Чия е истината?

Коментар на водещия на "120 минути" Светослав Иванов

Реклама

Баща му беше построил централния софийски затвор. Без да предполага, че собственият му син ще намери смъртта си в него, пребит с чукове и качен на бесило. Никола Петков ще остане в историята като добър и смел човек, но и като фатално наивен идеалист. Смел, защото след като вижда какво се случва в България след 9 септември 1944 г., той е готов да плати с живота си, за да спре тоталитаризма. И наивен, защото с негова помощ хората, заради които ще умре, идват на власт.

БЗНС е била огромна партия. Когато Българската работническа партия - комунисти са били няколко хиляди, земеделците са имали близо милион членове. Формалният повод да бъде подведен под отговорност е статия в "Земеделско знаме", която гласи: "Долу ръцете от Търновската конституция". Вестникът е закрит, главният му редактор в хвърлен в лагер. Френският възпитаник Петков е обвинен в заговор на чужди сили срещу законно избраното българско правителство.

Имунитетът му е свален и е арестуван директно в пленарната зала на българския парламент. С партията на земеделците е свършено. Тя се превръща в пионка на комунистите през следващите 43 години.

В края на живота си, по пътя към бесилото, преди да бъде измъчван и бит, бившият журналист и политик Никола Петков не обелва и дума. Той знае, че без свободни медии, обществото вече е в кома. Може би наивно се е надявал на защита от американците. Но по ирония на съдбата, те признават правителството на неговите убийци само няколко дни след обесването му през септември 1947 г.  

Днес, в различна България, надяваме се надживяла годините на тежкия тоталитаризъм, отново се прокрадва линия на крайно разделение. Обществото се лута в конспирации и схеми. А американските и руските действия на територията на България само ги подхранват.

Целият коментар на Светослав Иванов гледайте във видеото!