Коментар на водещия: Милиарди по тъча

Коментар на водещия на "120 минути" Светослав Иванов

Реклама

Докато България се разстресе от протести, европейските лидери се събраха, за да обсъдят как ще се разпределят 750 милиарда евро, с които Европа ще омекоти кризата, причинена от коронавируса.

Среща без ръкостискания, първа по рода си от четири месеца. С маски, но и с остри разговори, в центъра на които стоеше въпросът по какви критерии ще се разпределя тази безпрецедентна сума. Каква част ще се отпуска като нисколихвени заеми? Колко милиарда ще са под формата на безвъзмездна помощ? Koй колко ще даде и колко ще получи?

Българският премиер отиде с надежди за добри новини, на фона на антиправителствени протести, в които хиляди скандират срещу корупцията, потъпкването на върховенството на закона, срещу прокуратурата и политическите зависимости. На площада има много хора, за които Европа не е далечна и абстрактна, защото много от протестиращите я познават добре. Те учат в Лондон и Берлин, Хага и Амстердам и на висок глас казват, че вече е време България да заприлича поне малко на тях.

Австрия, не иска тези пари да бъдат предоставяни безвъзмездно. Холандците пък настояват за право на вето върху сумите ако страните получателки не правят необходимите реформи във финансовата сфера. А шведите и датчаните, заедно с австрийците и холандците искат да обвържат фондовете с върховенството на закона. Стара идея, появила се в европейския парламент преди повече от година и възприета от комисията като "пари срещу законност"...

Целиякоментар вижте във видеото!