Коментар на водещия: Избори на хоризонта

Вижте във видеото целия коментар на водещия на "120 минути" Светослав Иванов

Реклама

47-мият парламент отиде в историята. Той изкара само седем месеца, които в това забързано време ни се сториха поне като година. Колкото и малък период да е това, много неща се промениха. Защото случващото се по света определя и случващото се вътре, а геополитиката до голяма степен е чиста география.

Ако Русия не беше нахлула в Украйна, надали Финландия щеше да поиска да е член на НАТО. Ако не беше започнала тази война, надали Европа щеше да си даде горчивата сметка колко зависима е станала от руските въглеводороди. Ако не беше започнала тази война, надали рекордно скъпият руски газ, който скочи до небето още в края на миналата година, щеше да поскъпне още толкова драстично, а цените на горивата да се изстрелят в Космоса. Вече 12 държави в Европа имат проблеми с газа от Русия. Колко ще са до есента, никой не знае. Ако я нямаше войната надали щяхме да се разделим толкова категорично в позициите и емоциите си.

На хоризонта идва нов служебен кабинет, който попада в доста различна международна и вътрешна среда. Ако само допреди година трупането на политически капитал и измерител за „коефициент на полезно действие“ бяха свързани основно с разкриване на схемите на предишните управляващи, сега ситуацията е по-сложна, доста по-динамична, а търпението на обществото е близо до критичния минимум. Служебният кабинет ще е призван да допринесе за бързото разрешаване на икономически проблеми на фона на несигурна вътрешна и външна среда. В този смисъл, вероятно ще видим различен и не чак толкова активен служебен кабинет, като очакванията са президента да насрочи избори възможно най-бързо, за да не се налага да носи отговорност за непредсказуемите есенни събития, които предстоят.  

Вижте във видеото целия коментар на водещия на "120 минути" Светослав Иванов.