Коментар на водещия: Съвременници

Коментар на водещия на "120 минути" Светослав Иванов

Коментар на водещия: Съвременници

Реклама

В книгата си "Сапиенс. Кратка история на човечеството" Ювал Ноа Харари анализира хода на човешката история като поредица от предопределени и хаотично случващите се събития.

"Живелите в съотвеното време са най-объркани", казва Харари. Един от законите на историята е, че това, което ни се е струвало неизбежно, съвсем не е очевидно по време на неговото настъпване. Затова революциите и смяната на обществените системи трудно се предсказват, а по-често се анализират, след като вече са се случили. За хората, които ги преживяват, са неочаквани, а за поколението след тях – напълно логични.

Например, ако днес се запитаме - Ще продължи ли България да се лашка в крайности? Ще бъде ли разделено обществото, макар и по очевидни теми като опасността от коронавируса при сваляне на всички мерки? Ще продължи ли властта да дирижира кални атаки и да става обект на кални атаки? Какъв ще е крайният резултат от всичко това? Отговорите ще са неясни, но само след няколко години, когато събитията са пред очите ни, ще мислим, че всичко е било очевидно.

Например, много от нас бяха сигурни, че общата опасност на новия вирус ще ни обедини, което се оказа абсолютна химера. Обществото се раздели на лагери по много направления. И въпреки, че нашият народ не е сред най-здравите в Европа, обществото показва все по-нисък стремеж към самосъхранение при отказ на властта да носи отговорност за неясните събития, които може да последват...

Целия коментар вижте във видеото.