Къща от китайски карти

В продължение на две десетилетия Европа ставаше все по-зависима от неевропейско производство, а „Произведено в Китай“ пише от дрехите във Франция, пастата в Италия, до мартениците в България

Къща от китайски карти

Реклама

Пролетната вечер на 7 май 1999 година беше по-особена. Жители на Белград си спомнят, че е имало пълнолуние. От онези, когато Луната изглежда голяма и ясна, с леко червен оттенък.

Всичко приключи за няколко секунди. Пет бомби, пуснати от американския бомбардировач B-2 удариха сградата, която за миг се превърна в купчина бетон, желязо и счупени стъкла.

Вече седем седмици НАТО бомбардираше Югославия, но в онази вечер грешката беше фатална - вместо база на армията, снарядите поразиха китайското посолство в Белград. Загинаха двама мъже и една жена - и тримата журналисти. Часове по-късно, в Китай избухнаха най-масовите демонстрации след събитията на площад Тянанмън през 1989 година. Но ако тогава те бяха в подкрепа на реформи и срещу корупцията по върховете на китайската държава, десет години по-късно те бяха срещу Запада.

Целия коментар гледайте във видеото!