И газ да ги няма…

Коментар на водещия на "120 минути" Светослав Иванов

Реклама

През седмицата Русия реши да спре подаването на газ за двама от сравнително малките си европейски клиенти - Полша и България. Това логично породи много притеснение сред бизнеса и гражданите, но и разбуни политическия кошер у нас по начин, в който много трудно можем да отсеем истината от неистината и политическите спекулации.

В момента общите приходи за Москва от износа на газ за Европа са около 400 милиона евро на ден. България и Полша на този фон съставляват едва 8% от общото количество на вноса в Европа.

Големият въпрос, който цяла Европа си задава в момента, е кои страни ще са следващите? Защото е ясно, че спирането на газа е свързано с наближаването на датите за плащането по конфиденциалните договори на страните-членки с "Газпром". В този смисъл, тезата, която публично лансираха български политици - защо подаването на газ спира само за България и Полша, формално е свързана със самите срокове за плащане, а чак след това с позициите, които тези държави са заели по отношение на войната в Украйна.   

Целия коментар гледайте във видеото!