Реклама

Когато Мерлин, млад красавец от провинцията, надарен с феноменални магически способности, пристига в кралството, той бързо разбира, че ще има много врагове. С идването си в Камелот той бърза да се присъедини към тълпа хора, събрали се на централния площад. Млад мъж е доведен до бесилката, защото е осъден на смърт заради практикуване на магьосничество. Брадвата пада, а одобрителните възгласи на публиката са прекъснати от стара жена, която предупреждава Утер, че той е взела сина й, но за отмъщение, тя ще вземе неговия син. Охраната се втурва след жената, за да я арестува, но тя изрича заклинание и изчезва в облак от прах.

Разтърсен, Мерлин отива да намери кралския лекар Гай. Той започва да разбира, че Камелот не е най-безопасното място, на което би могъл да отиде. Под наставленията на мъдрия лекар Мерлин скоро започва да използва дарбата си не само за да оцелее, но и за да разкрие мистичните тайни на Камелот.  

Нетърпелив да опознае новата си среда, Мерлин се запознава случайно с принц Артур - наследника на крал Утер - и двамата влизат в конфликт. След тази среща Гай предупреждава Мерлин, че магията трябва да се изучава, усвои и да се използва за добро, а не за идиотски шегички. И най вече, трябва да се пази в тайна. Мерлин е разстроен. Какъв е смисълът от магията, щом трябва да се пази в тайна?

Тогава младият магьосник разбира за съществуването на Великия Дракон, който Утер държи затворен в пещерите под Камелот. Мерлин много скоро разбира, че съдбата му и тази на Артур са неразривно свързани...

В главните роли са Колин Морган (Мерлин), Брадли Джеймс (Принц Артур), Антъни Хед (Крал Утер), Ричард Уилсън (Гай), Кейти Макграт (Моргана) и Ейнджъл Колби (Гуен).
Режисьор е Джеймс Хос.

Герои

Мерлин
Когато Мерлин, млад мъж с необикновени магически способности, пристига в опасния свят на Камелот, той бързо разбира, че дарбата му може да му струва живота. Но под наставленията на стария лекар на крал Утер Пендрагон - Гай - той се научава да оцелява и започва работа като прислужник на твърдоглавия наследник на Утер - принц Артур. Когато Мерлин разбулва най-дълбоките и най-тъмните тайни на Камелот, неговият житейски път и съдбата му стават неразривно свързани с тези на Артур.

Артур
Артур е наследник на короната на Камелот и това много тежи на младите му рамене. Но когато среща и в крайна сметка се сприятелява с младия Мерлин, съдбата му започва да се прояснява. С младия магьосник на своя страна Артур започва своя дълъг и изпълнен с приключения житейски път, за да се превърне във великия и справедлив крал Артур от легендата.

Гай
Когато Мерлин пристига в кралството, кралският лекар на Утер - Гай - го взима под крилото си. След като първи вижда съдбата на момчето магьосник, Гай става ментор на Мерлин в мисията му да разкрие тайните на Камелот и старата магия.

Утер
Борбата на крал Утер за възстановяване на мира в Камелот го кара да дълбоко да намрази магията. След като побеждава драконите и магьосниците в битка, той забранява магьосничеството в кралството завинаги. Надеждите му за бъдещето са свързани с твърдоглавия му син Артур. Но Утер не подозира, че магията е запазила силата си в кралството и че съдбата на Артур е в ръцете на младия магьосник Мерлин.

Гуен
Прислужницата на Моргана - Гуен, известна също като Гуиневир, се среща със съдбата, когато Артур наследява короната на Камелот. Но докато младият принц и мистериозният му прислужник Мерлин си проправят път в живота, тя пази своите чувства и благородната си натура скрити, макар и не през цялото време.

Моргана
Младата повереница на крал Утер - сирачето Моргана, е весело, одухотворено момиче, което използва красотата си, за да подчини волята на всеки мъж, когото среща. Но тя притежава и други сили, които в крайна сметка й създават конфликти не само с пастрока й, но и с Артур и Мерлин.

Великият Дракон
Затворен в пещерите под Камелот, Великият Дракон е една от последните и най-могъщи връзки със стария магически свят, който крал Утер иска да унищожи. Като единственият в Камелот, който знае истинската съдбата на Мерлин, драконът създава силна връзка с младия магьосник, като му помага в мистериите на магията и тъмното й минало.