Лято 2023

Коментар на водещия на "120 минути" Светослав Иванов

Реклама

Лятото на 2023 г. е ключово в много отношения. Нагледно виждаме ефектите от промените в климата. Например за първи път в провинция Синдзян в Китай беше измерена температура, надхвърляща 52 градуса по Целзий. Oпределено усещаме, че лятото е по-горещо от нормалното, а данните показват, че средната температура на въздуха в света вече е 17 градуса, което е с градус и половина повече отпреди 30 години.  

Лятото е ключово и в икономически аспект. Инфлацията в Западния свят започна да спада, енергията и горивата са в пъти по-евтини не само от миналата година, но и сравнено с лятото на 2021 г. Банковите лихви се повишават, цените на имотите започнаха да спадат. Русия спира 12-месечното действие на Зърнената сделка, която позволяваше износ на зърно от Украйна и бомбардира зърнени бази край Одеса.

В резултат на това само за седмица цените на пшеницата се повишиха с 11%. Същото ще се случи много скоро и с цените на слънчогледа и олиото. Това е очаквано, защото украинското зърно е около 10% от световния износ. Всяко ударно повишение на цените у нас обаче ще е чиста спекула, защото дори и при липса на украинското зърно на световните борси количествата ще се балансират много бързо, а и България разполага с достатъчно зърно, както за износ, така и за вътрешния пазар.

Целия коментар гледайте във видеото!