Реклама

„Легендата за Испания” разказва историята на Вириат – испански пастир, чиято гордост са скромният му живот и дъщеря му Алтеа, докато нахлуването на войските на Претор Галба не променя съдбата му. След като селото му е  нападнато и опожарено, оцелелите се заклеват, че ще отмъстят. И тръгват на война с Рим.

Вириат не е сам в борбата си – той създава малка, но решена на всичко група от бунтовници, готови да жертват живота си, за да освободят Испания от римската обсада. Те не са професионални войници, но се превръщат в такива. Научават се да оцеляват в гората, където дебнат римските войски и ги нападат. Скоро към групата се присъединяват още съселяни. За тях е важен самият човек, защото само обединени могат да постигнат целта си.

След като зрителите на bTV са проследили историята на Вириат, „Империум” обръща поглед към Претор Галба след кампанията в Нумансия. Той се завръща в Рим, но вече е лишен от всичко, което го е направило уважаван и властен човек – Сенатът се е отрекъл от него, а жена му е избягала при най-върлия му враг, заедно със сина им. Без достойнство и без първородния си син, Галба започва да планира отмъщение. Но връщането на старото статукво ще се окаже много по-трудна задача, особено след като прави непростима грешка… с жена на име Кора.

Вдъхновени от епични филми като „Смело сърце” и поредиците „Робин Худ” и „Династията на Тюдорите”, „Легендата за Испания” и „Империум” разказват за необикновената човешка природа, нейния дух, за постигане на мечтите и желанията, за хората, изправени пред всякакви трудности и препятствия… независимо дали се част от Римската империя.

Героите

Вириат е обикновен пастир от Каура, малко испанско селище. Дългите студени нощи, той прекарва в борба с лошото време, докато пасе стадото си. Начинът му на живот го е превърнал в силен и издръжлив мъж, който познава земите, в които е роден, като дланта си. Благодарение на земята, той е научил силата на единството: стадото може да оцелее, само ако е единно. И този урок ще се окаже много важен, когато напусне спокойния си живот в града и се отдаде на борбата в името на родината.


Вириат и Сандро се познават от малки, израснали са заедно и са споделили най-важните си моменти в живота си. Сандро е ковачът на града и е женен за Барбара, с която имат силна връзка на взаимно доверие и респект. Те имат и десетгодишен син – Тирсо. Силното и внушително тяло на Сандро ярко контрастира с доброто му и меко сърце, което не може да се примири с неправдите в живота.


По времето, когато Рим напада земите на испанците, Пауло е на път да се ожени за годеницата си – Нереа. Но римската инвазия осуетява брака им и е на път да ги раздели завинаги. Огненият темперамент на Пауло предизвиква редица проблеми. Но благодарение на умението си да общува с хората, той лесно намира изход от ситуациите, в които попада.
Много самонадеян, нахакан и устат, Пауло лесно печели любовта на околните, защото сърцето му е голямо, а лоялността към каузата за Испания – безгранична.


Дарио е идеалист, който твърдо брани убежденията си. Получил е добро образование, възпитан е. Готов е да се забърка във всякакви неприятности, за да има дама до себе си. Обучен е да взима бързи решения, да бъде добър оратор, но… никога не е убивал с голи ръце или живял на открито, както Вириат.