Изгубени в мерките

Внезапното налагане на мерки, не означава внезапна отмяна

Изгубени в мерките

Реклама

Първоначално трябваше да носим маски и да спазваме стриктно всички мерки. Когато те дадоха резултат, внезапно мерките изчезнаха в небитието и животът по старому беше поканен да се върне. Какво по-хубаво, но случва ли се наистина?

Ако съдим по тъжната гледка по моловете, заведенията и курортите, човек остава с усещането, че ежедневието се отваря, но нещо не е наред. Нито оборотите са както преди, нито потреблението, нито консумацията, нито настроението. Всички си задаваме логични въпроси като - да не би държавата да отваря всичко повсеместно, за да може да не спират постъпленията от данъци? Общественото мнение е нещо непостоянно. В първите седмици от нахлуването на заразата в Европа, когато никой не знаеше как ще се развие пандемията, крутите мерки донесоха имиджови позитиви на всички управляващи в света, които наложиха ранни ограничения.

С натрупване на умора от мерките, в следващите месеци обаче, повсеместно управляващите правителства, включително и българското, започнаха отмяна, за да яхнат другата вълна. Но можеш ли да регулираш подобна безпрецедентна криза и да се харесваш на всички? 

Това е опасна игра с непредсказуеми последствия. На всички е ясно, че битката с коронавируса е маратон, а не спринт. Крайностите и резките движения ще изтощят обществото далеч преди да стигнем до финала. Внезапното налагане на мерки, не означава внезапна отмяна.

Вижте във видеото целия коментар на водещия Светослав Иванов.