Реклама

Фентъзи бестселърът на Тери Гудкайнд „Мечът на истината” за първи път на малкия екран

Блокът от три вълнуващи фентъзи сериала, който стартира по bTV от 26 септември, започва с мистичната 22-серийна поредица „Мечът на истината”. Сериалът ще се излъчва всяка събота от 13.00 часа, като ще проследи удивителната трансформация на дърводелеца Ричард Сайфър в магически лидер. Сайфър се съюзява с мистериозна красива жена и мъдър стар съветник, за да спре кръвожаден, свиреп тиранин, устремил се към пълно господство. Така Сайфър открива истинската си съдба.

В началото на поредицата красивата Kaлан Амнел, преследвана от войниците на Даркън Рал - зъл тиранин и владетел на Мидландс, използва магия, за да избяга, като за това й помага Ричард Сайфър, дърводелец от Уестланд. Рансин Фейн, командир на войниците на злото, оцелява след конфронтацията си с Калан и Ричард и продължава да ги преследва. Вече у дома, Ричард е изпратен от баща си Джордж да намери стар човек на име Зед.

Ричард научава, че Зед е мощен магьосник от Мидландс, а Калан всъщност е Изповедник – жена, която има силата да накара хората да кажат истината. Зед разкрива, че Ричард е Търсачът на Истината, който трябва да победи злия тиранин Даркън Рал. Зед дава на Ричард магическо оръжие - Мечът на истината. А Калан дава на Ричард нещо, което Даркън Рал търси - Книгата на преброените сенки, която съдържа тайна. Рал трябва да се добере до книгата, за да получи върховната власт...

Изпълнителен продуцент е Сами Рейми (Спайдърмен). Сериалът е по популярната фентъзи поредица на Тери Гудкайнд „Мечът на истината”, издадена на над 20 езика, включително в България.

Актьори

Крейг Хорнър (Ричард Сайфър)
Ричард Сайфър е главният герой, койте се преобразява в магически лидер, чиято мисия е да спре кръвожаден, свиреп тиранин. Актьорът Крейг Хорнър, австралиец по рождение, се е снимал предимно в сериали, както и в няколко филма, сред които Плуване срещу течението, Виж страха и др.
Хорнър открива любовта към актьорската професия след като участва в няколко училищни постановки. Отделно от това той свири на китара и пише музика, а в свободното си време играе футбол, волейбол, ходи на ски, сноуборд, плуване и каяк.

Бриджит Рийгън (Калан)
Бриджит Рийгън е филмова, телевизионна и театрална актриса, която последно се появява с епизодични роли във филма Сексът и градът, сериала Закон и ред: Умисъл за престъпление и др., както и в театрални постановки на Бродуей.
Родена в Карлсбад, Калифорния, Рийгън се мести в Ню Йорк заради актьорската си кариера, след като завършва образованието си. Хобитата й са готвенето и ездата, а по време на снимките на „Мечът на истината” се запалва и по сърфинга.

Брус Спенс (Зед)
По време на впечатляващата си кариера, която продължава почти 40 години, Спенс е участвал в множество филми, ТВ и театрални продукции в цял свят. Ролята му в „Мечът на истината” е неговото завръщане в родната Нова Зеландия, където той преди това работи по Властелинът на пръстените. Сред филмите, в които участва, са Междузвездни войни: Епизод 3, Матрицата 2, Питър Пан, Инспектор Гаджет, Лудия Макс – 2 и 3 (за който е номиниран за най-добра поддържаща роля от Академията за научнопопулярни, фентъзи и филми на ужасите) и много други, включително историческата драма Австралия.
Спенс е участвал в почти всички популярни австралийски ТВ предавания, както и в много минисериали, вкл. епичната сага Моби Дик. Актьорът играе и в театрални постановки в цяла Австралия и Нова Зеландия, с които жъне голям успех и много награди и номинации.

Крейг Паркър (Даркън)
Паркър е известен в Нова Зеландия с участието си в популярния драматичен сериал Shortland Street, но постига международно признание с ролята на Налдир във Властелинът на пръстените. Снимал се е и в още няколко кино и ТВ продукции, сред които Младият Херкулес. Паркър е и завършен театрален актьор, като наред с другите си таланти демонстрира впечатляващ успех в жарна стенд-ъп комедия и импровизациите.

Джей Лагая (Чейс)
Преди да се снима в „Мечът на истината” Лагая работи с продуцентите на сериала и по предишната им продукция – ТВ сериала Xena: Warrior Princess. Участва и в поредицата Дъщерита на Маклауд и др. Джей печели наградата за най-добър актьор в ТВ сериал, връчена от New Zealand TV Guide Awards през 2003 за ролята му в сериала Street Legal. Същата роля му носи и номинация за най-добър актьор в New Zealand Television Awards 2002.
На големия екран Лагая се изявява в ролята на капитан Typho в „Междузвездни войни” – 2 и 3, както и в няколко други филма. Участва и в много театрални постановки.