Коментар на водещия: Приказка за тарикати

Вижте коментара на водещия Светослав Иванов

Коментар на водещия: Приказка за тарикати

Реклама

"Горд съм, че можех да нарека Петко Бочаров свой приятел.
Той обичаше да идва в "120 минути" и често в неделя се чувахме, за да обсъдим предаването. Покрай неговата книга "Картини от три Българии" веднъж стана дума за думите, с които се обръщаме един към друг. Той ми разказа, че "батенце" и "пич" са се използвали още през 20-те години на миналия век.

Англоезичните използват dude още преди освобождението на България по адрес на мъжете, които се обличат добре. В Англия обаче тази дума не успяла да се наложи, за сметка на Щатите, където добре облечените хора били по-голяма рядкост в калта на новостроящите се градове. Други били лондонските джентълмени, които тежкарски се разхождали из града. Затова английските младежи от стари времена обичали да се обръщат един към друг с "mate", което идвало от старата дума за месо - "meat", което се свързвало с това, че сме яли заедно - тоест, ние сме приятели и по маса в смисъла на приятелство и в добро, и в зло.  

И тук сме си близки по маса. Но нашата маса е свързана с яденето и пиенето на корем, често с преяждането и препиването, докато онази маса, която родила "mates" е маса, на която се е разделял буквално и къшей хляб между хора, които имали сходна съдба..."

Целия коментар вижте във видеото.