Коментар на водещия: #БезПаника

Нормално е да ни е страх от неизвестното, особено в ерата на свръхинформираност, в която живеем

Реклама

В края на тази драматична за света седмица, коментарът ще започне с факти и числа, които някак си трудно си проправят път сред страха от неизвестното, който изпитват много от нас. Докато масовата психоза се разпростираше из държави и цели континенти, 41%, тоест около 37 000 души от общия брой на заразените с коронавирус в Китай, бяха освободени от болниците. Напълно здрави. Само в четвъртък са били изписани близо 4 000 души.

Данните, които Световната здравна организация предоставя на света показват, че при 80% от случаите на заразени, вирусът минава леко. Дори много хора го карат на крак, което логично обуславя бързото му разпространение из цялата планета. Просто 80 на всеки 100 души не му обръщат особено внимание и си го препредават, защото го приемат като сезонен грип, или настинка. Инкубационният период от 14 дни също помага на този процес.

Това означава, че ако всички, които не му обръщат внимание все пак се тестват и бъдат регистрирани, статистически процента на смъртност рязко ще спадне. Колкото и да се вълнуваме в момента, ще видите как само след няколко дни истерията около новия коронавирус ще започне да спада.

Както се случи през 2015 г., когато в Южна Корея от Саудитска Арабия се появи Близкоизточния респираторен синдром - MERS. Тогава по стечение на обстоятелствата бях в Сеул и за първи път чух думата коронавирус. Видях с очите си ужаса и паниката, началото на новинарските емисии по света. Стотиците хиляди, които веднага сложиха маски в 10-милионния град и невъзможността да си купиш дори сапун за ръце от аптеката.

Целия коментар на водещия Светослав Иванов вижте във видеото.