

Поредицата пресъздава българската действителност много точно и автентично. Зрителите проследяват историите в живота на няколко поколения, които преминават през драматични обрати, любов и интриги и стигат до комични и забавни моменти, но изцяло лишени от "сапунен" привкус.

Сериалът се снима с най-нова дигитална технология, което доближава продукцията до качеството на кинолента. Филми като "Беднякът милионер" и "Рокенрола" са снимани именно по този начин.
През всеки телевизионен сезон епизодите на "Стъклен дом" се излъчват под различен надслов, който съответства на основната сюжетна линия. Досега зрителите на bTV имаха възможността да гледат "Стъклен дом":

-    "Всичко има цена!" (пролетта на 2010 г.)
-    "Време за истина" (есента на 2010 г.) и „Време за истина: Развръзката” (пролетта на 2011 г.)
-    "Изкушението" (пролетта на 2011 г.)
-    "Наказанието” (есента на 2011 г.)
-    "Спасението” (пролетта на 2012 г.)

Семейство Атанасови
Те са успели, красиви, образовани, възпитани, ползват се с уважение в обществото. След развода всеки от тях поема по свой път в гонене на успеха и реализиране на мечтите. Не е  нужно много време обаче, за да осъзнаят, че са силни, само когато са заедно.
Христо Атанасов (Георги Кадурин) е един от съдружниците в мол „Витоша”. След развода с Елена и нейната сватба с Виктор Сарафов, той се отдава на бохемски живот. Живее с дъщеря си Алекс. Станал е по-толерантен, по-широко скроен, по-свободен към нея и околните. Излиза с млади момичета, с повечето от които има мимолетна връзка. Новият начин на живот обаче му изиграва лоша шега и той става жертва на изнудване от страна на Тома. Христо не издържа на напрежението и е принуден да продаде акциите си от търговския център. Напълно отчаян и в безизходица, той осъзнава, че все още обича Елена и прави крачка към тяхното сдобряване.
Елена Атанасова (Яна Маринова) също е съдружник в мол „Витоша”. След развода с Христо, тя се омъжва за кмета на София – Виктор Сарафов, смятайки, че най-накрая ще получи живота, за който е мечтаела. Много скоро разбира, че всичко е една голяма илюзия. Тя служи само за имидж на кмета, а животът й се определя от него и съветниците му. Попаднала в капан, Елена рухва психически. Въпреки това тя намира сили и начин, за да се измъкне от фалшивия и потискащ брак. Любовта й към Христо е все още силна и когато той я моли да се върне при него, Елена без колебания приема. По собствено желание продава акциите си от мол-а на Тома, защото иска да започне живота си на чисто с бившия си съпруг. Двамата планират нов бизнес. Междувременно, Елена не се отказва от намеренията си да отмъсти на Виктор.
Александра Атанасова (Луиза Григорова) е красивата и разглезена принцеса, която смята, че светът се върти около нея. След развода на родителите й остава да живее при Христо, а с Елена поддържа добри отношения. Не иска да приеме Чарли за свой баща и категорично отказва да се вижда с него. Алекс бързо става известна и преуспяла телевизионна водеща, движи се сред музикалния и телевизионния елит, често посяга към алкохола и наркотиците. Опиянена от успеха и славата, забравя старите си приятели и е сигурна, че никога повече няма да има нужда от тях. След като предаването й е свалено от ефир, целият свят на Алекс рухва. Това я кара да се отдаде още повече на бурния си живот, да прикрива нещастието и самотата си с все повече безпаметни нощи и алкохол. Точно в такъв момент я заварва Хари, който впоследствие се заема да я измъкне от пагубното влияние на наркотиците. След поредната употреба на кокаин Алекс едва не умира и осъзнава колко безсмислен и повърхностен е станал животът й. Старите й приятели отново я приемат в компанията си, а Сиана я приютява в дома си. Двете признават една на друга дълго критите си тайни, свързани с Чарли.
Петър Атанасов – Чарли (Асен Блатечки) е „лошото момче” в сериала, което не признава правилата и не се интересува от мнението на околните. След атентата, който  организира в мол „М Сентър”, той бяга от България и се опитва да започне живота си на чисто, като се хваща на работа на рибарски кораб. Заради грубо и унизително отношение от страна на новите си шефове към негови колеги, на което той многократно става свидетел, Чарли подпалва кораба и е екстрадиран обратно в България, за да бъде съден. Неговата защита поема Камен, а Чарли му помага в разследването срещу Тома. Надява се да се сближи отново с Алекс и отношенията им да бъдат като между истински баща и дъщеря. Страда, когато тя отказва да се среща с него. Запознава се с Албена, без да знае коя е истинската й самоличност и двамата имат бурна сексуална връзка. Междувременно, разбира, че Сиана има дете и подозира, че именно той е биологичният му баща. Предположенията му са потвърдени, след като прави таен ДНК тест на Емо. Чарли е твърдо решен този път да бъде част от живота на сина си и след като Сиана най-накрая му позволява да се среща с детето си, той е истински щастлив. Когато разбира истината за Албена, не се двоуми да помогне за нейното залавяне.
Магдалена Атанасова (Илка Зафирова) е майка на Христо и Чарли. Тя e хладен човек с добре контролирани емоции. Общува премерено дори с децата си, не обича да показва, че има чувства, защото за нея това е признак на слабост. За Магдалена на първо място е престижът в обществото. Тя се гордее с успеха на сина си Христо, грижовна е с детето му, но същевременно не спира да бъде безкрайно взискателна. Точно обратно е отношението й към по-малкия й син - Чарли. Цял живот той е най-голямото й разочарование. След като получава инфаркт, а Христо не се отзовава на обаждането й, тя е разочарована от него. Същевременно, грижите за нея поема Чарли и двамата привидно се сближават. Когато той споделя с нея истината за убийството, за което е лежал дълги години в затвора, Магдалена отказва да му повярва и за пореден път наранява сина си.

Семейство Касабови

Това не е типичното българско семейство. Взаимоотношенията между членовете му са сложни и често непредсказуеми. Всички те познават отлично вкуса на разочарованието и болката, любовта и омразата, приятелството и предателството. След редица трудни моменти и сложни дилеми, с които се сблъсква, постепенно семейство Касабови успява да възвърне хармонията в живота са и да преоткрие истинските семейни ценности. 

Димитър Касабов (Стефан Данаилов) е строг, но справедлив в бизнеса. И въпреки че хвърля цялата си енергия в работата, се опитва непрекъснато да бъде добър баща на двамата си синове. Той трудно понася връзката на Боряна с Камен и дълго време приема двамата като най-големите врагове в живота си. След нещастния инцидент, в който бившата му съпруга едва не загива, той преосмисля грешките си. Успява да приеме любовта на Камен и Боряна и полага усилия, за да сплоти семейството си. Мечтата му най-накрая се сбъдва – управлява заедно със синовете си семейния бизнес. Трудно преживява факта, че мол „Витоша” му е отнет по най-подлия начин. Готов е на всичко, за да спаси Боряна, след като тя е отвлечена от Албена. Все още изпитва чувства към бившата си съпруга.  
Боряна Касабова (Елена Петрова) е красива, романтична и чувствена жена, вярваща в идеалната любов и светостта на брака. След развода с Димитър, нейната мечта се сбъдва – омъжва се за Камен, когото безумно обича, има благословията на бившия си съпруг и най-близките й хора, има акции в семейния мол „Витоша”. Щастието й става пълно, когато в деня на сватбата се появява отдавна изчезналата й сестра Албена. Новата мисия на Боряна е да изживее пропуснатото време с Албена и да възвърне изгубените й след амнезията спомени от миналото.  Отделяйки по-голямата част от времето си на Албена, Боряна постепенно се отдалечава от Камен и настъпват сериозни проблеми в брака им. Тя е съкрушена, когато се уверява, че Албена всъщност не е това, за което се представя. Боряна трудно приема истината, че собствената й сестра дълго време я е лъгала, има користни цели и е готова дори да отнеме живота й, за да ги постигне.
Камен Касабов (Калин Врачански) е вечният бунтар, който сякаш не може да живее спокойно, без да се бори за някаква кауза. Прощават си с  Димитър, Боряна става негова съпруга, има общ бизнес с баща си и той най-накрая се чувства удовлетворен и спокоен. След появата на Албена, той иска да изкупи вината си към нея. Съвсем скоро пред Камен се появява и поредното предизвикателство – да разкрие кой тормози всички и се опитва да придобие мол „Витоша”. Впускайки се в това разследване, той все по-често пренебрегва съпругата си и позволява проблемите да застрашат връзката им. Камен все по-често прибягва и до своя стар порок – алкохолът. Постепенно разбира, че Албена всъщност няма амнезия, не е това, за което се представя и лъже цялото семейство. Опитва се да убеди Боряна, че всъщност тя е опасен човек, но това задълбочава още повече неразбирателствата помежду им.
Дани Касабов (Бойко Кръстанов) е сред героите, претърпели най-големи трансформации. От типичното разглезено богаташко хлапе той се превръща в улегнал, сериозен и отговорен млад мъж, който е сбъднал мечтата си – да учи транспортен дизайн в чужбина. След завръщането си в България, Дани открива една напълно променена Сиана и чувствата му към нея се възвръщат с пълна сила. Той е готов да се грижи за нея и детето й, въпреки шокиращата истина, че всъщност Чарли е биологичният баща на Емо.
Албена Черкезова (Диляна Попова) е изчезналата преди години в Италия сестра на Боряна. Тя е крехка, ранима, мила, чаровна, секси, харизматична. След попадането си в Италия Албена претърпява злополука и получава амнезия. В продължение на 20 години живее без минало. Всяка година идва в България с надеждата да си спомни нещо за предишния си живот, но безрезултатно. Поне това е историята на Албена, която самата тя представя на семейство Касабови и техните близки, след като Боряна случайно я среща и познава на улицата. Истината обаче е съвсем друга. Албена е опасен престъпник, с криминално досие в Италия. Тя иска да отмъсти на сестра си заради нещастното си детство и да вземе нейния живот, който е сигурна, че напълно заслужава. Не би се спряла пред нищо, за да постигне своето, дори да застраши неий живот. Дълго време Албена е следяла семейство Касабови, знае отлично как протича ежедневието и какви са техните страхове, проблеми и тайни. Албена работи заедно с Виктор Сарафов, Тома и Николай и успява отлично да изманипулира Боряна и Дани да се откажат от акциите си в мол „Витоша”. Единствената й пречка е Камен, който бързо усеща, че тя крие нещо, но Албена не го приема за сериозна заплаха. Извън плановете й е Чарли, с когото се запознава съвсем случайно и скоро отношенията им преминават в сексуална връзка. Преживяното с него обаче не я спира да посегне на живота му.


Семейство Жекови

Николай Жеков (Юлиан Вергов) е безскрупулен и манипулативен бизнесмен. Той е големият играч, мъжът, който трябва да успее на всяка цена. Той вижда във всяка ситуация начин да спечели. Непрестанният му стремеж към парите и властта му изиграва лоша шега и Николай заплаща със свободата си. Противно на очакванията, че докато е в затвора, е напълно безобиден, бизнесменът съвсем не си губи времето. Той е част от групата, стояща зад схемата за изкупуването на мол „Витоша”. През цялото време Николай е помагал на кмета Виктор Сарафов, Тома и Албена и е давал ценни съвети за изготвянето на психологическите атаки над съдружниците. В замяна на своята помощ той иска свободата си.
Сиана Жекова (Радина Кърджилова) е дъщерята на Николай и е пълна негова противоположност. Най-ценното нещо в живота за нея е любовта. Тя е готова да страда, да се жертва и да търпи заради момчето, в което е влюбена. Синът й Емо е нейната сбъдната мечта. Сега тя e щастлива, спокойна, много по-различна. Вече не е обсебваща, не иска да бъде център на внимание. След като Дани се завръща от Америка, Сиана разбира, че все още има чувства към него и двамата подновяват връзката си, която е по-страстна отвсякога. Най-големият й страх е да разбере кой е биологичният баща на Емо и ако зависи от нея, тя никога не би предприела действия, за да разбере. Плановете й обаче са осуетени от Чарли и става ясно, че именно той е истинският родител на детето. Сиана скоро разбира, че няма право да отделя детето си от баща му и постепенно се съгласява двамата да се виждат. Тя разкрива на Алекс, че Чарли е баща на Емо.


Семейство Ставреви


Антон Ставрев (Красимир Ранков) е бивш полицай, строг, но справедлив в работата си и вкъщи, обича да се позовава на философията на китайския пълководец Сун Дзъ. Временно работи като обикновен охранител в мол „Витоша”. Свикнал да е на ръководния пост, той трудно приема да бъде подчинен, особено на човек, който според него не може да му стъпи и на малкия пръст. Това го потиска и непрекъснато влиза в конфликти с шефа си Благой. Продължава да бъде най-верния приятел на Камен и веднага се съгласява да му помогне в разследването срещу Тома. Заедно успяват да разобличат двойната игра на Благой и скоро Ставрев отново си възвръща шефския пост на охрана на мола. В дома му обаче положението никак не е розово, тъй като на гости е дошла тъщата му Павлина. Престоят й се очертава да е дълъг и труден, освен това Павлина непрекъснато предизвиква спорове между Антон и Ваня. Ставрев се дразни от успеха и манията на съпругата си по блога й, ревнува, защото тя отделя много повече внимание на новите си почитатели отколкото на него и заставя Пацо да го изтрие. Когато отново остава без работа, не се колебае да унижи публично Ваня. Щастлив е, когато Хари се завръща в България. С Ваня скоро се сдобряват, а тя най-накрая моли майка си да си  тръгне.
Ваня Ставрева (Стефка Янорова) е фризьорка, запалена по хороскопи и езотерика, изключително забавна, емоционална и искрена. След фалирането на „М Сентър” тя започва работа в нов фризьорски салон и известно време, преди Ставрев да започне работа в мол „Витоша”, семейството разчита единствено на нейните доходи. Ваня продължава да бъде най-добрата приятелка на Боряна, а покрай нея се сближава и с Елена. Създава собствен блог за клюки и съвети, който за отрицателно време предизвиква фурор. Ваня печели множество почитатели и блогът се превръща в новата й мания. Тя не подозира, че Ставрев се чувства пренебрегнат и че ревнува от новата й мания. Бясна е, когато разбира, че благодарение на съпруга й, блогът е изтрит. Но веднага намира нов, още по-удобен начин да комуникира с феновете си. По време на един от сеансите на Ваня, които тя провежда със своите „пациенти”, Ставрев я разобличава публично и това е краят на новата й кариера.
Хари Ставрев (Явор Бахаров) е синът на тази колоритна двойка. Той е едно съвременно момче бунтар, което почти винаги е в конфликт с родителите си. За него всичко е ден за ден, най-ценното, което притежава, е свободата. След завръщането си от острова той е разочарован от това, в което се е превърнала Алекс. През цялото време, докато е бил на острова, той не е преставал да мисли за нея и не може да повярва, че тя се е променила в толкова отрицателна посока. Решава, че иска да открие училище за кучета водачи и си взима първото куче. Същевременно, той е помолен от Елена и Христо да помогне на Алекс. Хари заживява в техния дом и дава всичко от себе си, за да избави любимата си от наркотиците.

Тагове: